Inca din timpuri stravechi, seminţele de hrisca au reprezentat un aliment principal pentru oameni. Semintele de hrisca sunt ca un adevarat elixir, deoarece contin toate proprietatile plantei din care provin.
Desi nu este considerata o cereala, hrisca se aseamana cu faina de grau integrala, fiind chiar superioara acesteia deoarece contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lisina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale (boala celiaca). De asemenea, in urma procesului de incoltire se remarca o crestere masiva a anumitor substabte hranitoare in structura semintelor, iar aceast lucru face ca germenii sa capete proprietati si mai deosebite.
Iata mai jos ce beneficii are hrisca pentru sanatatea noastra:
-Un consum regulat de hrisca tine sub control nivelul colesterolului rau din organism (LDL) si scade procentajul de trigliceride din sange;
-Semintele tine sub control tensiunea arteriala. Colina, un principiu activ continut de hrisca, ajuta la reducerea si la stabilizarea valorilor tensiunii arteriale. Este recomandat consumul de hrisca fiarta sau cruda;
– Flavonoidele continute de aceste seminte previn aparitia si impiedica evolutia ischemiei cardiace. Se recomanda consumul in stare cruda sau fiarta, precum si al painii facuta cu faina de hrisca;
-Principiile active din aceste seminte intaresc si redau elasticitatea vaselor de sange. De asemenea, rutina, lizina si vitaminele din complexul B pe care boabele acestei plante le contin, ajuta la intarirea peretilor vaselor de sange. Se recomanda cure cu o durata de 3 luni, timp in care se consuma cate 50 g pe zi de seminte;
-Hrisca reprezinta un bun adjuvant in diabetul de tip I si II. Studiile arata ca atunci cand organismul este hranit cu faina de hrisca, glicemia scade cu 12-19%, vreme de 2-4 ore dupa administrare. Acest lucru se intampla datorita unei substante (chiro-inozitol) care face celulele organismului sa fie mult mai receptive la insulina;
-Un studiu japonez facut in 1996, a aratat faptul ca aceste seminte au o combinatie unica de substante cu efect antioxidant, care protejeaza celulele de degradare si imbatranire;
-Semintele mentin rezistenta vaselor capilare, previn aparitia gastritei si a ulcerului gastro-duodenal. Totul se datoreaza continutului de vitamina P. Alaturi de tomate si de drojdia de bere, este printre alimentele cele mai bogate in aceasta vitamina;
-Compusii fenolici, vitaminele, oligoelementele si fibrele alimentare continute in boabe au darul de a scadea semnificativ probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (colo-rectal, gastric, esofagian si pulmonar);
-Consumul lor previne degenerarea celulelor sistemului nervos, stimuleaza circulatia cerebrala si favorizeaza mentinerea functiilor de memorie si rationament, nealterate pana la varste inaintate;
-In urma unor studii mai amanuntite, s-a doverdit faptul ca fibrele insolubile din hrisca nedecorticata au un puternic efect preventiv in formarea calculilor in colecist. Alaturi de hrisca, se mai recomanda si consumul de grau, orz, secara si ovaz integral;
-Consumul acestor seminte previne aparitia accidentului vascular. Rutina si polifenolii continuti din abundenta de hrisca sunt un puternic ajutor pentru mentinerea rezistentei si a elasticitatii vaselor de sange;
-Hrisca incoltita lupta impotriva varicelor. Peste 2 linguri de seminte incoltite se toarna 2 cani de apa. Recipientul se pune pe baie de aburi, timp de 20 de minute, iar la final se acopera cu un capac si se lasa la infuzat, timp de 30 de minute. Se bea cate o jumatate de ceasca, de doua ori pe zi, timp de 1 luna.
Iata mai jos cum poti prepara hrisca:
- Hrisca inmuiata – boabele se pun la inmuiat in apa calduta de seara pana dimineata, dupa care se scurg. Acestea se pot amesteca cu iaurt, lapte sau suc de fructe. De asemenea, boabele se mai consuma si alaturi de fructele uscate.
- Hrisca fiarta – se spala semintele si apoi se pun la inmuiat pentru 2 ore, dupa care se pune la fiert o parte de hrisca la doua parti de apa, pana cand boabele devin foarte moi, timp de 20 de minute. Fiarta, aceasta poate fi introdusa in diferite salate sau chiar si lapte.
- Faina din hrisca – Aceasta se obtine prin macinarea boabelor.
Hrisca si beneficiile ei pentru sanatate
Dieta cu hrisca si kefir. Cat slabesti cu ea si cum o tii
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: