10.4 C
București
marți, martie 12, 2024

La Cluj s-a deschis o ferma de legume bio in stil american

Fiindca legumele fara chimicale livrate la usa apartamentului au inceput sa prinda radacini pe plaiurile clujene, intreprinzatorul local Liviu Balta va amenaja si o zona de picnic langa ferma din Vultureni, dupa un model de mare succes in SUA.

Avem deja peste 100 de abonati, putem sa producem suplimentar, pentru ca avem loc pe cele 3 ha din Babutiu, insa nu am vrea sa ne extindem mai mult decat putem duce. Am exclus din start restaurantele si angrosistii pentru ca am da faliment instant. Ei nu ne pot oferi un pret pe masura muncii noastre si se raporteaza la legumele aduse din Italia sau din Turcia la jumatate de pret, care sunt produse hidroponic, pe vata minerala, nu in pamant.

Majoritatea muncii pe care o facem noi este manuala; noi luam cu mana gandacul de Colorado de pe cartof, deci o eficienta de 20%. Daca am face-o cu produse chimice, ar fi de 90%. Noi folosim acele leacuri babesti, remedii naturale pentru boli, paraziti.

De multe ori suntem la mana vremii, si acum ne uitam sa nu ne prinda cumva grindina. Anul trecut, din 3.000 de rasaduri cu rosii ni s-au facut doar 10%, de aceea am mutat in sera legumele mai sensibile, mai ales ca a fost si o iarna lunga. Totusi, vinetele, ardeii, varza, ceapa le cultivam pe camp”.

ferma bio cluj 1

ferma legume bio

Cerere mare, productie mica

Intreprinzatorii clujeni de la Colina Farms au preluat in satul Babutiu 3,5 ha de sol deosebit de fertil, un cernoziom cu o concentratie mare de nutrienti, unde au demarat in 2016 proiectul fermei de legume crescute fara chimicale, din seminte organice si cu ingrasaminte bio.

Ei au folosit 8 km de folie care opreste dezvoltarea buruienilor si au forat la mare adancime pentru a avea apa proaspata pentru plante. Ulterior, au amplasat doua sere incalzite de 900 mp si o rasadnita cu mese de cultura pe 240 mp, practic incubatorul viitoarelor plante. In echipa au fost cooptati si doi specialisti cu experienta, Horea Ghibu si Viorel Tamas.

Principiul dupa care functioneaza ferma din Vultureni este productia locala bio si livrarea periodica (saptamanala, lunara) la usa doritorilor din oras a unei cutii mai mici sau mai mari cu 7-9 feluri de legume si verdeturi, in functie de abonamentul contractat.

Pretul unei cutii variaza intre 35 si 70 de lei, iar transportul se face in Cluj-Napoca, Floresti si in zona limitrofa. Desi exista cereri si din alte parti ale tarii, fermierii din Babutiu nu le pot onora pentru ca firmele de curierat nu dispun de masini frigorifice, iar legumele s-ar deteriora.

legume bio

Turismul agricol, promovat la Cluj

Suprafetele cultivate depind tot de cerere, astfel incat cei de la ferma sa poata onora toate comenzile si sa aiba pierderi putine. Cea mai mare varietate este in sezonul cald, insa exista legume care sunt produse si in sezonul rece. In afara de legumele traditionale, la Babutiu mai se mai cultiva si salata asiatica sau kale, dovlecel placintar, cartof violet, salata romana, brocolli, rucola, creson, valeriana sau iarba de grau.

Al doilea proiect este pe cale sa se finalizeze in aceasta vara: Colina Noua, care sa promoveze un stil de viata nou in Romania. In afara de posibilitatea de a-si culege singuri legumele, va fi amenajat un spatiu de picnic, de barbecue, dupa o reteta deja experimentata in SUA. Abonatii pot veni cu familiile, in ideea de a transforma ferma in spatiu de evadare si de relaxare din oras.

Cu toate ca ideea este de turism agricol, cei de la ferma nu vor sa treaca si la nivelul urmator, cel de pensiune. „Pe masura ce vor aparea locurile de cazare, turistii vor putea ramane cateva zile in zona, avand diverse posibilitati de a-ti petrece intr-un mod cat mai placut timpul, se pot face drumetii, plimbari cu bicicletele in comuna Vultureni si in zona limitrofa”, sustin acestia.

ferma legume bio in cluj

legume cluj

Initiativele eco ale Clujului

Bunatatile de la Manastireni. Gospodaria taraneasca este intretinuta de Aurora Gansca, ajutata de cei doi copii, care produc oua, carnati, cas, slanina afumata facute 100% din ingrediente naturale, conform portalului de specialitate Agricultura Ecologica. In gospodaria ecologica exista 380 de oi, 30 de capre, 12 vaci. Isi vinde produsele la piata din Mihai Viteazu din 2008, cand a devenit producator autorizat. A facut un curs de specializare in Germania, unde a vizitat cateva ferme ecologice si a urmat cursuri de agricultura ecologica la Hanovra.

Zarzavaturi de Mociu. Familia Haidu (Levente, Ildiko si Renata) s-a mutat in 2000 in satul Chesau, intr-o zona retrasa, departe de trafic si de poluare, unde se ocupa de gradinarit, cu cat mai putine chimicale. Aceasta produce zarzavaturi, oua de la gaini hranite doar cu mancare naturala, curcani crescuti pentru sarbatorile de iarna, ulei de floarea soarelui presat la rece, paine de casa si zacusca, toate oferite prin Cutia Taranului.

Prisaca Transilvania. Ofera un amestec natural de miere, plante, fructe, uleiuri si seminte sub denumirea Borcanul Copiilor Veseli. Amestecul sustine functionarea normala a sistemului imunitar, rezistenta naturala a organismului si contribuie la tonifierea acestuia. El contine miere, polen, fructe caise, pastura, laptisor de matca, coaja de scortisoara.

Oul ecologic de Ardeal. Este un ou dietetic, cu ridicata valoare nutritiva. Gainile de la ferma Pop Avi sunt alimentate natural, beneficiaza de confort, nu sunt fortate artificial, fiind ferite de stresuri majore. Fata de oul conventional obtinut in sistem intensiv, cel bio are valoare nutritionala si fiziologica superioara: e digestibil, lipsit de componenti nocivi, cu aspect senzorial, mai bogat de 2-4 ori in vitamina E, fiind cel mai recomandat copiilor.

Branza din Apuseni. Ferma Ijarul este structurata dupa modelul gospodariilor taranesti traditionale. Asigura la Marisel spatii pentru cresterea turmei de 300 de ovine si caprine si a animalelor de pe langa gospodarie (vaci, gaini, caini), spatii de cultura legumicola si depozitare. Pasunea se intinde pe 100 ha, la poalele Apusenilor, unde nu exista interventii in erbicidarea si intretinere prin metode industriale. Ferma produce branza dupa retete traditionale. Sortimentele se obtin din lapte de oaie (80%) si de capra (20%).

Dulciuri ecologice la Cluj. Centrul de Biotehnologii Vegetale Aplicate Proplanta, microintreprindere privata creata in 2001 la Cluj, este coordonat de Carmen Socaciu, si a realizat dulciuri ecologice confirmate de Ministerul Agriculturii si de Ecoinspect. Aceasta imbina activitatea de cercetare, dezvoltare tehnologica cu productia, la scara pilot, de alimente naturale si suplimente (nutraceutice), aditivi alimentari benefici sanatatii, fitodermocosmetice naturale si produse wellness, toate produse originale.

Extracte de plante in Radaia. Laboratoarele PlantExtrakt au fost infiintate ca firma mixta romano-germana, intr-o zona nepoluata, in mijlocul naturii. Productia e structurata pe fabricarea de tincturi mama, produse gemoterapice si fitoterapice, remedii homeopatice unitare. Se axeaza pe fabricarea extractelor vegetale din plante proaspete. Prin renuntarea la procesul de uscare si prin prelucrarea imediata a plantei proaspete se pastreaza nealterat fitocomplexul ce da puterea vindecatoare a produselor.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole