Lemnul Domnului (Artemisia abrotanum) este un arbust de dimensiuni mici, cu un miros parfumat, ce prefera zonele calde si secetoase. Exista doua tipuri diferite de lemnul Domnului: unul care are un gust apropiat de lamaie, iar celalalt cu o arom usoara de cola.
In trecut, planta era folosita ca un condiment pentru alimentele grase, pentru aromatizarea prajiturilor, a salatelor si in oteturi.
Lemnul Domnului – Proprietati terapeutice
In scop terapeutic, se recolteaza frunzele si ramurile inflorite, care contin uleiuri esentiale, abrotin, substante amare si taninuri.
Datorita acestor proprietati, planta a inceput sa fie intrebuintata tot mai des in afectiuni ce au la baza tulburari stomacale si nu numai.
S-a constatat ca Lemnul Domnului are efect stimulator asupra sistemului imunitar, antibacterian, linistitor, diuretic, antispastic, transpirant si tonic, fiind indicat in caz de tuse, bronsita, febra, pierderea poftei de mâncare, indigestie, diaree, pancreas slabit, paraziti intestinali, organele urinare, slabirea funcției vezicii urinare, afectiuni ale rinichilor, crampe menstruale, stimularea menstruatiei, simptome de menopauza, sistem nervos, insomnii, dureri de spate si sciatica.
De asemenea, planta este considerata si un agent antiinflamator si dezinfectant, fiind folosita cu succes impotriva bolilor fungice.
Lemnul Domnului – Cum se prepara si cum se administreaza
-Ceai de lemnul domnului: se folosesc 1-2 lingurite de planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita. Se lasa 10 minute la infuzat, apoi se consuma pana la 3 cesti pe zi.
Din frunzele plantei se poate prepara si tinctura. La o mana plina de frunze se adauga 500 ml alcool, se lasa 4 saptamani la macerat si se administreaza cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi.
Pentru uz extern, se poate prepara si un decoct, din intreaga planta, care poate fi folosit ca un balsam pentru par sau tonic, care ajuta impotriva matretii, dar si ca stimulare a cresterii parului
Atentie! Planta nu trebuie administrata in timpul sarcinii, in special in primele trei luni, pentru ca acest lucru ar putea dauna fatului.
Guaiac, lemnul sacru cu multiple beneficii pentru sanatatea omului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] -Vanilia pastreaza inima sanatoasa. In urma unor cercetari mai amanuntite privind impactul asupra sistemului cardiovascular al vaniliei, s-a observat ca aceasta poate reduce in mod semnificativ nivelurile de colesterol din organism, un lucru extrem de important pentru cei cu risc crescut de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. Vezi si: Lemnul Domnului. Ce proprietati terapeutice are micul arbust aromat […]