14.6 C
București
marți, octombrie 8, 2024

Kinetoterapia. Cum sa te vindeci cu terapia prin miscare

Kinetoterapia sau terapia prin miscare are rolul de a regla dezechilibrul prezent de la nivelul organismului, o tulburare care poate duce pe viitor la aparitia anumitor boli.

Aceasta specialitate terapeutica utilizeaza ca metode: miscarea, caldura, curentul electric, climatul, masajul si apa. Terapie se realizeaza individual prin programe de exercitii fizice statice si dinamice sau programe terapeutice profilactice (de prevenire), curative si de recuperare.

In functie de afectiunile suferite, un kinetoterapeut evalueaza din punct de vedere motric si muscular pacientul, alege exercitile potrivite prin care sa-i stimuleze muschii si in functie de nevoile acestuia i se recomanda un program prin care sa isi desfasoare exercitiile cu ajutorul hidroterapiei sau cu ajutorul unor dispozitive speciale.

Principalul scop al kinetoterapiei este acela de redobandire a fortei musculare si a capacitatii de a face efort, la redobandirea controlului si a echilibrului muscular, precum si la corectarea traumatismelor suferite.

Ce afectiuni poate trata kinetoterapia:

  • Afectiuni ale aparatului locomotor ortopedice si posttraumatice (cifoze, lordoze, scolioze);
  • Maladii congenitale (distrofia neuro-musculara, luxatia congenitala de sold, tetraplegia, etc.). Tulburarile musculare, survenite in urma unui efort fizic sau a unui accident pot fi tratate cu ajutorul acestei terapii. Masajul medical, combinat cu miscarile recomandate de specialist pot face minuni in cazul acestui tip de probleme;
  • Afectiunile neurologice (accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative si inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice);
  • Afectiunile metabolice (obezitatea);
  • Tulburarile nervoase (stresul, paralizie, boala Parkinson). Stresul reuseste sa afecteze foarte multa lume, iar impreuna cu sedentarismul reprezinta cauza foarte multor probleme de sanatate si a unui sistem imunitar slabit. Chiar daca pare greu de crezut, kinetoterapia este foarte eficienta pentru eliberarea stresului si pentru relaxarea persoanelor foarte tensionate, crescand astfel calitatea vietii;
  • Afectiunile aparatului cardio-vascular (infarctul miocardic, maladia coronariana, cardiopatii ischemice, arteroscleroze, boala varicoasa);
  • Afectiunile reumatice (spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul tesutului moale). Reumatismul este una dintre bolile de care sufera o mare parte dintre persoanele de varsta a treia si desi majoritatea au simptome temperate, la unii durerile sunt chiar foarte severe. Trebuie stiut ca terapie ajuta foarte mult ameliorarea acestei boli si la cresterea mobilitatii pacientilor;
  • Maladiile congenitale;
  • Tulburarile respiratorii fac si ele parte din afectiunile tratate cu kinetoterapie, iar o imbunatatire a functiei de respiratie va avea la randul ei un efect benefic asupra intregului organism.
  • Problemele emotionale.

Specialistii in acest domeniu afirma faptul ca fiecare muschi are o legatura directa cu un anumit organ, iar atunci cand un muschi este slabit sau imobilizat pot aparea disfunctii si la nivel organelor.

Tratamentul de recuperare trebuie instituit si aplicat cat mai repede pentru ca orice intarziere poate duce la scaderea sanselor de recuperare si reabilitare. Majoritatea pacientilor au obiceoiul ca dupa cateva sedinte de kinetoterapie, cand vad ca se simt mai bine, sa opreasca acest tratament crezand ca procesul de recuperare va continua si asa. Din pacate, acest lucru poate avea consecinte nefaste asupra procesului general de recuperare. Folosita asa cum trebuie, aceasta metoda este foarte importanta si foarte valoroasa in procesul de recuperare medicala.

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole