7.1 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Kimchi: Cum se prepara acest aliment fermentat si ce beneficii ne ofera

Kimchi este un aliment traditional coreean, care a devenit tot mai popular in intreaga lume datorita gustului sau unic si beneficiilor pentru sanatate. Aceasta varietate de varza fermentata este bogata in arome, texturi si substante nutritive esentiale, facandu-l o alegere excelenta pentru cei care isi doresc sa isi imbunatateasca dieta si sa isi sporeasca sanatatea.

In prezent, kimchi-ul este considerat „mancarea nationala” a Coreei – de fapt, in medie, oamenii din Coreea consuma aproximativ 40 de kilograme de kimchi de persoana, pe an.

Daca va plac legumele de cultura si alimentele fermentate, cum ar fi varza murata, probabil ca veti iubi si kimchi-ul. Acesta are un gust picant si acru datorita procesului de fermentatie care produce „culturi probiotice” vii si active, care sunt responsabile pentru unele dintre beneficiile sale, inclusiv imbunatatirea digestiei si cresterea functiei imunitare.

Potrivit unui raport din 2014 publicat in Journal of Medicinal Foods, subprodusele fermentative formate in timpul fermentatiei si ingredientele functionale folosite pentru a face kimchi sporesc semnificativ beneficiile, deoarece acestea sunt responsabile pentru formarea probioticelor.

Totodata, o analiza stiintifica din 2018 a aratat unele dintre beneficiile potentiale ale kimchi-ului conform studiilor stiintifice de pana acum:

  • Intareste sistemul imunitar
  • Reduce pro-oxidantii si radicalii liberi care cauzeaza boli
  • Reduce aparitia anumitor tipuri de cancer
  • Are proprietati anti-imbatranire
  • Previne aparitia bolilor cardiovasculare
  • Reduce riscurile de sindrom metabolic
  • Imbunatateste flora intestinala

Cum se prepara Kimchi?

Procesul de preparare a kimchi-ului poate varia in functie de reteta si preferintele individuale, dar in general, se procedeaza astfel:

Ingrediente:

  • 1 varza Napa cu cap mediu sau varza mov
  • ¼ cana sare de mare de Himalaya sau celtica
  • ½ cana apa
  • 6 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
  • 1 lingurita zahar de cocos
  • 2 pana la 3 linguri de aroma de fructe de mare precum sosul de peste (sau folositi mai multa apa pentru a face din acesta un kimchi vegan)
  • 1 pana la 5 linguri fulgi de ardei rosu coreean (in functie de cat de picant va place)
  • 200 grame ridiche coreeana sau ridichi daikon, decojite si taiate fin
  • 4 cepe verzi, taiate marunt

Mod de preparare:

Se taie varza in sferturi pe lungime, indepartand miezul, dupa care se taie fasii fine si se sareaza. Se amesteca bine, pana cand varza incepe sa devina moale si sa lase apa. Acest lucru ar putea dura cateva minute.

Se lasa varza sa stea timp de 1-2 ore, apoi se clateste in apa timp de cateva minute.

Separat, intr-un vas mic, se combina usturoiul, ghimbirul, zaharul de cocos si sosul de peste (sau apa). Se amesteca pentru a forma o pasta fina, apoi se adauga in vasul cu varza.

Se adauga ridichea tocata, ceapa si pasta de condimente. Se amesteca bine, apoi se impacheteaza amestecul intr-un borcan mare de sticla si se apasa bine pe el pana cand saramura se ridica pentru a acoperi legumele.

Asigurati-va ca lasati cel putin 2-3 cm spatiu si aer in partea de sus a borcanului (important pentru fermentatie). Se inchide bine capacul si se pastreaza borcanul la temperatura camerei timp de 1 pana la 5 zile.

Se verifica kimchi-ul o data pe zi, apasand legumele daca este necesar pentru a le mentine scufundate sub saramura lichida. Dupa cateva zile se gusta pentru a vedea daca a devenit suficient de acru si, daca nu, se mai lasa la murat cateva zile inainte de a-l depozita in frigider sigilat pana la 3 luni.

Beneficiile Kimchi-ului pentru sanatate

Kimchi-ul este o sursa excelenta de nutrienti si substante bioactive benefice sanatatii:

-Probiotice

Datorita procesului de fermentare, kimchi-ul este bogat in bacterii benefice, cum ar fi lactobacilii, care pot sprijini sanatatea digestiva si imunitara.

De asemenea, eficienta probioticelor s-a dovedit a fi benefica in diareea asociata cu antibiotice, colita Clostridium difficile, diareea infectioasa, colita ulceroasa, boala Crohn,  intestinul iritabil alte tulburari.

-Antioxidanti

Ingredientele din kimchi, cum ar fi usturoiul, ghimbirul si varza, sunt bogate in antioxidanti care ajuta la combaterea radicalilor liberi si la reducerea inflamatiei in corp.

-Contribuie la intarirea sistemului imunitar

Deoarece 70% pana la 80% din sistemul imunitar este localizat in tractul intestinal, kimchi-ul bogat in probiotice poate ajuta la combaterea infectiilor bacteriene, virale si la prevenirea bolilor comune si a afectiunilor cronice grave.

Au fost observate potentiale beneficii probiotice in tratarea sau prevenirea unor afectiuni precum:, diareea, sindromul intestinului iritabil (IBS), boala Crohn, infectia cu H. pylori (cauza ulcerului gastric), infectiile tractului digestiv cauzate de Clostridium difficile, infectiile vaginale, infectiile tractului urinar, recurenta cancerului de vezica, eczema, colita ulcerativa.

Totodata, pe langa continutul sau de probiotice, kimchi-ul este bogat in ingrediente care stimuleaza functia imunitara sanatoasa. De exemplu, pudra de ardei rosu are efecte anti-cancerigene si antioxidante si ajuta la prevenirea alterarii alimentelor datorita proprietatilor sale antibacteriene naturale. Usturoiul inhiba activitatea multor virusi daunatori, reducand oboseala si inflamatia, iar ghimbirul calmeaza organele digestive, hranind intestinul, combatand bacteriile si contribuind la vindecarea mai rapida a bolilor.

-Nutrienti esentiali

Kimchi-ul este o sursa buna de vitamine si minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina K, fierul si fibrele alimentare, care sustin sanatatea generala si functionarea optima a organismului.

-Controlul greutatii

Studiile sugereaza ca consumul regulat de kimchi poate fi asociat cu reducerea greutatii corporale si a grasimii abdominale, datorita efectelor sale benefice asupra metabolismului si a senzatiei de satietate.

Vezi si: Varza murata, unul dintre cele mai bune alimente probiotice pentru sanatatea stomacului nostru.

Vezi si: Ceai mongolez. Ce trebuie sa stii despre ceaiul sarat si planta cu frunze fermentate

Vezi si: 5 Alimente fermentate benefice pentru sanatatea tiroidei

Vezi si: Strugurii, sanatosi in orice forma. Proaspeti, uscati sau fermentati

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole