2.7 C
București
miercuri, martie 20, 2024

Saschiu (Vinca minor). In ce afectiuni este indicata planta care formeaza covoare intinse pe pamant

Saschiu (Vinca minor) este o planta perena, vesnic verde, cu frunze de un verde inchis si flori mici, de culoare albastru-violet, care reusesc sa infrumuseteze orice gradina. Totusi, acestea nu sunt singurele motive pentru care ar trebui sa-ti indrepti atentia catre ea. Aceasta planta este incredibil de utila in prevenirea, gestionarea si tratarea multor boli. De exemplu, exista multe studii si experti care mentioneaza beneficiile sale pentru sanatate.

Saschiul este originara din Europa si nord-vestul Africii, iar inflorirea sa incepe in aprilie si dureaza pana la inceputul lunii iunie. Planta mai poate fi gasita prin tufarisuri si prin padurile din regiunea deluroasa, unde formeaza de multe ori covoare intinse.

In scop terapeutic, se culeg partile aeriene sau intreaga planta cu radacini (tot timpul anului, de preferinta inainte de inflorire, precum si in perioada de inflorire), apoi se usuca repede, in locuri bine ventilate sau la temperaturi de 50-60°.

Vinca minor contine mai multi compusi numiti alcaloizi vinca, care confera plantei proprietatile sale medicinale. Alcaloidul cu cea mai mare concentratie este vincamina, care a fost folosita la pacientii cu tulburari de memorie precum boala Alzheimer si dementa. Totodata, vincamina a fost utilizata pentru a trata vertijul, durerile de cap si unele afectiuni cardiace.

Pe langa alcaloizi, in planta s-au mai gasit macro si microelementi cu un continut de 8% (reprezentate de: Na, Ca, P, K, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo), aminoacizi liberi, flavone, derivati ai kempferolului si cvercetolului, acizi fenolici liberi, ca acidul cafeic, acidul p-hidroxibenzoic, acid pirocatechic, taninuri, carotenoide, dambonitol, 1-glutamat-carboxilaza. Totodata, in frunze s-au gasit acid ursolic, ornol, betasitosterol, triacontan si colina.

Saschiu (Vinca minor) – Efecte terapeutice

  • Totalul alcaloidic are actiune ganglioplegica si spasmolitica, cu efect hipotensiv trecator.
  • Ajuta la refacerea circulatiei sangelui in creier.
  • Este spasmolitic si simpatolitic. Vincamina este un hipotensiv lipsit de fenomene secundare.
  • Principiile active extrase din aceasta planta actioneaza si asupra sistemului
    central nervos.
  • Scad tensiunea arteriala, diminueaza ritmul cardiac si contribuie la oxigenarea creierului.
  • Alcaloizii din saschiu au o importanta actiune hipotensiva, excitand inima, respiratia si
    peristaltismul intestinal.

*Exista medicamente preparate din aceasta planta care se folosesc la diferite afectiuni.

Saschiu (Vinca minor) – In ce afectiuni este indicata

-Cancer (toate tipurile)

Alcaloizii din planta s-au dovedit a avea un efect masiv in tratarea anumitor tipuri de cancer. Dupa multe cercetari si teste, din aceasta specie au fost izolati peste 70 de alcaloizi diferiti, dintre care cel putin sase au proprietati anticancerigene. Doi dintre acesti compusi, Vinblastina si Vincristina, au salvat milioane de oameni care sufera de diferite forme de cancer, inclusiv copii afectati de leucemie, boala Hodgkin, neuroblastom, melanom si cancer pulmonar, vezicii urinare, creierului si testicular, printre altele.

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie – la o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita de planta maruntita, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Este util in toate cazurile de cancer. Se poate lua in combinatie cu Naprasnic. In cazul combinatiilor, acestea se vor pune cate 1 lingurita din fiecare planta, fiind extrem de util. Tratamentul dureaza 30 de zile, urmat apoi de o pauza de sapte zile, dupa care se poate relua.

Vezi si: Sucul Breuss, un bun remediu pentru cancere incipiente

-Leucemie

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie concentrata – la o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita de saschiu si o lingurita de rozmarin. Se iau intern, cate 3 cani pe zi, preferabil inaintea meselor cu 15 minute. Suplimentar, in toate cazurile,
este foarte util sa se consume suc de sfecla rosie in combinatie cu morcov, minimum 200 ml pe zi, insa si acestea consumate inaintea meselor intotdeauna.

-Arterioscleroza

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie – la o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita de planta maruntita, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, eventual indulcite cu miere. Este util sa se ia si usturoi in alimentatie zilnic. Tratamentul dureaza 30 de zile, urmat apoi de o pauza de sapte zile, dupa care se poate relua.

-Combaterea secretiei de lapte la lauze

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie – la o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita de planta uscata si maruntita, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Se pot consuma pana la 2 cani pe zi.

-Hemoragii interne

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie – la o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita de planta uscata si maruntita, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Se pot consuma pana la 2 cani pe zi.

-Hemoragii uterine

Mod de preparare si administrare: La 500 ml apa clocotita, se adauga patru lingurite de planta maruntita si se infuzeaza timp de 15 minute, apoi se strecoara. Cand ajunge la temperatura corpului se fac spalaturi in fiecare seara cu irigatorul. Suplimentar se poate
face si amestec cu coaja de stejar (1 lingurita de coaja pusa la 250 ml de apa si fiert 10 minute, apoi strecurat si cand este gata se va amesteca cu ceai de saschiu). Intern, se vor consuma infuzii facute cu 1 lingurita de planta la 250 ml apa. Se consuma 2 cani pe zi, una dimineata si una seara, preferabil inaintea meselor. 3-4 linguri de planta maruntita se pun la 1 litru de apa clocotita. Se acopera pentru 20 minute, se strecoara si se fac spalaturi vaginele in cazul hemoragiilor uterine.

-Hipertensiune arteriala

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie – la o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita de planta maruntita, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara. Se consuma in cursul zilei, cu lingurita, contribuind la reglarea tensiunii arteriale. Se face o cura de 20 de zile, urmate de 7 zile de pauza, dupa care se poate
relua.

-Tahicardie

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie – la o cana cu apa clocotita, se adauga doua lingurite de planta maruntita, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Se pot consuma pana la 2 cani pe zi. Se poate lua cu paducel si Unguras.

-Rarirea batailor inimii

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie – la o cana cu apa clocotita, se adauga doua lingurite de planta maruntita, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Se pot consuma pana la 2 cani pe zi.

-Scleroza cerebrala

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie – la o cana cu apa clocotita, se adauga doua lingurite de planta maruntita, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Se pot consuma pana la 2 cani pe zi. Se va consuma si suc de sfecla zilnic cate minimum 100 ml.

-Spalaturi vaginale

Mod de preparare si administrare: La un litru de apa clocotita se adauga 3-4 linguri de planta maruntita si se lasa la infuzat pentru 20 minute, apoi se strecoara si se fac
spalaturi vaginele in cazul hemoragiilor uterine.

Vezi si: Menstruatiile neregulate si leucoreea. Care sunt cele mai bune remedii naturiste contra acestor afectiuni ginecologice

-Tonic digestiv

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie – la o cana cu apa clocotita, se adauga doua lingurite de planta maruntita, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Ajuta la reglarea digestiei in unele cazuri se pot consuma 3 cani pe zi.

-Constipatie

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie – la o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita de planta uscata si maruntita, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Se poate face suplimentar si alte tratamente cu alte plante, dar aceasta planta ajuta la reglarea digestiei si la
o mai buna functionare a intestinelor.

-Rani

Mod de preparare si administrare: Se prepara o infuzie – la o cana cu apa clocotita, se adauga doua lingurite de planta maruntita, apoi se infuzeaza 15 minute, dupa care se strecoara. Se aplica sub forma de comprese sau chiar cataplasme, ajutand la diminuarea
sau chiar oprirea sangerarilor, dar si la o cicatrizare mai rapida.

* In loc de infuzii, se mai poate utiliza si tinctura (din partea aeriana) de saschiu – La 100 ml alcool 70%, se adauga 20 g saschiu uscat si maci­nat lsi se lasa la ma­cerat 10 zile. Se administreaza cate 20-30 de pica­turi, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole