Vara este anotimpul florilor de camp frumos mirositoare, care reusesc sa impresioneze datorita rezistentei de care dau dovada, deoarece cresc peste tot si nu au nevoie de conditii speciale pentru a se dezvolta, dar si datorita proprietatilor terapeutice pe care le detin. Dintre toate aceste flori de camp, astazi vom discuta despre: maci, albastrele si margarete.
Flori de camp cu puteri terapeutice – MACII
Macul rosu de camp creste in mod obisnuit in lanurile de cereale, din mai pana in iunie, iar fiecare floare produce aproximativ 2,5 milioane de boabe de polen, oferind insectelor o sursa importanta de hrana.
In scop terapeutic, se utilizeaza doar petalele, denumite si paparoane, ce contin alcaloizii readina, reagenina si altii cu structura neelucidata, mucilagii, mecocianina, mecopelargonidina. Macul de camp are urmatoarele actiune emolienta bronhica, antispastic, antiseptica impiedicand inmultirea microbilor, calmant, antitusiv, behica, usor sedativa. Totodata, datorita continutului in mucilagii si a unor alcaloizi, macul are proprietatea de a calma tusea. Suplimentar, pentru dureri, se poate face un ceai din planta uscata sau proaspata, deoarece aceasta contine cantitati de opiu care este recunoscut ca unul dintre cele mai puternice calmante.
Iata in ce afectiuni se foloseste: bronsite cronice si acute, colica biliara, dureri de gat, faringita, gripa, inflamatiile pielii, insomnie, laringita acuta, pleoape inflamate, pojar, raceli, raguseala, riduri, tuse.
Preparare si administrare:
- 2 lingurite de petale se pun la 250 ml apa clocotita, se acopera 10 minute, apoi se strecoara. Se poate folosi intern cate 2 ceaiuri pe zi. Este bine sa fie indulcit cu miere daca nu exista contraindicatii. Pentru a-i mari efectul medicinal se poate asocia cu flori de tei, frunze de patlagina, de nalba, cimbrisor.
- 2 lingurite de capsule maruntite se pun la 1 litru de apa si se fierb 10 minute, apoi se strecoara. Este foarte eficient in dureri de dinti si este linistitor al tusei.
- Dureri cu diferite localizari: 1 sau mai multe linguri de planta uscata sau proaspata se pun la 250 ml apa si se fierb 5 minute, apoi se strecoara. Se bea in cazul tusei sau al diferitelor dureri, sau chiar in insomnii.
Flori de camp cu puteri terapeutice – ALBASTRELELE
Pe langa frumusetea de care da dovada, florile albastrelelor sunt considerate si un elixir pentru ochi si vedere, cu proprietati decongestive, antiinflamatoare si antiseptice oftalmice. In trecut, ele erau des folosite si in uz intern, ca remediu diuretic si drenoare hepatice, fiind indicate in eczeme, guta, hidropizie, boli de ficat, reumatism.
In scop terapeutic, se folosesc doar florile, care se culeg incepand din iunie si pana in septembrie. Se lasa la uscat, pe coli de hartie, apoi se pastreaza in pungi de hartie sau in saci de panza.
Iata ce actiuni terapeutice au albastrelele:
- Intern: antidiareic mediu-slab, diuretic slab, drenor hepatic mediu-slab.
- Extern: antiinfectios general slab, antiinflamator oftalmic bun, antiseptic oftalmic mediu, decongestiv, tonifiant al firului de par.
Indicatii terapeutice:
- Diaree – se administreaza sub forma de pulbere; se poate administra si copiilor cu rezultate bune.
- Infectii renale, hepatita, eczeme – pulberea se ia sublingual, de 3-4 ori pe zi. Are rol adjuvant.
- Blefarita, conjunctivita, cataracta in faza incipienta – macerat la rece pentru uz ocular. Se picura cu ajutorul unui tampon de vata sterila preparatul pe pleoapa si ochi. Pentru o actiune mai intensa se pune o compresa cu macerat la rece pe pleoape timp de 30-60 de minute pe zi. Maceratul se face astfel: 2 lingurite de flori uscate de albastrele se pun intr-o cana (250 ml) de apa fiarta si racita si se lasa la macerat 10 ore, dupa care se filtreaza. Se bea preparatul rezultat.
- Edeme pe pleoape – se prepara un macerat la rece – se aplica comprese pe pleoape, de doua ori pe zi. Pentru amplificarea efectelor se pot adauga si flori de musetel si tei.
- Dureri de cap ce apar pe fondul oboselii oculare (la persoanele care lucreaza la calculator, care conduc autovehicule pe timp de noapte, care au fotosensibilitate). Se face un macerat la rece pentru uz ocular: se pun 2-3 picaturi in fiecare ochi dupa care se clipeste rar si cu putere pentru a crea un usor masaj al globilor oculari.
- Miopie, hipermetropie, hemoragie conjunctivala – maceratul la rece izotonizat cu sare – are rol adjuvant.
- Intretinerea parului – la spalarea pe cap, ultima clatire se face cu infuzie combinata de albastrele. Vezi si: Cum sa fii frumoasa cu flori de albastrele. Remedii pentru un ten luminos si ochi fara cearcane
Flori de camp cu puteri terapeutice – MARGARETELE
Margaretele (Leucanthemum vulgare) sunt printre cele mai raspandite flori ce cresc la marginea drumului. Originare din Europa, margaretele inveselesc decorul natural in toate regiunile tarii noastre.
In scop terapeutic, se folosesc frunzele si florile, care au proprietati cicatrizante, dezinfectante si se poate folosi si extern.
In traditia populara, frunzele crude erau un leac obisnuit pentru rani si taieturi. Uneori se puneau pisate, amestecate cu untura sau smantana, in legaturi. Florile fierte mult se dadeau pentru boli de plamani si inima. Cu fiertura de flori se faceau bai contra mancarimilor de piele, declara Eugen Giurgiu si Octavian Claudiu Giurgiu in lucrarea „Plante medicinale importante in tratamentele naturiste”.
De-a lungul timpului, in urma unor cercetari, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca margaretele au proprietati antiseptice, coagulante, analgezice si antiinflamatoare, fiind un bun remediu impotriva racelilor, bolilor de ochi, hemoroizilor si viermilor intestinali. Din pacate, aceasta planta medicinala nu a fost suficient studiata, insa folosirea ei pentru tratarea anumitor afectiuni, i-a facut pe specialisti ca, in viitor, sa o studieze mai mult, pentru a descoperi mult mai multe proprietati terapeutice.
In caz de infectii microbiene, inflamatii, prurigo, plagi, prurigo, rani si taieturi, se procedeaza in felul urmator:
- Se fac cataplasme cu frunze proaspete crude, care se pun pe locul afectiunii si se bandajeaza;
- 1 mana de flori se pune la 250 ml apa clocotita, se acopera 15 minute, apoi se strecoara;
- Se poate folosi la comprese sau spalaturi fiind foarte eficienta in special la mancarimile pielii.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Macii, albastrelele si margaretele. 3 flori de camp cu puteri terapeutice […]
[…] Vezi si: Macii, albastrelele si margaretele. 3 flori de camp cu puteri terapeutice […]