Consumul de zahar curent pe cap de locuitor in tarile dezvoltate, adica circa 100-150 de grame de zahar pe zi confirma teoria conform careia zaharul este o substanta ce da dependenta. Acest consum poate fi calificat drept abuz, insa oamenii pur si simplu nu realizeaza cat este de daunator. De aceea, ne-am gandit sa va aratam o lista cu inlocuitori naturali pentru zahar.
Exista legaturi directe intre consumul excesiv de zahar si comportament agresiv la copii
Unele studii efectuate de pediatri au pus in evidenta existenta unei legaturi nefaste intre consumul de dulciuri si carbohidrati (sub forma de ciocolata, biscuiti, bomboane, prajituri, sucuri) si comportamentul violent si mari dificultati de invatare.
Alte studii au aratat ca s-a putut reduce violenta din inchisori eliminand zaharul rafinat si amidonul din dieta detinutilor. In urma acestor informatii, in anul 1991, in Singapore s-a interzis vanzarea de bauturi dulci racoritoare in toate centrele de tineret si in toate scolile, avand in vedere pericolul pe care il reprezinta zaharul pentru sanatatea fizica si intelectuala a tinerilor.
Expunerea la stres si consumul de zahar sunt doua dintre principalele motive ale incetinirii dezvoltarii creierului, ne avertizeaza specialistii. Copiii expusi la perioade lungi de stres, ca si copiii care consuma excesiv zahar (bauturi racoritoare, dulciuri, alimente care contin zahar) au mai putine sanse de a se dezvolta armonios si complet.
Iata, asadar, ce inlocuitori naturali pentru zahar exista pentru a evita pericolele de mai sus.
Inlocuitori naturali pentru zahar – 5 indulcitori naturali
Zahar de nuca de cocos. Indulcitorii naturali sanatosi includ zaharul de nuca de cocos. Ca si apa de nuca de cocos, zaharul de nuca de cocos ofera organismului substante nutritive benefice. Cu o incarcatura glicemica scazuta, zaharul de nuca de cocos ofera un gust dulce fara efectele nocive ale zaharului prelucrat. Utilizati zahar din nuca de cocos in retete pentru un gust dulce si o doza sanatoasa de antioxidanti, vitamine si minerale.
Miere bruta. Cand vine vorba de indulcitori naturali, mierea pura este una dintre cele mai bune alternative la zahar pe care le puteti gasi. Ea este plina de antioxidanti, enzime si alti nutrienti care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la promovarea unui intestin sanatos. Incercati mierea pe paine prajita, cu iaurt sau in ceai pentru un gust mai dulce.
Siropul de artar. Alternativele la zahar includ siropul de artar. Ca si alti indulcitori naturali, siropul de artar este incarcat si cu antioxidanti care lupta impotriva bolilor. Nutrientii din siropul de artar ajuta la reducerea daunelor oxidative in organism si la lupta impotriva radicalilor liberi. Asigurati-va ca achizitionati sirop de artar pur, fara ingrediente adaugate!
Curmale. Credeti sau nu, indulcitorii naturali includ curmalele. Acestea sunt usor de digerat si pot indulci o masa atunci cand sunt amestecate intr-o pasta. Ele sunt, de asemenea, incarcate cu substante nutritive, inclusiv cupru, fier, potasiu, mangan, magneziu si vitamina B6.
Gem de fructe. De asemenea, pe lista de alternative sanatoase la zahar este si gemul natural de fructe. Gemul de fructe de padure, mere, pere sau struguri pot indulci produsele fara a avea efectele secundare negative ale zaharului prelucrat. Doar gemurile organice sau cele preparate in casa sunt sanatoase!
5 semne care te anunta ca esti dependent de zahar
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: