17 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Ingrasaminte naturale pentru plantele din ghiveci. Sfaturi utile care merita incercate

Plantele din ghiveci au rolul de a ne decora locuinta, de a ne relaxa, de a purifica aerul si multe altele. Totusi, plantele din ghiveci nu reusesc mereu sa beneficieze de aportul de nutrienti asa cum fac plantele din gradina. Solutia sta in utilizarea de ingrasaminte naturale. De aceea, ne-am gandit sa va aratam in acest articol cateva idei de ingrasaminte naturale pentru plantele din ghiveci.

Chiar daca planta ta este mutata intr-un ghiveci mai mare nu inseamna ca are destule minerale, deoarece toate plantele din ghiveci isi epuizeaza destul de rapid mineralele din pamant. De exemplu, dupa transplantare, nutrientii ii vor ajunge timp de 1-2 luni. Prin urmare, plantele din ghiveci au nevoie de hranire suplimentara.

Iata cum iti dai seama ca planta ta are nevoie de nutrienti:

-cresterea este prea lenta

-frunzele sunt palide, cazute sau ofilite

-tulpinile devin slabe, alungite

-reticenta la inflorire

-rezistenta scazuta la boli (apar diferite pete pe frunze)

Ingrasaminte naturale pentru plantele din ghiveci:

Conurile de brad

Conurile de brad uscate ajuta la prelungirea vietii plantelor din ghiveci, deoarece reprezenta o buna sursa de minerale pentru planta, un element de drenaj al apei si vor preveni formarea mucegaiurilor in interiorul ghiveciului. Se aleg conuri uscate, se scutura de seminte si se maruntesc cu un cutit, apoi se adauga in ghiveci.

Zaharul

Zaharul este poate cel mai cunoscut fertilizator natural, fiind util tuturor plantelor si stimuleaza procesul de crestere. Zaharul poate fi utilizat o data pe saptamana sau o data pe luna. Se poate dilua in apa (1 lingura de zahar in 0,5 litri de apa) sau se poate aplica direct in ghiveci.

Zatul de cafea

Zatul de cafea este foarte benefic pentru florile la ghiveci. Acesta are un continut bogat in azot, fosfor, minerale si potasiu. Acest tip de fertilizator se colecteaza foarte usor. Tot ce trebuie sa faci este sa pastrezi zatul dupa ce ai baut cafeaua si sa-l pui pe un ziar pentru a se usca si apoi se poate pune in ghiveci, incorporandu-l usor cu pamantul. Florile din ghiveci tolereaza zatul de cafea o data la 6 luni. Printre plantele care tolereaza acest fertilizator sunt: trandafirii, muscatele, hotensiile, rododendronii, azaleele, glagiolele, crinii si citricele.

Cenusa

Cenusa este un ingrasamnt natural de buna calitate, deoarece reprezinta o sursa excelenta de minerale. Aceasta contine sulf, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Pentru fertilizare cenusa se amesteca cu pamant la transplantarea plantelor. Prin aceasta metoda, se va dezinfecta substratul si acesta va deveni mult mai hranitor. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi 2-3 linguri de cenusa in solul pe care il pregatesti pentru plantele din ghiveci. De asemenea, se mai poate face si un amestec din cenusa cu apa pana rezulta o pasta semilichida care se pune deasupra solului. Este suficienta 1-2 linguri din acesta solutie. Se aplica la fiecare 6 luni sau chiar mai des la plantele care fac multe flori.

Drojdia

Putini sunt cei care stiu ca drojdia este un bun stimulator de crestere si ofera o multime de nutrienti plantelor la ghiveci. Microorganismele pot fi amplificate prin udarea substratului si se intensifica eliberarea dioxidului de carbon, avand loc o mineralizare rapida a materiei organice cu eliberarea de fosfor si azot. Indiferent de ce drojdie se foloseste, este recomandat sa fie lasata sa fermenteze 2 ore inainte de utilizare. Pentru aceasta metoda se poate folosi atat drojdie proaspata, cat si uscata, dizolvata in apa (10 l apa si 10 g drojdie uscata si 3 linguri de zahar).

Sfaturi de luat in seama inainte de fertilizare:

-Plantele transplantate mai devreme de 2 luni nu se fertilizeaza, deoarece solul proaspat contine inca elemente nutritive, iar excesul poate fi daunator;

-Fertilizarea nu se face neaparat pe tot parcursul anului. Plantele cu flori necesita ingrasamant doar primavara si vara;

-In cazul plantelor slabite sau bolnave se foloseste o solutie de ingrasamant cu concentratie mai scazuta;

-Pentru a scapa de musculitele care au napadit plantele, se pot infige in pamant cateva betisoare de chibrit, cu fosforul in pamant si lasate acolo cateva zile. Veti vedea ca acele musculite vor disparea! Totodata, un remediu foarte bun pentru paduchii plantelor si pentru musculite este si detergentul de vase combinat cu apa (2 linguri de detergent la 1 l apa). Solutia se pune intr-o sticla cu pulverizator si se stropesc plantele.

-Pentru aparitia furnicilor, se recomanda praful de copt sau bicarbonatul de sodiu. Pur si simplu se presarat pe pamant.

Vezi si: Ingrijirea crizantemelor de ghiveci – Ce ai de facut, pas cu pas, pentru a te bucura de frumusetea acestor flori

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole