Laptele de soia este un inlocuitor de lapte fara grasimi extras din boabe de soia, care sunt macinate si inmuiate, apoi fiert si filtrat pentru a obtine o consistenta neteda si cremoasa. Totodata, laptele de soia este si o sursa buna de proteine pentru cei care au intoleranta la lactoza, dar si pentru vegani.
*Laptele de soia are atat beneficii, cat si dezavantaje, deoarece nu toate produsele din soia sunt create la fel. De exemplu, deși soia organica de inalta calitate s-ar putea incadra intr-o dietă sanatoasa, consumul unei cantitati excesive de lapte de soia procesat si derivat din culturi OMG poate face mai mult rau decat bine.
Laptele de soia este o sursa buna de energie, proteine, fibre alimentare si grasimi. In plus, acesta poate contine minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc) si vitamine (folatul, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, vitamina B12, vitamina D, vitamina E si vitamina K).
*Trebuie stiut ca valoarea nutritionala poate varia in functie de marca si varietate. De exemplu, profilul nutritional al laptelui de soia preparat acasa poate fi mai mic in calorii si proteine, dar mai mare in anumiti micronutrienti.
Laptele de soia – Beneficii pentru sanatate
1.Scade colesterolul si imbunatateste sanatatea inimii
Cercetarile sugereaza ca includerea laptelui de soia in dieta zilnica poate ajuta la controlul si mentinerea concentratiilor de colesterol din organism. Laptele de soia are zero colesterol, astfel ca nu creste nici LDL (colesterolul rau) despre care se stie ca provoaca boli metabolice, cum ar fi ateroscleroza – care duce la boli de inima si afectiuni hepatice grase. De asemenea, fiind bogat in grasimi polinesaturate, laptele de soia poate duce si la o crestere semnificativa de HDL (colesterolul bun).
2.Ajuta la intarirea oaselor si la ameliorarea osteoporozei
Laptele de soia este bogat in calciu, promovand astfel o mai buna sanatate a oaselor, mentinandu-le mai puternice si reducand riscul de fracturi. In plus, cercetarile indica faptul ca aceasta bautura poate fi benefica in ameliorarea osteoporozei la femeile aflate in postmenopauza.
De exemplu, studiile au descoperit ca o dieta cu proteine animale poate creste excretia urinara de calciu, in timp ce o dieta pe baza de proteine pe soia nu are acelasi efect.
3.Amelioreaza simptomele neplacute ale postmenopauzei
Laptele de soia poate ajuta la ameliorarea problemelor postmenopauzei. Mai exact, studiile sugereaza ca izoflavonele din soia pot ajuta la mentinerea nivelului de estrogen la femeile aflate la menopauza. Prin urmare, consumul laptelui de soia de catre femeile aflate in postmenopauza poate ajuta la prevenirea simptomelor care pot aparea din cauza pierderii naturale a hormonului estrogen.
4.Poate avea proprietati anticancerigene
Conform studiilor de cercetare, nivelurile serice de estrogen, asociate cu riscul de cancer de san, pot fi reduse odata cu consumul de lapte de soia.
Femeile aflate in postmenopauza prezinta un risc deosebit de mare de cancer de san si poate consuma produse din soia pentru alte beneficii pentru sanatate ale inlocuirii estrogenice.
Un studiu sugereaza ca este sigur pentru femei sa consume lapte de soia, deoarece izoflavonele din acest lapte pot functiona ca agenti anti-cancer. Totodata, rezultatele unui studiu de cercetare din 2014 sugereaza ca un consum regulat de lapte de soia poate ajuta la scaderea riscului de cancer de prostata datorita izoflavonelor prezente in soia. Totusi, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina adevarata eficacitate a acestei plante in reducerea riscului de cancer de san.
5.Are proprietati antioxidante
Efectele antioxidante ale izoflavonelor din soia pot fi benefice impotriva anumitor boli cronice. De exemplu, laptele de soia are proprietati antioxidante si hepatoprotectoare, care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ si a daunelor. In plus, un studiu sugereaza ca poate fi benefic in prevenirea leziunilor hepatice cauzate de stresul oxidativ.
6.Ofera o buna recuperare dupa antrenament
In timpul unui antrenament, corpul tau pierde unele grasimi si arde cateva calorii, astfel ca este necesara o recuperare. Asadar, daca esti vegan sau ai intoleranta la lactoza, laptele de soia poate fi bautura perfecta care sa-ti asigure o recuperare mai buna dupa antrenamente. Totodata, riboflavina din laptele de soia te poate ajuta sa recuperezi toata energia pierduta dupa antrenament.
7.Stimuleaza starea de spirit
Laptele de soia poate stimula starea de spirit. Aceasta bautura contine vitamina B6 si complexul de vitamine B care sunt benefici pentru imbunatatirea starii de spirit. In plus, laptele de soia este bogat in magneziu, care elibereaza hormonul serotonina in corp, care functioneaza ca un antidepresiv pentru minte.
Vezi si: Lapte de nuci caju. Reteta si cele mai importante beneficii
Vezi si: Este laptele de mazare sanatos? Iata ce trebuie sa stii despre el
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: