15 C
București
duminică, martie 10, 2024

Mango – Fructul vietii si al fericirii

Mango este un arbore tropical, vesnic verde, originar din India, unde a fost cultivat timp de cel putin 4000 de ani, in toata Asia de Sud-Est si in China. Fructele sale atarna pe o tulpina lunga si pot cantari pana la doua kilograme. Cand se coc, fructele de mango sunt foarte dulci si aromate, iar specialistii sustin ca acestea furnizeaza organismului nostru cantitati importante de vitamine si minerale.

Acest arbore este acoperit de o coaja subtire si neteda, iar pulpa este moale si fibroasa, de o culoare aurie, ce ascunde un miez in care se afla samanta.

Fructele arborelui au un continut bogat in fibre, antioxidanti, vitaminele A, C, E, B6, K, Cu, are 17 aminoacizi, Omega 3 si 6, Zinc, pectine si amidon.

Pe vremuri, mango era considerat “fructul vietii si al fericirii” si se spune ca Buddha obisnuia sa mediteze intr-o padure de mango.

In regiunea asiatica exista o lista lunga cu diferite afectiuni tratate cu ingrediente active din mango. Pe langa fructe, se pare ca si alte parti ale copacului sunt eficiente. De exemplu:

-florile sunt utilizate pentru a trata diareea/dizenteria si inflamatia cronica a vezicii urinare;

-scoarta copacului (macinata) este astringenta si se utilizeaza in caz de reumatism, difterie, bronsita si ca tonic pentru stomac;

-ramurile si frunzele sunt indicate in bolile dentare, cum ar fi parodontoza. Totodata, ceaiul din frunze de mango este folosit ca gargara la angina, bronsita si astm.

Mango – Beneficii pentru sanatatea ta

In urma mai multor studii de specialitate, s-a observat ca mango are urmatoarele beneficii pentru sanatate:

-Un bun remediu pentru scaderea nivelului de zahar din sange

Chiar daca are un gust dulce, acesta ajuta si la scaderea nivelului de zahar din sange. Specialistii spun ca daca mananci cate o jumatate de fruct pe zi, timp de aproximativ 3 luni, nivelul de zahar din sange se va reduce. Un efect la fel de bun il au si decoctul din frunzele de mango amelioreaza simptomele diabetului.

-Consumul de mango scade riscul de Alzheimer si arteroscleroza

Mango are un continut bogat in beta-caroten, fiind un aliat important in prevenirea bolilor degenerative precum Parkinson, Alzheimer sau artrita, dar si pentru combaterea astmului, prevenirea cancerului si a bolilor cardiace.

Cercetatorii au constatat ca acest fruct poate reduce riscul de Alzheimer si alte demente, deoarece acestea protejeaza creierul de imbatranire.

-Mango are un continut bogat de minerale

Acesta are un continut foarte bogat in minerale. Un singur fruct, contine 570 mg de potasiu (ajuta la reglarea echilibrului hidric al celulelor si intaresc inima), 360 μg de cupru (intareste sistemul imunitar și ajuta organismul sa ramana in forma), 54 mg magneziu (important pentru formarea osoasa, metabolismul energetic, antiinflamator etc.).

-Fructul care imbunatateste sanatatea osoasa

Datorita continutului de vitamina K, fructul ajuta la intarirea oaselor si promoveaza coagularea sangelui. Pentru a combate slabirea oaselor, specialistii recomanda consumul unui fruct pe zi.

-Mango reduce tensiunea arteriala

Acesta este bogat in potasiu si magneziu, ceea ce il face util pentru echilibrarea tensiunii arteriale. Totodata, acest fruct are si un continut bogat de vitamine ca riboflavina, vitamina B6, vitamina A, vitamina C, vitamina K si acidul folic, substante ce ajuta la reglarea ritmului cardiac.

 -Mango imbunatateste digestia

Daca suferi de indigestie sau arsuri gastrice, specialistii recomanda sa consumi zilnic mango. Acesta contine enzime digestive care stimuleaza absorbtia alimentelor si echilibreaza digestia. De asemenea, fructul este bogat si in componente bioactive (esteri, terpene si aldehide), care ajuta la o digestie eficienta.

-Mango combate anemia

Anemia apare din cauza deficientei de fier. Daca suferi de aceasta afectiune, trebuie sa consumi regulat mango, deoarece ajuta la cresterea nivelului de globule rosii. In plus, continutul mare de vitamina C duce la echilibrarea nivelului de fier.

Vezi si:

Smoothie de mango cu banane

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole