19.1 C
București
duminică, martie 31, 2024

Lucruri mai putin stiute despre vedeta verii – rosia

Cunoscuta stiintific sub denumirea de Solanum lycopersicum, rosia este un fruct de culoare rosie care apartine familiei Solanaceae, care include si ardeiul iute, cartoful, vinetele si este originara din America de Sud. In ciuda faptului ca este tehnic un fruct, rosia este, in general, clasificata drept leguma.

Rosiile sunt disponibile intr-o mare varietate de forme, dimensiuni si culori. Rosiile erau candva considerate otravitoare si au fost cultivate doar in scopuri ornamentale sub denumirile „tomatl”, „merele dragostei” sau „pomme d’amour”.

In zilele noastre, rosiile se folosesc in nenumarate alimente diferite, cum ar fi pastele, pizza, ketchup-ul, diverse bauturi si ca element de aroma inclus in mancaruri, de la micul dejun pana la cina.

Fructele de rosii, originare din vestul Americii de Sud, sunt una dintre cele mai importante culturi alimentare; poate fi, de asemenea, leguma cea mai versatila si folosita pe scara larga si un model valoros in cercetarea genetica. Rosia este un component important al dietei umane si principala sursa de licopen din dieta. Formele sale prelucrate includ pulpa, piure, sos, suc, pasta si rosii intregi decojite.

Compusii bioactivi si, prin urmare, capacitatea antioxidanta a rosiilor, pot varia semnificativ ca urmare a diferitilor factori, dintre care cel mai important include patrimoniul genetic, varietatea, stadiul de maturare, conditiile agronomice si manipularea post-recoltare. Rosiile sunt consumate in doua moduri diferite: proaspete si prelucrate. Conditiile de procesare, cum ar fi temperatura, timpul de procesare, lumina si oxigenul, pot reduce semnificativ continutul de molecule bioactive. Prin urmare, este considerata esentiala cercetarea modului in care activitatea lor bio poate fi mentinuta sau imbunatatita prin manipularea inainte si dupa recoltare.

Rosiile sunt considerate a fi originare din vestul Americii de Sud, din Ecuadorul central in Peru pana in nordul Chile. Acestea au fost plantate in toata America Centrala si in Mexic, unde exploratorii spanioli le-au gasit crescand in gradina Montezuma in secolul al XVI-lea. Spaniolii au adus rosiile in Europa. Astazi, datorita aromei sale dulci, acide si a gustului usor amar si acid, precum si a valorilor nutritive mai mari, rosiile au fost cultivate in intreaga lume.

Compusii bioactivi din tomate

Rosia este una dintre legumele cele mai consumate, fiind legata de un risc redus de boli cronice si tipuri specifice de cancer. Aceasta contine compusi bioactivi importanti, incluzand carotenoizi, polifenoli si vitamina C. Carotenoizii, cum ar fi licopenul, sunt responsabili pentru culoarea rosie, iar β-carotenul, zeaxantina si luteina sunt provitamina A. Polifenolii, incluzand fluononoli si fluonoide, sunt puternici antioxidanti. Toti acesti compusi au beneficii diferite pentru sanatatea umana.

Valoare nutritionala

In afara de gustul lor dulce, acid, sunt o sursa buna de nutrienti, vitamine si minerale. Consumul a 180 de grame de rosii ofera 4631 pg de licopen, 24,7 mg de vitamina c, 14,2 pg de vitamina K, 0,106 mg de cupru, 0,144 mg de vitamina B6 si 76 pg de vitamina A. Mai mult, multi aminoacizi 0,011 g de triptofan, 0,049 g de treonina, 0,032 g de izoleucina, 0,045 g de leucina si 0,049 g de lizina se gasesc, de asemenea, in 180 de grame de rosii.

Utilizari traditionale si beneficii ale rosiilor

  • Pulpa si sucul de fructe sunt considerate a fi usor aperiente.
  • Folosirile traditionale raportate includ utilizarea in cazul astmului si bronsitei, dispepsiei si pentru a stimula un ficat lenes.
  • Fructele feliate sunt ingerate pentru tratarea durerilor de dinti, fiind, de asemenea utilizate pentru tratarea durerilor de cap severe si a reumatismului.
  • Extractul de frunze de tomate este utilizat pentru a trata petele de lepra incipiente din Surinam.
  • Frunza de rosii in amestec cu ulei de ricin intr-o pasta se aplica pe umflaturi dureroase.
  • Fructul este consumat pentru o miscare regulata a intestinului.
  • Acidul folic prezent in rosii poate ajuta la depresie, evitand formarea unui exces de homocisteina in organism, care impiedica sangele si alti nutrienti sa ajunga la creier. Excesul de homocisteina interfereaza cu fabricarea hormonilor simtitori serotonina, dopamina si norepinefrina care regleaza starea de spirit, somnul si pofta de mancare.
  • Consumul regulat de rosii reduce incidenta infectiilor tractului urinar, precum si cancerul vezicii urinare. Acest lucru se datoreaza faptului ca rosiile au un continut ridicat de apa, care stimuleaza urinarea, astfel incat rosiile sunt diuretice in anumite moduri. Acest lucru creste eliminarea toxinelor din organism, precum si excesul de apa, saruri, acid uric si unele grasimi, de asemenea!
  • O singura rosie ofera 27,44% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un antioxidant natural care previne radicalii liberi care provoaca cancerul sa dauneze sistemelor organismului. Contine, de asemenea, o cantitate bogata de vitamina A si potasiu, precum si fier.
  • Cele doua componente principale ale rosiilor, acidul coumaric si acidul clorogenic, ajuta la lupta impotriva nitrozaminelor care sunt produse in organism si sunt principalele substante cancerigene intalnite in tigari. S-a dovedit ca prezenta vitaminei A reduce efectele cancerigenelor si va poate proteja de cancerul pulmonar.

Alte utilizari

  • Unele utilizari cosmetice ale pulpei de rosii includ spalarea faciala, masca de curatare, ca sampon contra matretii si pentru tratarea acneei si arsurilor solare.
  • Planta a fost raportata ca emitand volatile care resping Bemisia tabaci si un spray a facut ca extractul sau de frunze sa fie declarat eficient impotriva furnicilor.
  • Uleiurile obtinute din seminte pot fi utilizate in fabricarea sapunului.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole