15.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Cum se inmultesc tufanelele – Cel mai complet ghid cu sfaturi pentru cresterea crizantemelor sau margaretelor de toamna

Ti-am pregatit cele mai pertinente sfaturi despre cum se inmultesc tufanelele, minunatele flori de toamna cunoscute si sub denumirile de crizanteme, dumitrite sau margarete. Tufanelele pot fi sub o diversitatea de forme diferite si culoari captivante, oferind un spectacol floral fantastic.

Aveti, mai jos, un ghid complet cu sfaturi despre cum se inmultesc tufanelele, ghid care e usor de urmat si rezultatele sunt imediate si garantate.

Cum se inmultesc tufanelele – seminte vs plantare florilor

Daca sunteti la inceput, aveti doua variante pentru a va bucura de cresterea tufanelelor. Puteti fie sa o luati de la 0 si sa cultivati semintele, fie sa cumparati direct florile si sa le plantati

Crizantemele, denumirea cea mai cunoscuta a tufanelelor, produc seminte mici care incep sa incolteasca odata cazute pe sol. Ele nu germineaza pana cand temperaturile nu depasesc 18-20 de grade. Daca vreti sa o luati de la 0, cultivati semintele de crizantema intr-un sol bogat, in luna mai. Semintele nu trebuie ingropate, ci presarate pe sol.

Daca in schimb cumparati tufanele, trebuie sa le plantati imediat in gradina, sau pe timp de iarna in ghiveci. E bine sa fie mutate in ghiveci cat mai mare, in pamant fertil, permeabil deoarce radacinile lor nu suporta excesul de apa.

Cum se inmultesc tufanelele din lastari

Trebuie sa stiti ca florile de crizantema se dezvolta si din lastari. Fiecare lastar trebuie sa aiba cel putin 15 cm, destule frunze pentru ca sa permita fotosinteza, trebuie introdus intr-un ghiveci cu pamant schimbat si imbogatit cu nutrienti, asezat in interior, cu acces la lumina. Radacina se uda o data pe saptamana si lastari se dezvolta rapid. Vezi si: Ingrijirea crizantemelor de ghiveci – Ce ai de facut, pas cu pas, pentru a te bucura de frumusetea acestor flori

Florile de tufanele cresc in tufe, iar radacinile lor tind sa se incalceasca in timp, lucru care ingreuneaza absorbtia de oxigen, apa si substante nutritive. O data la 3-5 ani e recomandat sa separati florile din tufe, dezradacinandu-le cu grija si plantandu-le in alte zone. Astfel, noile fire vor produce flori mult mai bogate si mai colorate.

Sfaturi generale de crestere

In gradina, tufanelele ar trebui plantate la distanta de 30-40 cm, intr-un loc luminos si in sol nisipos, bine drenat. Ca sa reziste cu bine si pe timp de iarna, tufanelele trebuie tunse la 3-4 cm si acoperite cu frunze uscate sau cu fan.

Desigur, ele pot fi pastrate si in ghivece in casa, insa asigurati-va ca au lumina destula, spatiu aerisit si temperaturi nu mai mari de 20 de grade Celsius. In plus, ele nu trebuie udate in exces.

Peste iarna, cand incep tijele sa se usuce, trebuie udate foarte rar.

Daca vreti sa va bucurati de acelasi spectacol de forme, culori si miresme, exista un mic sfat care sa favorizeze inflorirea pe timp de toamna. Astfel, se stimuleaza planta sa se dezvolte in tufis: ciupiti aproximativ 10 cm din fiecare tulpina.

Firele cresc mult mai viguroase si rezista astfel si mai mult timp in vaze cu apa dupa ce sunt taiate.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

4 COMENTARII

  1. […] Pentru a pastra un aspect proaspat al crizantemei este foarte bine sa inlatati florescentele trecute. Nu va temeti atunci cand planta ramane complet fara flori pentru ca daca ii asigurati conditiile necesare si mentionate mai sus, peste iarna, planta o sa reinvie in primavara si va face ca investitia si munca in ingrijirea crizantemei sa merite din plin efortul. Vezi si: Cum se inmultesc tufanelele – Cel mai complet ghid cu sfaturi pentru cresterea crizantemelor sau m… […]

  2. […] Inmultirea crizantemei se poate face prin simpla desprindere a drajonilor, cand au cateva frunze de dimensiuni normale si radacini pentru a se hrani singuri, si plantarea lor in gradina, pentru a se incepe o noua cultura. Aceasta este posibila cel mai adesea in luna aprilie-inceput de mai. Mai bine, insa, este sa se produca butasi din varfurile drajonilor. Vezi si: Cum se inmultesc tufanelele – Cel mai complet ghid cu sfaturi pentru cresterea crizantemelor sau m… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole