6.1 C
București
luni, februarie 19, 2024

Izolarea casei cu materiale naturale. Cat costa si cat de eficiente sunt

Izolatia casei este foarte importanta, deoarece de aceasta depinde factura la incalzire pe timpul iernii. De aceea, merita o atentie deosebita, pentru alegerea metodei eficiente. Astazi vorbim despre izolarea casei cu materiale naturale, eficienta si costuri.

Solutiile ecologice, naturale de izolare a casei sunt un pas important spre construirea unor spatii mult mai sanatoase, care respira mai bine, dar care, totodata, izoleaza termic si fonic foarte bine. Metodele naturale, reciclabile ar fi: izolare cu vata bazaltica, izolare cu lana de oaie, izolare cu canepa, izolare cu celuloza si hartie tocata, izolarea cu paie.

Izolarea casei cu materiale naturale – vata minerala si canepa

Izolarea casei cu vata bazaltica sau minerala. Aceasta se gaseste pe piata in mai multe forme: saltele din vata, cu grosime intre 25-200 mm, ambalate in role, care se folosesc in special pentru termoizolarea acoperisurilor, mansardelor, podurilor; placi rigide in vata, care se folosesc pentru izolarea fatadelor si cochilii din vata, care se folosesc la izolarea conductelor.

Vata minerala nu este combustibila, nu incurajeaza formarea mucegaiului sau condensului si lasa casa sa respire, fiind un material natural. Ca dezavantaje, totusi, ar fi faptul ca nu are o rezistenta foarte mare la compresiune, absoarbe apa (deci nu se recomanda sa fie folosita la fundatii si socluri). Mai mult, nu permite incarcarea mecanica. Pretul placarii cu vata bazaltica este de 30-60 lei/mp.

Izolarea cu canepa are mai multe avantaje printre care: izolatie excelenta impotriva inghetului din timpul iernii, dar protejeaza adecvat si pe timpul verii; capacitate foarte buna de difuzie, astfel se realizeaza reglarea automata a umiditatii, creand conditii foarte placute si sanatoase in interiorul incaperii;  material exceptional de constructie prin faptul ca este prelucrat curat si aproape fara praf, ceea ce face sa fie un material compatibil pentru piele, nu da iritatii. In plus, firele de canepa nu contin albumina, deci nu necesita tratament special impotriva gandacilor sau moliilor.

Canepa se gaseste in special sub forma de saltele cu grosime intre 30-220 mm si role. Pretul saltelelor variaza intre 4,36 – 29,83 euro/mp, iar pretul rolelor intre 4,36 – 11,62 euro/mp.

Izolarea casei cu materiale naturale – izolarea cu lana de oaie si celuloza

Izolare cu lana de oaie. Lana, chiar si in stare umeda, isi pastreaza proprietatile excelente de termoizolare. In plus, lana izoleaza foarte bine fonic, si este folosita cu succes atat pentru pereti, cat si pentru tavane. Mai mult, pentru acoperisuri ea poate atenua variatiile extreme de temperatura, datorita puterii ei de absorbtie a umiditatii.

Pretul rolelor de lana de oaie variaza intre 4,30 – 17, 28 euro/mp, iar saltelele variaza intre 20,74 – 25,93 euro/mp.

O alta solutie naturala de izolare este celuloza. Aceasta are proprietati termice ridicate, este reciclabila si mult mai avantajoasa. Se foloseste pentru izolarea peretilor, tavanelor si podelelor, fiind un izolator fonic mult mai eficient decat vata bazaltica. Pretul izolarii cu celuloza porneste de la 8 euro/mp, este o solutie foarte cautata in multe tari europene datorita izolarii termice de inalta calitate.

Izolarea casei cu paie. Este o solutie ieftina. O termoizolatie cu paie de minimum 45 de cm poate duce la costuri intre 35-40 lei pe mp, fiind la fel de eficienta ca o izolatie cu polistiren de 20 cm. In plus, o casa izolata cu paie este mult mai eficienta decat o locuinta normala, iar economiile facute se pot ridica pana la 75%.

Un avantaj al caselor izolate cu paie este consumul mic de energie termica prin capacitatea de izolare termica si fonica excelenta. Balotii de paie retin caldura foarte usor, lasand in acelasi timp aerul sa circule in casa. E bine sa stiti ca paiele nu se aplica langa elemente de metal. Cele mai potrivite sunt cadrele de lemn. Casele sunt calduroase pe timp de iarna si racoroase pe timp de vara, daca termoizolarea s-a facut cum trebuie.

Solutii pentru izolarea geamurilor. Trucuri ca sa tii frigul si curentul la distanta

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole