-1.4 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

In ce afectiuni este indicat naprasnicul, buruiana folosita adesea la prepararea medicametelor

Naprasnicul (Geranium robertianum) este o planta impresionanta, originara din Europa Centrala, Mediterana si Asia. Cu siguranta o cunoasteti, deoarece este o buruiana comuna si chiar este considerata invaziva in unele locuri. Se poate recunoaste cu usurinta primavara, vara si toamna datorita florilor sale roz si a tulpinilor inrosite, iar iarna dupa frunzele palmate care se impart in 3 seturi. Planta are un miros neplacut, dar este folosita adesea la prepararea medicametelor, fiind benefica sanatatii in multe feluri.

Naprasnicul creste adesea la marginea padurilor, langa pereti si in alte locuri mai umbrite si este frecvent utilizat in medicina traditionala pentru tratarea bolilor inflamatorii si a cancerului. Totodata, este o planta alimentara si o sursa de nectar pentru multe insecte.

Naprasnicul are in compozitia sa geraniina, ulei volatil, acid elagic, tanoizi, rezine, carotenoizi (care se transforma in vitamina A), vitaminele B si C, calciu, potasiu, magneziu, fier si fosfor. Totodata, principiile active identificate in planta sunt compusi polifenolici de tip flavonoid glicozilat (quercetin, kaempferol, ramnetin) si acizi fenolici. Dupa cum s-a raportat deja, flavonoidele exercita efecte biologice multiple datorita capacitatii lor antioxidante si capacitatii de a neutraliza radicalii liberi.

Ce efecte terapeutice are naprasnicul:

Planta are actiune astringenta, antiinflamatoare, regleaza ciclul menstrual, rezolva sterilitatea femeilor, vindeca afectiunile intestale, ajuta la lupta cu cancerul, antibiotic, antihipotensiva, antihemoragica, antiseptica, dezintoxica organismul, distruge microorganismele patogene, tonifianta, diuretica, depurativa si vasoconstrictoare.

In ce afectiuni este indicat naprasnicul:

Planta se poate folosi in cazul urmatoarelor afectiuni:

-Reduce inflamatia (inflamatiile pielii si inflamatiile acute ale intestinului). Una dintre utilizarile obisnuite ale plantei este ameliorarea inflamatiei in intregul corp. Daca suferiti de articulatii dureroase, dureri de muschi sau chiar inflamatie interna a sistemului digestiv sau cardiovascular, naprasnicul poate oferi ameliorarea disconfortului, reducand in acelasi timp tensiunea asupra zonelor sensibile ale corpului.

-Afectiuni digestive (crampe, balonare, diaree sau, in general, un stomac deranjat). Compusii organici benefici din planta pot calma rapid inflamatia si elimina bacteriile care ar putea cauza disconfortul si pot aduce sistemul gastrointestinal inapoi la normal.

-Amelioreaza durerea. Desi este destul de asemanatoare cu proprietatile sale antiinflamatorii, capacitatea analgezica a plantei a facut din aceasta un remediu eficient pentru durerile de cap si alte leziuni dureroase. Aceasta elibereaza endorfine (hormonii „fericiti” care amelioreaza durerea) si poate ajuta la durerile de cap, migrenele si durerile cronice. Are o reactie rapida de calmare, dar este folosit mai ales pentru dureri medii.

-Mentine sanatatea cailor respiratorii. Planta amelioreaza simptomele bronsitei, sinuzitei si infectiilor nazale datorita efectelor sale antivirale puternice.

-Mentine sanatatea rinichilor. Datorita proprietatilor sale diuretice, naprasnicul poate imbunatati sanatatea rinichilor si poate stimula urinarea. Astfel, se elimina toxinele, sarurile in exces, grasimile si apa din organism si ajuta la reducerea tensiunii asupra rinichilor, precum si la ameliorarea artritei si a durerilor articulare, deoarece acidul uric este, de asemenea, eliminat.

-Intareste imunitatea. Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, planta poate ajuta la intarirea sistemului de aparare al organismului impotriva bolilor si infectiilor. Totodata, naprasnicul are proprietati naturale antiseptice, antibacteriene si antifungice, transformandu-l astfel intr-un minunat calmant al racelii si gripei. Prin urmare, utilizarea plantei va spori puterea sistemului imunitar si va promova o recuperare rapida dupa o varietate de boli.

-Combate cancerul. Planta poate sa previna cancerului si sa detoxifice organismul.
Germaniul este adesea recunoscut ca un „purtator de oxigen”. Cercetarile au aratat ca ajuta la eliberarea aportului de oxigen al organismului si la imbogatirea aportului nostru. Efectul terapeutic hraneste sangele cu oxigen, care, la randul sau, poate furniza mai bine oxigen in jurul corpului. Dupa cum se stie, cancerul traieste doar intr-un mediu lipsit de oxigen, ceea ce inseamna ca germaniul poate ajuta la prevenirea cancerului prin reglarea nivelurilor sanatoase de oxigen in tot organismul! De exemplu, mai multe alte studii sustin proprietatile anticancer ale germaniului. Un articol de cercetare a mentionat Sanumgerman (un compus de germaniu) ca un candidat sigur pentru reducerea stresului oxidativ si uciderea celulelor canceroase, iar un alt studiu pe 6 femei cu tumori ovariene a aratat ca sanumgerman a imbunatatit semnificativ starea de bine si a redus durerea, fara efecte toxice sau secundare.

„Prima cauza a cancerului este lipsa de oxigenare a celulelor.” – Castigator al Premiului Nobel (x2), Dr. Otto Warburg, 1966.

-Menopauza. Tinctura de naprasnic este remarcabila pentru tratarea unei game de probleme de sanatate ale femeilor, de la bufeurile si suferinta in timpul menopauzei si crampele menstruale. Actioneaza de doua ori, ca tonic uterin si antidepresiv. A fost folosit in mod traditional pentru a stabiliza nivelurile hormonale in timpul menopauzei prin actiunea sa asupra cortexului suprarenal. Totodata, planta este indicata si in cazul ciclului menstrual prelungit, leucoree, hipermenoree, cistita, chisturi ovariene si renale.

-Ajuta la coagulare a sangelui. Planta are capacitatea de a opri aparitia hemoragiei, deoarece incetineste fluxul de sange prin contractarea arterelor si venelor. De asemenea, are proprietati hemostatice, care provoaca coagularea sangelui. Acest lucru ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor.

Iata si alte afectiuni unde planta are efecte benefice:

  • contuzii
  • varice
  • herpes inclusiv cel genital
  • reumatism
  • diabet
  • frigiditate
  • hemoragii
  • impotenta, sterilitate
  • stomatite aftoase
  • tuberculoza

Vezi si: Talpa gastei. Ce efecte terapeutice are si cum se administreaza in functie de afectiunea suferita

Metode de preparare si administrare a plantei:

-Pulbere. Aceasta se face cu ajutorul rasnitei de cafea si se administreaza 1-2 lingurite, de 3 ori pe zi, in special in afectiunile grave. Se poate face acest lucru o perioada mai lunga fara efecte secundare. Este foarte util in special in afectiuni cancerigene.

-Decoct. La o cana cu apa la temperatura camerei se adauga 2 lingurite de planta si se lasa asa timp de 8 ore, dupa care se strecoara. Separat, se va face din 2 lingurite de planta un infiltrat. Acesta se va pune in 250 ml de apa clocotita, se acopera 10 minute, dupa care se strecoara. Dupa ce acesta se mai raceste se amesteca cu primul preparat si se consuma in cursul unei zile.

-Tinctura. Intr-o sticla/borcan, se adauga 50 g de planta maruntita sau chiar pulbere si peste ea se toarna alcool alimentar de 70 grade. Se inchide ermetic si se lasa la macerat 15 zile, timp in care se va agita de mai multe ori pe zi, pentru a se extrage principiile active din plante. La final, se strecoara si se administreaza cate o lingurita, de 3-4 ori pe zi, diluata cu apa, de preferat inainte de mese.

Vezi si: Saschiu (Vinca minor). In ce afectiuni este indicata planta care formeaza covoare intinse pe pamant

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole