Menta calului (Mentha longifolia) este cunoscuta ca menta salbatica sau izma proasta, nativa din Europa, cu frunze gri-verzui si ascutite-zimtate si cu flori de roz-violet ce apar intre lunile iulie si septembrie. O intalnim adesea la marginea raurilor, a baltilor si chiar pe pietrisuri. Planta are un miros puternic, dar nu este la fel de aromata ca menta de cultura.
Planta se colecteaza in iunie-septembrie si contine: uleiuri esențiale, carvone, flavonoide, limonen, linalool, mycrene, piperitonoxid si sabinen.
In bucataria indiana si asiatica, planta este adesea folosita in industria de cofetarie, ca inlocuitor al uleiului de menta.
In scop terapeutic, planta este utilizata in afectiuni gastrointestinale (enterocolite) si dureri de cap.
Izma calului are efect de racire si este analgezica.
Principalele sale aplicatii:
- piscaturi de insecte
- nevralgii
- dureri de cap
- disconfort gastrointestinal
Iata cum se prepara ceaiul:
–2 lingurite planta uscata la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 10 minute. Acest ceaiul ajută la afectiunile gastrointestinale, dureri de cap și celelalte afectiuni enumerate mai sus.
In cazul intepaturilor de insecte, se aplica frunze zdrobite de menta calului direct pe piele.
Vezi si: Uleiul esential de menta, produsul care nu ar trebui sa lipseasca din farmacia casei
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: