Henri Chenot, un reputat medic nutritionist, ne prezinta regula-cheie pentru o alimentatie sanatoasa

La poalele muntilor Alpi italieni, intr-un mic satuc se afla clinica unui renumit nutritionist si inventatorul stiintei biontologia – Henri Chenot. In aceasta clinica, nutritionistul ii invata pe oameni cum sa se alimenteze corect.

Obiectivul sau principal nu este scaderea in greutate, ci eliminarea toxinelor. Metoda lui Henri Chenot include mai multe componente de baza: dieta individuala, bauturi pe baza de plante care elimina toxinele si proceduri de drenaj.

Iata ce intelege doctorul Chenot prin alimentatie sanatoasa

Pare greu de crezut, insa nutritionistul este de parere ca primul si cel mai important lucru pe care se bazeaza o alimentatie sanatoasa este varsta. Se pare ca metabolismul nostru se schimba la fiecare 7 ani, acest lucru fiind un factor important pentru oameni. Potrivit lui Henri Chenot procesul de imbatranire este direct proportional cu intoxicarea organismului. Toxinele, pe care le acumulam pe parcursul anilor, apar din cauza alimentatiei neechilibrate, a influentei factorilor externi si a stilului de viata, ceea ce duce la un dezechilibru energetic si functional. Tocmai din acest motiv, nutritionistul imparte oamenii in 5 tipuri, in functie de tipul psihologic si de boli, deoarece nu exista sfaturi universale pentru toti, ci doar o baza in jurul caruia se formeaza o alimentatie individuala.

Ma telefoneaza diferiti oameni si imi cer un sfat universal. Iar eu incep sa le povestesc despre modul de viata, varsta etc. Nu exista un sfat universal! Majoritatea oamenilor sunt confuzi, deoarece 2/3 dintre medici sunt cretini sau lucreaza in interesul companiilor farmacologice. Iata de ce medicii intreaba: „Ce va deranjeaza?”, ca apoi sa va prescrie niste pastile. Aceasta este munca medicului sa va intrebe ce probleme aveti.”

Henri Chenot: „Atentie la cafea!”

In prezent, exista cultul diferitelor bauturi de cafea si fiecare este elogiat la maxim. Acestea sunt folosite pentru a slabi si pentru detoxifierea organismului. Iata ce crede Chenot: „Cafeaua nu este cel mai bun inceput de zi. Indiferent ca este sau nu cu lapte. Un lucru interesant: daca omul a baut cafea cu lapte, apoi a murit, iar in ziua urmatoare i se face autopsie, atunci vor descoperi cafea cu lapte neprelucrata!” Tocmai din acest motiv, medicul spune ca cea mai buna bautura calda este ceaiul verde.

De asemenea, medicul recomanda ca fructele sa fie consumate inainte de masa si nu dupa, deoarece acestea se mistuie rapid, oferind energie organismului, iar daca sunt consumate dupa mancarea principala, ele incep sa fermenteze si adauga toxine. Se recomanda fructe cu un indice glicemic scazut (mere, pere, prune, portocale, mandarine, caise, kiwi, capsuni, cirese, grapefruit si mango).

Eu insumi incep ziua cu fructe. Pranzul il incep cu salate, apoi orez sau paste. Seara mananc o ciorba de legume. Imi permit peste si carne de pui, foarte rar carne. Toata carnea alba este folositoare. Cea rosie nu este atat de buna. O data in luna imi rezerv neaparat zile de detoxificare.

Sunt sigur ca traditionalele trei mese pe zi sunt suficiente. Dar totul depinde de munca fizica pe care o efectuati. Daca locuiti in sat si dimineata mergeti sa lucrati in gradina, atunci trebuie sa aveti un dejun mai caloric. Daca lucrati in oficiu, atunci cateva fructe si un ceai verde este suficient. Dar la amiaza trebuie neaparat sa mancati ceva mai consistent.”

Henri Chenot: „Ultima masa trebuie sa fie la ora 18:00” – mit sau adevar?

„Un alt mit: nu trebuie sa mancati dupa ora 18:00. Astazi exista multi oameni care se culca la ora 2:00. Sa nu mananci toata seara este o batjocura pentru corp”.

Henri Chenot mai declara: „Consumarea in exces a unui produs este foarte daunatoare pentru organism. Mai mult acest lucru provoaca acumularea in exces a grasimilor. Trebuie sa mancati diversificat si desigur sa reduceti la minim consumul de dulciuri si fainoase. Nici nu trebuie sa faceti din alimentatie un chin, primiti placere de la mancare! Spre exemplu, eu si sotia ne permitem sa ne relaxam. Acest lucru este foarte important pentru organism. O data in saptamana puteti sa va permiteti de toate. Eu, de exemplu, nu pot trai fara vin rosu.”

Este mai bine sa consumati vinul seara, deoarece este bogat in polifenoli si antioxidanti. Daca veti consuma cu moderatie vinuri de calitate, acestea va vor aduce doar beneficii organismului.

Aveti grija de digestie. Inainte de a merge la culcare, dupa sfatul lui Henri Chenot, trebuie sa beti un pahar de apa fierbinte. Nutritionistul nu recomanda folosirea laxativilor in timpul detoxifierii. In cazul in care va fi, totusi, nevoie de a regla functiile intestinului, in loc de laxative ati putea utiliza seminte proaspete de in, tarate, melasa si ovaz (de toate cate doua linguri), stafide, smochine si un pahar de apa distilata. Se amesteca bine si se consuma.

Henri Chenot: „Nu exagerati!”

Cuvantul cheie in efectuarea detoxifierii este „moderatie”. Urmand principiul „totul se face cu moderatie”, dupa perioada de detox veti beneficia de o experienta pozitiva de trei zile, care va va conduce la un stil de viata sanatos pentru multi ani.

Fiti mereu atenti la semnalele organismului, el ne comunica ce ii lipseste si ce este mai bine sa excludem din dieta.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...