26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Mancati paine de secara! Secara nu a fost si nu poate fi modificata geneteic – Prof. dr.Ovidiu Bojor

Painea de secara este un aliment care a fost consumat de mii de ani, avand origini in Europa de Nord si Asia. In timp ce multe persoane prefera painea alba sau alte variante, painea de secara se remarca prin numeroasele beneficii aduse sanatatii. Totodata, prof. dr. Ovidiu Bojor este de parere ca secara este cu mult superioara graului si altor cereale, deoarece aceasta nu a fost si nu poate fi modificata genetic.

Din pacate, graul este modificat genetic. In prezent, bobul de grau are o compozitie nutritionala mult mai mica decat in trecut. In plus, graul modificat contine foarte mult gluten si acesta este si motivul pentru care s-au inmultit cazurile de intoleranta la gluten.

Ovidiu Bojor spune ca, in cazul secarei, separarea germenului si taratei de coaja exterioara este foarte dificila de realizat si, din acest motiv, faina de secara retine, in urma procedeelor de rafinare, o cantitate mult mai mare de nutrienti decat faina de grau.

Painea de secara – Informatii nutritionale

In medie, 1 felie (32 g) de paine de secara ofera urmatorii nutrient:

  • Calorii: 83
  • Proteine: 2,7 g
  • Carbohidrati: 15,5 g
  • Greutate: 1,1 g
  • Fibre: 1,9 g
  • Seleniu: 18% din valoarea zilnica (VZ)
  • Tiamina: 11,6% din VZ
  • Mangan: 11,5% din VZ
  • Riboflavina: 8,2% din VZ
  • Niacina: 7,6% din VZ
  • Vitamina B6: 7,5% din VZ
  • Cupru: 6,6% din VZ
  • Fier: 5% din VZ
  • Folat: 8,8% din VZ

Trebuie sa mai stii ca in comparatie cu painea obisnuita, cum ar fi graul alb si integral, painea de secara are de obicei mai multa fibre si ofera mai multi micronutrienti, in special vitaminele B.

De asemenea, exista studii care au aratat ca painea pura de secara tinde sa fie mai satioasa si afecteaza nivelul zaharului din sange intr-o masura mai mica decat painea alba si de grau.

Iata de ce painea de secara este considerata mai sanatoasa decat alte tipuri de paine:

-Continut bogat de nutrienti

Painea de secara este facuta din faina de secara, un tip de cereale care are un profil nutritional impresionant. Acest tip de cereale contine o cantitate mai mare de fibre, vitamine si minerale in comparatie cu faina alba utilizata pentru painea obisnuita. Fibrele sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii digestive, iar un consum adecvat poate ajuta la prevenirea constipatiei si a altor tulburari digestive.

-Indice glicemic scazut

Painea de secara are un indice glicemic mai scazut in comparatie cu painea alba sau alte produse de panificatie. Aceasta inseamna ca carbohidratii din painea de secara sunt eliberati treptat in sange, ceea ce ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange stabil. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele cu diabet zaharat sau pentru cei care doresc sa evite fluctuatiile bruste ale nivelului de energie.

-Beneficii pentru sanatatea inimii

Un alt avantaj al painii de secara este impactul sau pozitiv asupra sanatatii inimii. Cercetarile au aratat ca consumul de faina de secara si a produselor din ea poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Aceasta se datoreaza continutului crescut de fibre, care ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rau”) din sange si la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, arata studiile.

-Contribuie la mentinerea greutatii corporale

Fibrele din painea de secara dau senzatia de satietate, ceea ce poate ajuta la reducerea consumului excesiv de alimente. Prin urmare, consumul regulat de paine de secara poate contribui la mentinerea greutatii corporale sau la pierderea in greutate, in cazul unei diete echilibrate si a unui stil de viata activ.

-Sursa de antioxidanti

Faina de secara contine antioxidanti, cum ar fi lignanii, care au potentialul de a proteja organismul impotriva radicalilor liberi si a inflamatiei. Acesti antioxidanti joaca un rol important in prevenirea bolilor cronice si a imbatranirii premature.

Vezi si: Faina fara gluten. De cate tipuri este si cum poate fi integrata in dieta celor cu intoleranta la gluten

Vezi si: Secara – cereala care tine la distanta afectiunile cardiovasculare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole