Sovarf – Utilizari in gastronomie, frumusete si aromaterapie

Sovarful (Origanum vulgare) este o planta medicinala cu un miros aromatic caracteristic si gust amar, ce creste din abundenta in zonele de munte si de dealuri. Aceasta are numeroase beneficii pentru sanatate, dar si alte utilizari pe care le vom alfa in acest articol.

In afara utilizarilor in scop terapeutic, sovarful este foarte util in bucatarie, in obtinerea de produse pentru igiena corpului si infrumusetare, dar si in aromoterapie si spa prin bogatele uleiuri eterice pe care le contine.

Sovarf – Utilizari in gastronomie

De mii de ani, aceasta planta a fost folosita ca aliment cu rol condimentar, foarte apreciat in prepararea sosurilor, supelor, salatelor, mancarurilor cu carne, a celor cu paste fainoase si pizza. In plus, datorita proprietatilor sale antimicrobiene, sovarful se poate utiliza si la conservarea alimentelor.

De asemenea, din planta se face un ceai aromat cu foarte multe beneficii pentru sanatate. Vezi si articolul: Sovarvul, un antibiotic natural cu beneficii nenumarate

Sovarf – Utilizari in frumusete

Sovarful este utilizat in gastronomie, medicina, dar si in industria cosmetica, datorita substantelor sale active. Acesta are o actiune tonica asupra pielii, de aceea se poate prepara o infuzie sau un macerat la rece, din 3 linguri de flori si frunze in 300 ml de apa si se poate folosi pentru comprese faciale.

Pentru regenerarea parului, se recurge tot la sovarf. Se prepara urmatoarea masca:

-intr-un vas, se adauga sovarf, frunze de ceai verde, salvie, urzica si musetel, apoi se toarna peste plante apa clocotita si se lasa la infuzat jumatate de ora. La final, se strecoara si se adaugati fulgi de ovaz, pana se obtine un fel de terci. Se adauga compozitia la radacina parului si se maseaza, apoi se acopera capul cu un prosop. Se lasa 1-2 ore sa actioneze, apoi se clateste cu apa calda, fara a folosi sampon.

Tot pentru par, se poate folosi si Uleiul esential de sovarf – se adauga cateva picaturi de ulei in sampon/balsam.

Pentru piele, in cazul intepaturilor, infectiilor, acneei etc., se aplica cateva picaturi de ulei de sovarf si se freaca bine zona afectata pana la absorbtia in piele.

Atentie!!! Daca este aplicat pe piele, se recomanda diluarea acestuia cu un ulei esential purtator (ulei de masline, ulei de cocos etc.). 

Sovarf – Utilizari in aromaterapie

Datorita mirosului sau placut, dar si a numeroaselor proprietati, se recomada utilizarea a cateva picaturi de ulei de sovarf intr-un vaporizator, purificand astfel aerul de virusi, bacterii, etc. In plus, acesta ofera si o stare de liniste.

Vezi si: 10 condimente sanatoase care nu ar trebui sa lipseasca din bucataria ta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...