9.4 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Margaretele. Remedii utile pentru afectiunile pielii

Margaretele sunt plante ornamentale, cultivate in gradini, dar intalnite in flora spontana din zonele de deal si campie pe langa lacuri, rauri si mlastini – preferand solurile umede. Margareta este o planta comuna, dar care beneficiaza de o serie impresionanta de beneficii asupra pielii.

Planta se culege la sfarsitul lui mai sau inceputul lunii iunie si se lasa la uscat. Din frunze, flori si tulpina se prepara ceaiuri care sunt ideale pentru curatarea ranilor, zgarieturilor si ulceratiilor de la nivelul pielii.

De exemplu, uleiul obtinut din florile de margarete reprezinta o alternativa naturala si ieftina in fata produselor cosmetice obisnuite.

Pe vremuri, uleiul de margarete era folosit pentru vindecarea ranilor provocate de lovituri, cazaturi, zgarieturi si taieturi, dovedindu-si calitatile antiinflamatoare si cicatrizante.

Uleiul

Uleiul se obtine prin macerarea florilor de margarete in ulei vegetal. Acesta este bogat in vitamine si substante hranitoare, actiunea sa fiind extinsa, iar o simpla aplicare atragand beneficii numeroase:

-tonifierea pielii de pe intreg corpul (aspectul astringent ridicat face uleiul ideal pentru aplicarea pe coapse, abdomen si sani)

-calmarea inflamatiilor si cresterea fermitatii. Fermitatea este recapatata datorita actiunii acizilor organici, precum cel tartaric si cel tanic.

Pe langa o stimulare foarte buna a circulatiei, acestia determina cresterea elasticitatii pielii si sublinierea formelor. Pielea devine fina si in acelasi timp tonifiata. Totodata, uleiul de margarete are proprietatea de stimulare a circulatiei, atenuand durerilor provocate de statul prea mult in picioare. Uleiul ajuta in cazul venelor dilatate si celor sparte atat la nivelul aspectului, cat si la nivelul senzatiei de picioare grele.

Uleiul de margarete este un foarte bun antiinflamator si cicatrizant. Continutul ridicat de vitamina E si antioxidanti face uleiul foarte bun pentru tratarea inflamatiilor si tesuturilor deteriorate. Durerea si infectiile sunt reduse, iar ranile sunt protejate impotriva bacteriilor. Atentie, uleiul nu se aplica pe rani deschise!

Uleiul de margarete este si un toner eficient pentru ten. Antioxidantii si ingredientele hranitoare din compozitia acestui ulei de margarete actioneaza intens pentru redarea rapida a confortului si hidratarii. Dupa absorbtie se recomanda aplicarea unui ulei cu un profil hidratant mai ridicat (ex.ulei de migdale, ulei de struguri).

Pe vremuri, uleiul de margarete era folosit foarte des in ritualurile de frumusete, femeile din India folosindu-le cu precadere pentru riduri si tenul matur. Totul se datoreaza continutului ridicat de antioxidanti care ajuta la mentinerea unui aspect tanar al pielii. Aplicat regulat, acesta va ajuta la cresterea elasticitatii tesuturilor si va preveni aparitia semnelor de imbatranire.

Margareta se foloseste pentru tratarea unor rani, caz in care va trebui sa aplicati mai multe comprese cu frunze crude de margareta peste suprafata de piele afectata. In plus, expertii in fitoterapie spun ca aceasta planta se poate folosi sub forma de ceai pentru combaterea efectelor nocive ale afectiunilor pulomnare.

Margaretele sunt eficiente in cazul bolilor de piele (rani, taieturi minore, acnee, inflamatii, riduri, escare etc.)

In aceste cazuri, margareta se foloseste sub forma de comprese cu frunze crude de peste suprafata de piele afectata. De asemenea, se poate utiliza si urmatorul remediu: se ia un buchetel cu flori de margarete, se marunteste si apoi se freaca cu o lingura de lemn, intr-un recipient din lemn, pana ce se obtine o pasta, apoi se adauga 5 linguri cu ulei de masline si se amesteca pana la omo­genizarea com­pleta. Compozitia obtinuta se introduce la fri­gider, iar după cate­va ore se pot unge zonele afectate, lasand sa actioneze aproximativ 3 ore, dupa care se clateste cu apa calda sau infuzie de musetel, galbenele sau pelin.

Ceaiul din flori de margarete

Ceaiul din flori de margarete ajuta la tonifierea si elasticitatea pielii, pe care o hidrateaza si calmeaza, combatand aparitia ridurilor si a acneei. Totodata, pentru riduri, se poate prepara si o lotiune tonica: intr-un vas se adauga cate o lingurita din: petale de margarete, trandafiri, iasomie, crini albi, flori de tei si menta. Peste acest amestec ma­run­tit se toarna 500 ml apa clo­cotita, se acopera si se lasa la infuzat 30 de minute. La final, se strecoara, se adauga o lingurita de vin rosu si se amesteca bine. Cu ajutorul unui tampon de­­ma­chiant, se sterge fata, de 3 ori pe zi, timp de 10 zile. Lotiunea se pastreaza in frigider.

Cum se inmultesc tufanelele – Cel mai complet ghid cu sfaturi pentru cresterea crizantemelor sau margaretelor de toamna

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole