18 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Talpa gastei. Ce efecte terapeutice are si cum se administreaza in functie de afectiunea suferita

Talpa gastei (Leonorus cardiaca) este o planta erbacee perena, vivace, foarte comuna pe langa case la sate, pe langa drumuri si prin locuri ne cultivate. Planta are o inaltime de pana la 1,5 m este patrunghiulara si paroasa, iar frunzele au aspectul unei labe de gasca, de aici si denumirea. Florile sunt de culoare roz  si tin toata vara, iar mirosul si aroma sunt neplacute.

Folosit de grecii antici pentru a reduce anxietatea in timpul nasterii, planta este folosita in principal ca ceai sau tinctura pentru potentialele sale proprietati medicinale.

In scop terapeutic, se folosesc partile aeriene, care se culeg in timpul infloririi, de preferinta varfurile tulpinilor inflorite, deoarece contin numerosi compusi cu proprietati antioxidante, inclusiv flavonoide, steroli, triterpene si taninuri. Toate aceste substante, ii ofera plantei urmatoarele efecte terapeutice:

Talpa gastei – Efecte terapeutice

  • Are efecte asemanatoare valerianei, dar de 3 ori mai puternice;
  • Scade tensiunea arteriala, vasodilatator periferic;
  • Sedativ puternic al sistemului nervos central inclusiv cardiac. La tinctura se va lua 5-10 g in mai multe doze pe zi. Totodata, trebuie stiut ca tinctura de talpa gastei este mai puternica decat actiunea sedativa a valerianei si este cea mai indicata in nevroza cardiaca, diminuand frecventa pulsului chiar si in tahicardiile datorate hipertiroidismului;
  • Utila in angina pectorala, diminuand sau prevenind sindromul dureros si senzatia de sufocare
  • Regleaza presiunea sangelui, este un tonic cardiac puternic, fiind de ajutor in cazurile de hipertensiune si hipotensiune avand si actiune vasoconstrictoare periferica
  • Diminueaza starea de excitatie atat a stomacului cat si a inimii, producand relaxarea musculaturii netede
  • Leunorina din planta are actiune uterotonica si se poate folosi cu mare succes in obstetrica si ginecologie, favorizand tonifierea uterului;
  • Ajuta la eliminarea sau diminuarea procesului inflamator;
  • Extern, are efect antiinflamator, antiseptic, astringent, cicatrizant si regenerator al pielii.

Vezi si: Tinctura de talpa gastei. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Desi multe dintre utilizarile traditionale ale plantei nu au fost studiate stiintific, cercetarile indica faptul ca talpa gastei are unele beneficii potentiale pentru sanatate. Iata care sunt acestea:

Talpa gastei – Beneficii pentru sanatate

-Talpa gastei are proprietati antioxidante

Antioxidantii sunt compusi care va protejeaza celulele de daune cauzate de molecule potential daunatoare cunoscute sub numele de radicali liberi. Cercetarile arata ca acesti antioxidantii pot ajuta la protejarea impotriva mai multor afectiuni, inclusiv cancerul, artrita, bolile de inima, Alzheimer si Parkinson.

-Planta poate scadea ritmul cardiac si tensiunea arteriala

O utilizare traditionala aplantei este de a ajuta la reducerea ritmului cardiac rapid sau neregulat cauzat de stres sau anxietate. In studiile pe eprubeta si animale, extractul de talpa gastei a prezentat efecte antiaritmice, sugerand ca ar putea ajuta la scaderea ritmului cardiac crescut. Totusi, sunt necesare mai multe studii si pe oameni.

-Poate ajuta sanatatea inimii

Acidul ursolic, leonurina si flavonoidele sunt compusi din planta care au prezentat efecte de protectie a inimii in studiile pe sobolani.

-Poate reduce pierderile de sange postpartum

Cercetarile timpurii sugereaza ca tratamentul cu talpa gastei si oxitocina poate reduce semnificativ riscul de pierdere de sange postpartum, in comparatie cu oxitocina in monoterapie.

-Poate atenua anxietatea si depresia

Desi sunt limitate in sfera, studiile timpurii pe oameni si sobolani arata o reducere a simptomelor de anxietate si depresie dupa administrarea zilnica de extracte de talpa gastei sau leonurina timp de pana la 4 saptamani.

-Poate reduce inflamatia

Studiile pe eprubeta si pe animale au descoperit ca leonurina din planta are proprietati antiinflamatorii.

Talpa gastei – Mod de administrare pe afectiuni:

-Afectiuni cardiace de origine nervoasa, reglarea presiunii sangelui, aritmii cardiace de origine nervoasa, hipertensiune arteriala. Se consuma 3 cani de infuzie pe zi, care contribuie la scaderea presiunii arteriale. Se poate folosi perioade de 3 luni, urmate de o pauza de 10 zile apoi se poate relua tratamentul. Se poate folosi si in diferite combinatii cu alte plante. Rezultatele se vor observa deja dupa 3 saptamani de asemenea tratament.

-Tulburari de ritm cardiac. Talpa gastei este poate cea mai eficienta planta din flora medicinala europeana contra tulburarilor de ritm cardiac. Este utila mai ales contra tahicardiei, deoarece scade frecventa batailor inimii, dar si in cazul extrasistolelor, deoarece regleaza transmiterea impulsurilor nervoase catre miocard. Apoi are o actiune de temperare a starilor de supra excitare cerebrala, produce relaxarea musculaturii netede a inimii si a vaselor de sange si regleaza tensiunea arteriala. Prin urmare, planta previne fibrilatiile atriale si infarctul. Se administreaza sub forma de pulbere, cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de 2-4 saptamani, urmate de o saptamana de pauza, dupa care tratamentul se reia. Este indicat ca talpa gastei sa se administreze impreuna cu paducelul.

-Cardiopatia ischemica. Se face o infuzie din 1 lingurita de planta care se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma cate 3 cani pe zi. Se mai poate folosi si tinctura, cate 1 lingurita luata de 4 ori pe zi, diluata cu 100 ml apa (se poate lua impreuna cu tinctura de paducel si vasc, fiind si mai eficienta in acest caz).

-Depresie si anxietate. Se recomanda infuzie concentrata (2 cani pe zi – 3 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita si se infuzeaza 10-15) sau chiar tinctura (cate 1 lingurita, de 3 ori pe zi), contribuind la sedarea nervoasa si ajutand la vindecarea afectiunii.

-Insomnii. La o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita de planta maruntita si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se va consuma inainte de culcare cu 2 ore. Asigura un somn linistit. Se poate asocia cu coji de mere consumate sau chiar cu ceai de passiflora sau valeriana sub orice alta forma. Se mai poate lua cate 1 lingurita de tinctura diluata cu 100 ml apa.

-Afectiunile prostatei. Se consuma o infuzie concentrata in cursul zilei impartita in 3 reprize, luate cu 15 minute inainte de mese. Suplimentar se consuma si seminte de dovleac cate 100 g pe zi. Datorita acestei plante se obtine o imbunatatire a
starii bolnavului contribuind la diminuarea inflamatiei.

-Afectiuni uterine. Se va consuma cate 3 cani pe zi din infuzie in combinatie in parti egale cu salvie. Tratamentul se face 15 zile, urmate de 5 zile pauza, dupa care se poate relua.

-Amenoree. Se consuma 3 cani de infuzie pe zi si se pot face spalaturi vaginale seara, timp de 4 zile consecutiv.

-Tromboza in sfera genitala, tulburari de climacteriu. Talpa gastei este renumita pentru abilitatea sa de a trata in mod special tulburarile femeilor. Se va lua o lingurita de tinctura la 100 ml apa de 3 ori pe zi.

-Afectiuni ale pielii:

  • Arsuri. La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de planta maruntita si se va lasa apoi 10-15 minute la infuzat, dupa care se strecoara. Se pot aplica pe arsuri sub forma de cataplasme imbibate in aceasta solutie. Este foarte eficienta in calmarea durerii locale si ajuta si la cicatrizare. Se face tratament pana la vindecare.
  • Acrocianoza (sindrom de boala manifestat prin coloratie albastru-violacee a extremitatilor: urechi, maini, picioare si uneori fata). Se recomanda consumul a 3 cani de infuzie pe zi. Extern, se vor face bai calde si reci alternative la maini sau picioare, timp de 10 zile, contribuind foarte eficient la vindecare.
  • Rani. La 1 litru de apa clocotita, se adauga 2 linguri de planta maruntite si se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara. Se pune in lichidul obtinut 1 lingurita de bicarbonat de sodiu si se introduc in interior in lichidul caldut mainile sau picioarele
    care au rani mici. Se tin apoi pentru 10 minute si se scot afara si se lasa sa se usuce la aer fara a le mai sterge. Se face acest lucru pana la vindecare de 2-3 ori pe zi.
  •  Luxatii, vanatai, umflaturi. La o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurite de planta maruntita si se va lasa apoi 10-15 minute la infuzat, dupa care se strecoara. Se lasa sa se raceasca, apoi se introduce in frigider. Dupa ce s-a racit se imbiba o panza in acest lichid si se aplica pe locul afectat. Daca s-a incalzit, se inmoaie din nou in lichid rece si se aplica din nou.

-Ascita. 3 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita si se infuzeaza 10-15, dupa care se strecoara si se pot consuma pentru afectiunile interne, cate 2-3 cani pe zi.

-Boli respiratorii, astm bronsic. La o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita de planta maruntita si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se bea cate 3 cani pe zi, asigurand o respiratie mult usurata. Poate fi asociata cu isop. Totodata, in caz de bronsita, se recomanda si tinctura: cate o lingurita diluata in 200 ml apa in care a mai fost pus inainte sucul de la o jumatate de lamaie si daca nu aveti contraindicatii miere dupa gust. In acest fel are un efect extrem de puternic in toate aceste cazuri.

-Afectiuni digestive:

  • Digestie dificila. Se va analiza cauza digestiei dificile si daca este de natura nervoasa de va pune 1 lingurita de planta la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara si se va consuma 3-4 cani de ceai pe zi, fiind foarte eficient in cazurile acestea.
  • Colite pe baza nervoasa. La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de planta maruntita si se va lasa apoi 10-15 minute la infuzat, dupa care se strecoara si se pot consuma 2-3 cani pe zi.
  • Colite de fermentatie. Se va lua cate 3 cani pe zi din infuzie facuta in felul urmator: 1 lingurita de talpa gastei si 1 lingurita de busuioc se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 1 cana de ceai din acesta dupa fiecare masa zilnic 2 luni de zile contribuind la vindecare si totodata contribuie si la distrugerea germenilor patogeni din intestine.
  • Constipatie. Se ia cate 1 lingurita de tinctura, de 3 ori pe zi, in 100 ml apa. Se va asocia si cu ulei de in.
  • Gastrita hiperacida pe baze nervoase. La o cana cu apa clocotita, se asauga 1 lingurita de planta maruntita si se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara. Se va consuma suplimentar o felie de lamaie cu coaja cu tot pe care se va pune putina sare. Acesta in stomac se va transforma in carbonat de potasiu si carbonat de sodiu, adica neutralizeaza aciditatea si in plus talpa gastei contribuie la calmarea nervoasa.

Reactii adverse posibile

Cercetarile actuale privind efectele plantei la oameni sunt limitate. Ca urmare, siguranta plantei si potentialele efecte secundare nu sunt pe deplin intelese. Totusi, pe baza descoperirilor recente, efectele secundare potentiale ale consumului in exces de talpa gastei includ diaree, sangerari uterine si dureri de stomac.

Totodata, este recomandat ca femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza sa evite aceasta planta.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole