10.2 C
București
luni, aprilie 22, 2024

La ce distanta se planteaza pomii fata de gardul vecinului

Planuiesti sa plantezi copaci aproape de gardul vecinului? Daca da, atunci va trebui sa abordezi sarcina cu grija. Pentru a fi un vecin bun, este important sa respecti limitele terenului din jurul proprietatii tale. Daca nu, pot aparea rapid conflicte care pot duce la procese si daune costisitoare.

Abordarea unei linii invizibile dintre proprietati se poate face cu usurinta. O metoda simpla de a evita potentialele dispute ale liniilor de delimitare este sa discuti cu vecinul inainte de inceperea oricarei lucrari si sa te asiguri ca liniile de delimitare sunt intelese clar.

La ce distanta se planteaza pomii fata de gardul vecinului?

Potrivit Codului Civil, art. 613, alineatul 1, distanta minima pentru arborii plantati pe propria proprietate trebuie sa fie de minim 2 metri de linia de hotar. Totusi, exista si cateva exceptii precum copacii care nu depasesc inaltimea de 2 metri, plantatiile si gardurile vii.

Totodata, conform legii, vecinul poate sa solicite autoritatilor locale scoaterea unui arbore sau taierea acestuia la inaltimea prevazuta de lege, in cazul in care aceasta distanta minima nu este respectata, iar costurile sa fie suportate de catre proprietarul care a plantat arborele/arbustul la distanta necorespunzatoare. Mai mult, daca ramurile sau radacinile acestuia ajung pe proprietatea vecinului, atunci acesta are dreptul de a taia crengile sau de a pastra fructele care ii cad in curte.

Iata prevederile articolulului 613 din Codul Civil:

(1) In lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii.

(2) In caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute in mod natural pe fondul sau.

Vezi si: Pomi cu radacina pivotanta – Ce e recomandat sa plantezi in jurul casei daca vrei sa nu fie afectata fundatia

Vezi si: Fara facturi si vecini. Cum sa traiesti pe cont propriu intr-o casa in mijlocul naturii

Vezi si: Pomul protejat de lege. Risti o amenda de 10.000 de lei daca il tai

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole