9.4 C
București
vineri, aprilie 4, 2025

Legatura dintre boala Alzheimer si infectiile orale

Boala Alzheimer este una dintre cele mai devastatoare afectiuni neurologice, afectand milioane de persoane la nivel global. Cercetarile recente sugereaza o legatura surprinzatoare intre aceasta maladie si sanatatea orala, mai precis infectiile gingivale. Oamenii de stiinta au identificat o posibila contributie a bacteriei Porphyromonas gingivalis, un agent patogen comun in bolile parodontale, la dezvoltarea si progresia bolii Alzheimer.

Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa, caracterizata prin lipsa de memorie, modificari de comportament si, in cele din urma, pierderea capacitatii de a indeplini sarcinile zilnice. Intelegerea debutului celei mai frecvente forme de boala Alzheimer este foarte complexa, deoarece sunt implicati mai multi factori, ceea ce face foarte dificil de prevenit si tratat. Insa, recent, o descoperire notabila este detectarea unor agenti patogeni parodontali specifici, cum ar fi Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis), in creierul persoanelor cu Alzheimer. Acest lucru sugereaza o posibila legatura intre infectiile orale cronice si neurodegenerare.

*Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a clarifica mecanismele biologice care stau la baza acestei asocieri. 

Cum poate afecta Porphyromonas gingivalis creierul?

Porphyromonas gingivalis este o bacterie anaeroba gram-negativa, asociata cu parodontita cronica, o afectiune inflamatorie severa a gingiilor. Studii recente au demonstrat ca aceasta bacterie si toxinele sale, numite gingipaine, pot traversa bariera hematoencefalica si se pot acumula in creierul pacientilor cu Alzheimer. Prezenta gingipainelor in tesutul cerebral a fost corelata cu un risc mai mare de neurodegenerare si formarea placilor amiloide, markeri caracteristici ai bolii Alzheimer.

Dovezi stiintifice si studii recente

Mai multe studii au evidentiat prezenta ADN-ului bacterian si a gingipainelor in creierul pacientilor diagnosticati cu Alzheimer. De asemenea, experimente pe modele animale au aratat ca infectia orala cu P. gingivalis poate duce la aparitia unor deficite cognitive similare celor observate la pacientii umani. In plus, inhibarea activitatii gingipainelor prin anumite medicamente experimentale a demonstrat o reducere a neuroinflamatiei si a deteriorarii neuronale.

Inflamatia cronica si riscul de neurodegenerare

Inflamatia cronica joaca un rol esential in progresia bolii Alzheimer. Infectiile gingivale persistente determina o reactie imuna excesiva, ceea ce poate favoriza inflamatia sistemica si activarea celulelor microgliale din creier. Aceasta activare prelungita poate contribui la distrugerea neuronilor si agravarea simptomelor bolii.

Implicatii pentru preventie si tratament

Descoperirile recente subliniaza importanta mentinerii unei igiene orale riguroase pentru prevenirea bolii Alzheimer. Periajul dentar regulat, utilizarea atei dentare si vizitele periodice la medicul stomatolog pot reduce riscul de infectii gingivale si, implicit, pot avea un efect protector asupra sanatatii cerebrale.

In plus, cercetatorii exploreaza noi terapii antiinflamatorii sau tratamente care vizeaza neutralizarea efectelor P. gingivalis asupra creierului. Inhibitorii de gingipaina sunt in curs de testare ca potentiale tratamente pentru incetinirea progresiei bolii Alzheimer.

!!! Chiar daca sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma si clarifica mecanismele exacte ale acestei conexiuni, trebuie sa intelegem ca ingrijirea orala corespunzatoare ar putea deveni un factor important in protejarea sanatatii cognitive pe termen lung.

Vezi si: Uleiul de nuci trateaza stresul si boala ALzheimer, fiind excelent si impotriva alergiilor

Vezi si: Infectiile intestinale cronice ar putea fi legate de boala Alzheimer, subliniază un nou studiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole