Ceai mongolez. Ce trebuie sa stii despre ceaiul sarat si planta cu frunze fermentate

Ceaiul mongolez este un ceai preparat din frunzele fermentate de Bergenia crassifolia. Da, asa e, frunzele se fermenteaza singure pe planta vie! Orice alt ceai din lume este fermentat de oameni. Mongolii îl numesc în general ceai cu lapte „ Suutei Tsai ”, cunoscut si sub denumirea de ceai sarat mongol. Dar hai sa vedem ce beneficii are planta si cum se prepara acest ceai.

Ce este Bergenia crassifolia

Bergenia crassifolia este o planta perena, vesnic verde, cu frunze mari, intalnita din nord-vestul Chinei pana in Siberia. Florile sale roz infloresc din martie si pana la inceputul lunii mai, dar pot aparea inca din decembrie in climatele calde de iarna. Frunzele plantei sunt foarte groase si dure si pot supravietui chiar si celor mai severe ierni. Aceste frunze degerate trec prin auto-fermentare naturala si devin intunecate si uscate, iar primavara sunt colectate pentru ceaiul mongolez.

Ce trebuie sa stii despre ceaiul mongolez

Acesta este un ceai din plante, cu un gust bland si placut care, spre deosebire de ceaiurile conventionale, este in mod natural fara cofeina. Prin urmare, daca vrei sa reduci consumul de cofeina, incearca aceasta bautura puternica de dimineata. In mod natural, fara cofeina, acest ceai din frunze vrac este un inlocuitor excelent pentru ceaiul negru chinezesc.

In medicina populara, ceaiul mongolez era folosit ca remediu pentru afectiunile bolilor urinare, gastrointestinale, de piele, pulmonare, hepatice, ginecologice, inflamatorii si infectioase.

Majoritatea dintre noi suntem obisnuiti sa bem ceaiul ca atare sau indulcit cu miere. Ei bine, mongolezii au un alt obicei. Acestia beau un fel de ceai sarat cu lapte. Acest ceai este servit aproape la fiecare masa, in boluri mici, spre deosebire de cani. 

Vezi si: Ya Bao. Ce trebuie sa stii despre ceaiul din muguri culesi de la arbusti salbatici

Iata cum se prepara ceaiul mongolez:

La 400 ml apa fierbinte se adauga 1 lingurita de planta Bergenia crassifolia si se lasa la infuzat timp de 5-7 minute. Poti inmuia aceeasi infuzie de pana la 2 ori. Ceaiul nu isi va pierde aroma si beneficiile pentru sanatate.

Acest ceai se poate consuma atat cald, cat si rece. Rezista bine in frigider pana la 3 zile. 

In traditia mongoleza, principalele ingredientele sunt apa, laptele, ceaiul (planta) si sarea.

Reteta: La 1 litru de apa si 1 litru de lapte se adauga o lingurita de planta si o lingurita de sare. 

Vezi si: Greseli la infuzarea ceaiului. Iata cum sa te bucuri cu adevarat de calitatile unui ceai mai bun

Ce beneficii are planta/ceaiul mongolez:

-Este eficient in durerile de stomac, crampe si sangerari ale gingiilor;

-In uz extern, planta este folosita pentru a face lotiuni care ajuta la dermatita seboreica, hiperhidroza si acnee;

-Extractele si tincturile de bergenia cresc frecventa batailor inimii si ajuta la scaderea tensiunii arteriale;

-Ceaiul mongolez este folosit in tratamentul bolilor pulmonare, infectiilor respiratorii acute, gripei si tusei convulsive.

Vezi si: Karkade. Ce trebuie sa stii despre ceaiul din flori de hibiscus

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...