Inmultirea magnoliei prin butasi reprezinta un subiect foarte interesant in randul iubitorilor de plante. Magnoliile sunt renumite pentru felul in care infrumuseteaza peisajul in fiecare inceput de primavara, avand o varietate de culori si tipuri de flori.
Am alcatuit un ghid simplu si foarte usor de pus in practica pentru cei care vor sa inmulteasca magnoliile chiar la ei acasa. Operatiunea poate fi facuta cu multa usurinta daca urmati pasii corect.
Magnolia poate ajunge la dimensiunea unui arbust sau a unui copac mare si se poate inmulti din seminte, prin altoire, stratificari si butasi. Inmultirea prin butasi ofera o planta matura in cel mai scurt timp si este metoda de inmultire pe care o sa v-o prezentam in cadrul articolului.
Inmultirea magnoliei – Recoltarea butasului, primii pasi
In primul rand, se ia un varf de ramura de 25-30 cm. Perioada de recoltare ar fi de la sfarsitul verii pana in luna noiembrie. Ideal este sa alegeti o ramura din partea superioara a magnoliei.
Se dau jos toate frunzele din jumatatea de jos a ramurii. Faceti cel putin patru taieturi de 2-5cm pe partea inferioara a ramificatiei cu un cutit ascutit si apoi faceti un alt set de taieturi foarte aproape de primele taieturi. Desprindeti coaja in locurile in care ati facut taieturile pentru a lasa libera suprafata de inradacinare.
Inmultirea magnoliei – pregatirea vasului, plantarea
Se ia un vas de dimensiuni mici si se toarna doar o lingurita de ingrasamant. Ramura de magnolie se pune taiata in ingrasamant si se acopera pana la 5 cm. Plantati ramura intr-un amestec de pamant pentru magnolie, de textura lutos, drenabil, bogat in materii organice. Faceti o gaura suficient de mare pentru a plasa capatul ramificatiei in amestecul de pamant si ingrasamant si asezati cu atentia capatul taiat in gaura. Vezi si: Protejarea magnoliei de inghet. Cum ai grija de pomisor pe vreme rea
Planta se pune intr-o punga de plastic transparenta deoarece plasticul capteaza umezeala si face un mediu umed necesar pentru inradacinare. Vasul se tine la o temperatura constanta de 26 de grade, cu lumina indirecta in cea mai mare parte a zilei. Butasii de magnolie se dezvolta cel mai bine in conditii de caldura si lumina.
Cum se ingrijeste magnolia
Pana la maturizarea magnoliei trebuie sa acordati ceva mai multa importanta ingrijirii butasului. Aceasta se uda zilnic cat mai minutios posibil pentru ca daca ramura magnoliei se usuca, ea nu va dezvolta radacini.
Magnolia se replanteaza intr-un ghiveci mai mare abia atunci cand ramura incepe sa faca radacini, lucru care se intampla in general cam in doua luni.
Pentru ca inmultirea magnoliei sa fie un succes, va recomandam sa alegeti o ramura de la un copac sanatos, o ramura bine formata. Pana sa il plantati in gradina, butasul de magnolie trebuie crescut intr-un ghiveci mai mare, intr-un loc protejat cel putin in primul an.
Daca nu va reuseste operatiunea de inmultire a magnoliei din prima, nu va speriati, are o rata scazuta de succes. Va recomandam chiar sa incepeti mai multe inmultiri deodata pentru a va asigura ca va alegeti cu un copac bine inradacinat si sanatos.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: