Carasul este cel mai cunoscut si raspandit peste de apa dulce din Romania. Este unul dintre cei mai „iubiti” pesti de la noi din tara. Iata informatii nutritionale despre caras.
Informatii nutritionale caras – ce viamine si minerale contine acest peste
Carasul este originar din Asia de Nord, un peste care are dimensiuni de 10-15 cm si ca greutatea poate varia intre 80-150 de grame. 100 de grame de caras contine 101 calorii. Ca vitamine si minerale, carasul contine: vitamina B12 si vitamina D din plin, precum si vitaminele B1, B2, B6, A, E, C, acid folic, iar ca minerale: zinc, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, cupru.
Proteinele din carnea de caras se digera si absoarbe repede. Se poate consuma fara probleme in boli de ficat, rinichi, boli cardiovasculare sau cerebrovasculare. Consumul de caras poate creste rezistenta la boli, precum: hepatita, nefrita, hipertensiune arteriala, bronsita.
Supa de caras este benefica pentru femeile care alapteaza, caci aceasta supa ajuta la potentarea laptelui matern. Supele de caras sunt gustoase si au potential tonic puternic, de aceea ele sunt excelente si pentru pacientii varstnici.
Pestele de apa dulce are si un nivel mai ridicat de acizi grasi omega 3, esentiali pentru o dezvoltare armonioasa la copii, dar si foarte buni pentru tratarea diferitelor afectiuni. Astfel, migrenele pot fi evitate cu pana la 60% la un consum regulat de peste sau ulei de peste, iar astmul sau afectiunile respiratorii pot fi prevenite si chiar vindecate printr-un consum continuu de peste.
O mancare cu peste ofera mai mult decat acizii grasi omega-3. Un studiu realizat in Olanda a indicat faptul ca si consumul de peste slab este legat de o incidenta redusa a bolilor de inima. Evident, acel surprinzator factor X din alimente (cuprinzand toate beneficiile nutritionale) a aparut si aici! Chiar si numai doua mese cu peste pe saptamana ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase.
Informatii nutritionale caras – cum sa alegi peste proaspat
Pestele proaspat are ochii limpezi si branhiile rosii. Nu miroase a peste, si de multe ori el inca mai misca, mai ales carasul daca este tinut intr-o carpa uda se pastreaza foarte bine. Pentru a beneficia de toate elementele nutritionale ale carasului, acesta este bine sa fie gatit prin coacere sau fierbere nu mai mult de 20 de minute.
De ce nu e bun Pangasius – Un peste cu mult prea multe pericole pentru sanatate
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Informatii nutritionale caras. Tot ce trebuie sa stii despre ”pestele poporului” […]
[…] Informatii nutritionale caras. Tot ce trebuie sa stii despre ”pestele poporului” […]