Lucruri de facut in gospodarie toamna. De la toaletarea copacilor la obtinerea bauturilor

Pregatirea gradinii de iarna se face de la inceputul toamnei. Tot in acest anotimp prosper este vremea culegerii roadelor si a prepararii proviziilor de iarna. Iata cateva lucruri de facut toamna in gospodarie.

Toamna se fac sucurile de rosii, zacustile, tocanele de legume, dulceturile si gemurile, bauturile alcoolice, tuica si vinul, si se pregateste gospodaria pentru hibernare. Toamna devreme se mai pot planta zarzavaturi pana la venirea iernii, se pot planta anumite flori si se culeg toate roadele sadite intr-un an.

Toaletarea copacilor din gospodarie

Pomii fructiferi tineri, cu coroane mici, nu se taie toamna, caci exista riscul sa se imbolnaveasca in timpul iernii. Pentru a avea o gradina cu umbra primavara, copacii trebuie toaletati de cu toamna. Pentru asta, aveti nevoie de motofierastraie performante, care sa va usureze munca.

  • taierea ramurilor bolnave se va face cat mai aproape de inelul crengilor, fara a se rani scoarta;
  • prin toaletare se rareste coroana, se arunca ramurile uscate sau rupte si totodata se vrea rarirea crengilor foarte apropiate;
  • ramurile care se indreapta spre interiorul coroanei se taie;
  • se taie ramurile care se ating sau se intercaleaza;
  • ranile mai mari de 2 cm cauzate de taieri se acopera de obicei cu ceara, pentru a se evita infectiile;
  • taierile severe din toamna nu obtin recolte bogate in anul urmator, ci abia dupa al doilea an.

Obtinerea bauturilor

Cateva trucuri pentru a obtine o tuica aromata si un vin tare.

  • tuica se poate obtine din mai multe fructe, insa adevarata tuica este cea obtinuta din prune;
  • pentru obtinerea unui produs autentic, prunii trebuie ingrijiti de la lasarea iernii, fructul este secretul unei bauturi aromate;
  • dupa ce au fost culese, fructele se lasa la fermentat cat mai mult;
  • borhotul trebuie fiert in cazane de tuica cand fermentatia este la nivel maxim, insa nu doar o data, ci de doua sau trei ori;
  • dupa prima distilare, produsul obtinut se pastreaza intr-un butoi, acoperit cu un capac de lemn, pana la prelucrarea lui a doua si a treia oara, in functie de cat de tare se doreste a fi bautura;
  • bautura spirtoasa obtinuta se pastreaza cel mai bine in butoaie de dud sau gorun.

Trucuri pentru un vin rosu tare

  • un vin aromat si tare se obtine dintr-o vie sanatoasa, foarte bine coapta si de calitate;
  • strugurii se culeg bob cu bob si se inlatura boabele bolnave;
  • fermentatia dureaza intre 5 si 8 zile;
  • cand se termina fermentatia, vinul obtinut se pune in butoaie, damigene umplute pana la 90-95%, in vase mari sau mici;
  • gurile vaselor de fermentare se astupa cu dop de furtun, care se baga in vase cu apa. Asa se evita intrarea aerului, care ar altera vinul;
  • damigenele se pastreaza la rece, se umplu pana sus, dopurile batadu-se la maximum;
  • in noimebrie-decembrie se trage vinul de pe drojdie, urmand ca in luna martie sa fie tras in sticle.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...