Lucrari de gradina in aprilie

Venirea primaverii este moment de bucurie pentru toti cei care au o bucata de pamant pentru lucrat. Fie ca este vorba de gradina de legume, fie ca este vorba de gradina de flori, pentru a avea o gradina frumoasa mereu este nevoie de intretinerea ei si de muncit zilnic la ea.

Lucrari de gradina in aprilie – pregatirea uneltelor

Ingrijirea unei gradini necesita timp, unelte speciale ajutatoare si dorinta de munca. De la drujba la foarfeca pentru taierea vitei de vie, orice gradinar care se respecta se va folosi de toate sculele pentru a porni gradina de cu primavara.

Luna aprilie este o luna lejera in ceea ce priveste munca in gradina, insa este necesar sa nu fie neglijata. Ploile din acest anotimp sunt bine venite si foarte benefice pentru gradina de legume, insa ploile fac sa creasca toate buruienile. Asadar, una din activitatile de baza in aprilie este sa se pliveasca plantele deja transplantate in gradina. Udarea si plantarea florilor si legumelor se continua si in aceasta luna.

In ceea ce priveste arbustii si pomii fructiferi, trebuie sa stii ca o taiere severa inseamna ramuri mai viguroase si mult mai roditoare. De exemplu, piersicul, caisul si prunul, necesita scurtarea ramurilor anuale, insa la mar si par nu se recomanda taierea ramurilor anuale pentru ca pe varful acestora se afla mugurii de rod. Daca vrei sa muti arbustii si arborii in alt loc, trebuie sa faci aceasta lucrare inainte ca mugurii sa se deschida.

Curatenia generala trebuie facuta cat mai des in gradina, asa te vei asigura ca o sa ai legume si flori roditoare. Daca nu ai facut deja, este momentul propice sa verifici calitatea solului si sa te pregatesti pentru plantarea in gradina. Curatarea solului si fertilizarea este absolut necesara.

Este un moment excelent sa iti pregatesti toate uneltele si sculele pentru gradina, ele trebuie curatate, ascutite sau reparate pentru viitoarele lucrari. Daca aveti lucruri de reparat sau construit in gradina, precum garduri sau scule mai vechi, acum este momentul potrivit, pentru a le avea pe toate gata cand va fi nevoie de ele.

Lucrari de gradina in aprilie – plantare si transplantare

Daca nu ai apucat sa plantezi deja, acum este vremea plantarii morcovului, spanacului, verzei si sfeclei, iar spre sfarsitul lunii se poate planta fasolea si porumbul. Florile de sezon pot fi transplantate in aceasta luna din ghiveci in gradina.

Udarea si hranirea plantelor transplantate este o munca necesara in aceasta perioada, iar daca mai e nevoie sa muti arbusti si pomi fructiferi, acum este momentul potrivit. Mai mult, pana la sfarsitul lunii, se poate planta viata de vie, eventual langa un gard orientat spre Sud.

Straturile de capsuni trebuie sa fie irigate foarte bine, iar tufele de mur si zmeur trebuie mutate undeva la soare, tot pana la sfarsitul lunii aprilie, mai ales pentru soiurile timpurii.

Ierburile aromatice, precum cimbrul, salvia, mararul, menta, rozmarinul, trebuie si ele plantate tot in aceasta luna, eventual intr-un colt condimentat din gradina. Daliile, crinii si gladiolele se pun in pamant tot in aceasta luna.

Vezi si:

Idei pentru o gradina de vara cat mai frumoasa

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...