Pepenele salbatic este cultivat pe scara larga in Asia si Africa, dar a fost originar din Africa de Sud. Apare natural in Namibia, Botswana, Mozambic, Zimbabwe, Malawi si Zambia. A ajuns in India in perioada preistorica, iar in China in secolul al XI-lea. Astazi China este considerata cel mai mare producator de pepene verde din lume.
Din Africa, pepenele rosu a ajuns in Europa unde a fost cultivat pe partile mai calde ale Mediteranei. In secolul al XVII-lea a fost cultivat si in restul Europei.
152 grame de pepene verde brut ofera:
- 46 de calorii cu 6889 pg de licopen,
- 12,3 mg Vitamina C,
- 11,48 g carbohidrati,
- 0,064 mg cupru,
- 0,336 mg Vitamina B5,
- 43 pg Vitamina A,
- 0,068 mg Vitamina B6,
- 0,36 mg fier,
- 0,05 mg Vitamina B1,
- 170 mg potasiu,
- 15 mg magneziu si altele.
Pepenele verde este fructul fara grasimi si, de asemenea, o sursa excelenta de vitamine B6, A si C. Contine licopen care ofera culoarea rosu aprins, roz si rosu profund. Este o mare sursa de antioxidanti. Potasiul ajuta la reducerea tensiunii arteriale si sustine functiile organelor corpului. Este o mare sursa de minerale si vitamine care ajuta la prevenirea bolilor de sanatate, cum ar fi obezitatea, mortalitatea, bolile de inima, diabetul, sporeste sanatatea parului si tenului si creste energia.
Utilizari traditionale mai putin stiute ale pepenelui verde
- Semintele poseda proprietati diuretice si tonice.
- Ajuta la tratarea problemelor urinare, precum umezirea patului.
- Fructele sunt consumate coapte.
- Fructul este un diuretic care ajuta la tratarea calculilor renali.
- Contine licopen care ajuta la prevenirea atacurilor de cord.
- Fructul este eficient pentru diabet si intoxicatii alcoolice.
- Aportul unui pahar de suc de pepene verde ajuta la reducerea ametelilor in timpul insolatiei, precum si la varsaturi.
- Consumul de pepene verde (500-1.000 de grame) de doua ori pe zi asigura hidratare, descarcare de urina galbuie, gustul amar din gura, durere in uretra, respiratie urata si mahmureala.
- Cojile de pepene verde uscate sunt utilizate in medicina naturista chinezeasca.
- Pacientii diabetici ar trebui sa faca infuzie in apa cu 30 de grame de coaja uscata de pepene pe timpul iarnii de trei ori pe zi.
- Persoanele cu febra, sete si gura uscata, respiratie rea ar trebui sa manance 500-1000 de grame de pepene o data sau de doua ori pe zi.
- Pentru a elimina mahmureala, trebuie sa mancati 500-1000 de grame de pepene rosu sau 60 de grame de coaja infuzata in apa.
- 50 de grame de coji de pepene uscate se fierb in apa si se consuma sub forma de ceai pentru a trata hipertensiunea, nefrita, diabetul si mahmureala.
- Radacina este folosita ca purgativ, dar este emetica in doze mari emetice.
- In Sudanul de Nord, este util pentru arsuri, reumatism, umflaturi si guta.
- Este utilizat pentru purificarea vezicii urinare si a rinichilor; previne disfunctiile erectile si trateaza hepatomegalia, precum si icterul.
- Pulpa de fructe de pepene verde, sucul si semintele au fost folosite ca diuretic.
- Sucul extras din radacini ajuta la tratarea hemoragiei dupa avort.
- Sucul de fructe este folosit ca antiseptic in febra tifosului.
- In China, fructele uscate sunt utile pentru ranile bucale.
- Semintele ajuta la ameliorarea simptomelor cistitei acute.
- In medicina traditionala chineza este utilizat pentru a asigura prevenirea setei excesive, urinarii scazute, infectiile tractului urinar si hepatita icetreica.
- In medicina traditionala chinezeasca este utilizat pentru a vindeca disfunctiile erectile, diabetul, acneea si edemul nefritic.
Precautii
- Nu trebuie consumat dupa mese, deoarece duce la varsaturi.
- Persoanele cu diaree nu ar trebui sa consume pepene verde.
- Consumul excesiv de pepene verde provoaca varsaturi, greata, balonare, diaree, gaze, indigestie, batai cardiace neregulate si reactii alergice, cum ar fi umflarea faciala, eruptii cutanate severe si anafilaxie.
- Datorita cantitatii mari de continut de potasiu din pepene verde, aceasta ar putea duce la bolile sistemului nervos si ale inimii.
- Ar putea deteriora controlul nervilor motorii si rinichilor.
- Persoanele cu afectiuni renale ar trebui sa-l evite, deoarece ar putea duce la afectarea interna.
- Poate duce la reactii alergice precum mancarime, eruptii cutanate, stranut etc.
- Ar putea reduce tensiunea arteriala.
Cum se consuma pepenele rosu
- Semintele sunt consumate crude sau fierte.
- Semintele prajite sunt folosite cu faina de cereale pentru a face prajituri, paine etc.
- De asemenea, se adauga pentru a face tocana sau supe.
- Se adauga la salatele de fructe in cuburi.
- Semintele sunt prajite si consumate ca gustare in unele tari asiatice.
- In China, soriciul sunt inabusite sau prajite.
- In unele tari este folosit sub forma de muraturi.
- In tarile asiatice, semintele sunt prajite si consumate sub forma de gustari.
Alte fapte interesante despre pepenele verde
- Pepenele verde este considerat atat o leguma, cat si fruct.
- Face parte din aceeasi familie de dovleac, castraveti si dovlecei.
- Pepenele verde este leguma oficiala de stat din Oklahoma.
- Pepene verde contine aproximativ 92% apa si 6% zahar.
- Pepenele verde contine Vitamina C, B1 si mangan care ajuta la prevenirea infectiilor.
- China este cel mai mare producator, iar Turcia este al doilea cel mai mare producator de pepene verde din lume.
- In China, pepenii sunt fierti, amestecati sau murati si, de asemenea, folositi ca legume.
- Exista peste 1200 de soiuri de pepene verde, care este disponibil in diferite greutati, dimensiuni, forme si culori, cum ar fi rosu, galben, portocaliu sau alb.
- Greutatea celui mai greu pepene verde este de 121,93 kg.
- Pepenele verde contine mai mult licopen in comparatie cu rosiile crude.
- Sucul de pepene verde poate oferi ameliorare ale durerilor musculare.
- Pepenele verde nu contine colesterol sau grasimi si este bogat in fibre, vitamine C & A si potasiu.
- Pepenele verde este cultivat in peste 96 de tari din lume.
- In Egipt si Israel, pepenele verde este asociat cu branza feta.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Lucruri interesante si mai putin stiute despre pepenele rosu […]