Mandraca, planta in forma de om cu efecte magice

mandraca-planta-magica-in-forma-de-om

Mandraca, cunoscuta si ca mandrake, aceasta este o planta magica, folosita inca din Antichitate si Evul Mediu. Poate o recunoasteti din filmul Harry Potter si Camera Secretelor, acea planta cu tulpina antropomorfa care emite un tipat letal atunci cand este dezradacinata. Mandrake are o istorie veche, fiind una dintre cele mai importante si puternice plante in vrajitorie si medicamente pe baza de plante.

O radacina in forma de om, extrem de toxica, folosita in Antichitate ca anestezic

Forma plantei se aseamana cu forma unui om si este foarte toxica, provocand intoxicatii periculoase, chiar mortale. Medical, astazi se foloseste doar in doze homeopate.

In Cartea Genezei din Biblie, radacina de mandraca o ajuta pe Rachel sa-l conceapă pe Iacov, iar in mitologia greaca, se crede ca Circe si Afrodita îl foloseau ca afrodisiac. Insa puterile sale nu sunt doar mitice: mandrake contine alcaloizi halucinogeni si narcotici.

Dioscurides, un medic grec din secolul I, ne spune ca radacina de mandraca fiarta in vin a fost folosita ca anestezic in Roma antica. Dar este nevoie de atentie mare, avertizeaza el – daca se ia prea mult, s-ar putea sa omoarti pe cineva.

Legenda veche a mandrakei care tipa cand este dezradacinata, asa cum este infatisat in lumea lui Harry Potter, sustine ca planta va emite un tipat strapungator pentru urechi cand este dezradacinata, ucigand persoana care o scoate.

Conform povestilor, singura modalitate de a dezradacina planta in siguranta este sa legi cu o franghie radacina de mandrake de coada unui caine. Apoi aruncati o bucata de carne cainelui. Radacina va fi dezradacinata de saltul brusc al cainelui, iar strigatele sale vor ucide cainele flamand. In tot acest timp, oamenii ar trebuie sa isi astupe urechile.

Cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri, planta da halucinatii si poate duce la moarte

Vrajitoarele si vrajitorii foloseau radacinile, fructele si frunzele plantei nu numai pentru farmece, ci si in potiuni, unguente, uleiuri si alte produse pentru a ajuta oamenii sa conceapa copii, pentru a aduce iubirea, bogatia sau puterea pe care si-o dorea cliensii sau prietenii lor.

Ingerate sau transmise prin piele, alcaloizii din radacina de mandrake intoxicau chimic, provocand excitatie si halucinatii, precum si somnolenta – si, uneori, chiar moarte.

In Evul Mediu mandraca a fost folosita ca anestezic in operatiile chirurgicale. Astfel se prepara un ceai din radacina amestecat cu alte plante care era picurat pe un burete.  Acest burete era tinut pe nasul si gura pacientului pana adormea.  Dupa operatie, pacientul era trezit cu mirosul de ulei de fenicul.

Astazi este folosita doar in doze homeopate in diverse afectiuni, precum insomnie, astm, depresie si dureri articulare. Este utilizata si impotriva diferitelor boli ale femeilor, de exemplu pentru infertilitate,  de asemenea, curata uterul si stimuleaza menstruatia.

Utilizari ale radacinii de madragora

Sucul rezultat din coaja si radacina era pastrat ca medicament. Radacina uscata era folosita pentru  infectii la ochi, rani infectate.

Vinul din mandrake era baut contra insomniilor, insa exista riscul real ca pacientii sa nu se mai trezeasca din somn.

Radacina era utilizata ameliorarea durerilor dentara, pentru hemoroizi si complicatiile care pot aparea in timpul travaliului. Se prepara sub forma de pudra si era amestecta cu bere. Aceasta bautura se recomanda si pentru bolile tractului gastro-intestinal. Pudra de madrake cu lapte era recomandata la tratarea ulcerelor cronice.

Planta este de ajutor in cazul: durerilor, insomniilor, pentru stimularea menstruatiei, in astm, bronsita, depresii, artrita, sciatica, colici, dureri de cap, ficat si stomac slabit si la muscaturi de serpi.

Sursa poza: aminoapps.com.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...