10.4 C
București
marți, martie 26, 2024

Vindecea – o planta cu nume predestinat. Ce calitati mai putin stiute are

Originara din Europa occidentala si meridionala, vindecea creste in zonele umbroase, in poieni, la liziere de padure, in parloage etc. Cunoscuta si sub denumirea de iarba vantului, iarba de rana, iarba talharului si vindecuta, aceasta planta vivace are o radacina mica, cu o tija simpla, frunze ovale, opuse si petiolate la baza, florile purpurii, iar fructul este o tetrachena.

Vindecea este considerata o planta medicinala datorita continutului de substante benefice pentru sanatate si este utilizata in diferite preparate terapeutice. Taninurile, alcaloizii, uleiurile esentiale si principiile amare constituie principalii compusi ai plantei. Diferitele ei proprietati (dezinfectante, astrigente sau stimulative) sunt folosite pe cale interna in lupta impotriva febrei, astmului si afectiunilor respiratorii; pe cale externa, poate diminua reactiile inflamatorii locale.

Vindecea – indicatii si efecte terapeutice

Pe vremuri, vindecea era considerata cel ma bun remediu pentru toate afectiunile capului. In prezent, proprietatile sale ca nervina si tonica sunt inca recunoscute. Totodata, planta era considerata utila in caz de isterie, palpitatii insotite de dureri la nivelul capului si al fetei, nevralgii, si toate afectiunile nervoase. In aceste afectiuni se recomanda un decoct din vindecea facut cu lapte proaspat si luat la micul dejun zilnic, timp de 1 luna.

Pulberea amestecata cu miere este benefica in tratarea afectiunilor aparatului respirator (raceli, tuse, tuse magareasca, rinita, bronsite, sinuzita, astma, respiratie suieratoare, sacadata, si tuberculoza). De asemenea, decoctul in vin este considerat un bun vermifug si deobstruent hepatic si splenic.

Se mai considera ca pulberea luata cu miere in otet este buna pentru revigorarea celor obositi dupa calatorii, opreste sangerarile nazale si de la nivelul mucoasei bucale.

Vindecea mai are rolul de a stimula digestia, combate diareea, este benefica in afectiuni intestinale, in afectiunile rinichilor si a vezicii urinare datorita efectului diuretic, imbunatateste circulatia cerebrala, stimuleaza inima si regleaza tensiunea arteriala, fiind benefica in bolile cardiovasculare. Se prepara o infuzide din vindecea dintr-o lingurita de planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita, care se lasa la infuzat 15 minute si apoi se beau 2-3 cani pe zi, inainte de masa.

Cu planta proaspata se pot face cataplasme care au rolul de a trata si cicatriza rani, eczeme, dermatite, arsuri, ulceratii ale pielii si echimoze.

Cum se prepara decoctul din vindecea: 2 linguri de planta uscata si maruntita la 500 ml apa rece, se fierbe 10 minute, se fac extern spalari, comprese.

Precautii vindecea

Nu este recomandat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.

Lucruri mai putin stiute despre vedeta verii – rosia

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole