0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Gyokuro, cel mai scump ceai japonez. Ce il face atat de special

Gyokuro este un tip de ceai verde sencha, de origine japoneza. La fel ca majoritatea ceaiurilor verzi, Gyokuro provine din planta Camellia Sinesis. Totusi, in comparatie cu celelalte sortimente, acesta este cel mai scump si de cea mai inalta calitate, datorita procesului lung si unic de cultivare si delicatetea plantelor.

Gyokuro are o nuanta distincta de verde, de unde si numele „Gyokuro” care se traduce prin „roua de jad” in limba japoneza.

Istoria ceaiului Gyokuro:

In 1835, comerciantul de ceai Kahei Yamamoto VI a facut din greseala un nou tip de ceai. Pentru a proteja plantele de inghet, familia lui le-a acoperit. Apoi, au luat frunzele, le-au rulat in bile mici si au constatat ca ceaiul preparat din ele era mult mai gustos. Asadar, acesta a fost inceputul ceaiului Gyokuro.

Plantele sunt cultivate in zone cu ceata si ploaie si se recolteaza doar o data pe an, primavara, doar de pe anumite plantatii. Metoda de prelucrare este similara cu Sencha, un tip de ceai japonez foarte popular, dar Gyokuro trece printr-un proces mult mai special.  

Iata cum se cultiva si prelucreaza planta pentru a obtine sortimentul Gyokuro:

Cu aproximativ 20 de zile inainte de recoltare, tufisurile de ceai sunt acoperite si ferite aproape complet de lumina soarelui. Acest lucru, reduce fotosinteza si determina cresterea cantitatii de clorofila. Prin urmare, frunzele capata o culoare de un verde puternic, iar continutul de tanin este redus, ceaiul rezultat fiind mai dulce si mai putin astringent.

Pentru ceaiul Gyokuro, se recolteaza mugurii cei mai fragezi, care apoi sunt pusi imediat la aburi pentru a opri oxidarea si a le pastra aroma caracteristica. Dupa racire, planta trece prin mai multe etape de rulare, pentru a fi fragezita si a se usca, pana cand capata forma de ace fine. Pentru a reduce umezeala, planta este uscata din nou (in acest stadiu, frunzele se numesc „aracha” si vor fi sortate pe diferite grade de calitate, numite „tencha”, cel mai bun sortiment, din care se obtine si ceaiul Gyokuro). Frunzele sunt incalzite iarasi, pentru ultima data, procedeu care face ca acest ceai sa se pastreze mai bine si sa-si mentina aroma. La final, frunzele sunt lasate cateva luni sa se “invecheasca”, inainte sa fie ambalate.

Pentru depozitare, cel mai bine se pastreaza in recipiente etanse si opace, care sa tina frunzele departe de umezeala. In conditii optime, acesta poate fi pastrat pana la 2 ani, iar gustul sau va deveni chiar mai bun cu timpul.

Din aceste frunze de de un verde intens se obtine o infuzie de culoare galben-pal, cu gust dulceag si aroma proaspata.

Avand in vedere metoda complexa de cultivare si prelucrare, ceaiul Gyokuro cel mai scump ceai japonez. 

Vezi si: Da Hong Pao. Povestea celui mai scump ceai din lume

Cum se prepara ceaiul Gyokuro

Pentru ca este un ceai atat de special, este indicat sa fie infuzat si baut in cantitati mici. Din acest motiv, se recomanda folosirea ceainicelor si bolurilor mici de portelan.

In comparatie cu alte ceaiuri verzi, Gyokuro se infuzeaza la o temperatura mai scazuta, 50°C-60°C, timp de 2-3 minute. Daca temperatura apei este mai mare, ceaiul se amareste, iar daca nu este lasat suficient timp la infuzat, nu se mai simte dulceata.  

Pentru inceput, se fierbe apa, la 100° C, apoi se toarn intr-un vas, pentru a-i scadea temperatura cu circa 10° C. Se toarna apa din vas in bolurile pentru ceai (cam 20-30 ml/vas) pentru a le incalzi. Apa in plus se arunca. Pentru ca ceaiul Gyokuro se infuzeaza la o temperatura redusa, incalzirea anterioara a vaselor va mentine ceaiul cald pentru mai mult timp. Apoi, se pune apa din boluri intr-un vas gol, pentru a-i scadea din nou temperatura. In fiecare bol se pun 2-3 g de frunze de ceai, apoi se toarna apa peste ele. Acum, temperatura apei ar trebuie sa fie undeva pe la 55-60°C. Dupa 2-3 minute de infuzare, se va simti un miros delicat, de alge marine, iar ceaiul este gata de savurat.

Ceaiul Gyokuro se serveste in cantitati mici, fara indulcitori sau lapte. Acesta este putin mai gros decat alte ceaiuri verzi si este facuta pentru a fi sorbit. 

!!!Gyokuro se poate reinfuza de pana la 4-5 ori, doar ca temperatura apei si timpul variaza. De exemplu, temperatura trebuie sa fie mai ridicata, iar timpul mai scurt, deoarece frunzele de ceai sunt deja deschise si astfel isi pastreaza mai mult din aroma. Asadar, pentru a doua infuzie, apa trebuie sa aiba 60-65º C, iar durata infuziei sa fie de 30 secunde – 1 minut. Pentru a treia infuzie, se recomanda 65ºC – 80ºC si infuzate de 1 minut.

Mai trebuie spus ca pe langa gustul sau minunat, Gyokuro este, de asemenea, cunoscut si pentru marea sa varietate de beneficii pentru sanatate.  

Vezi si: Ceaiul verde Kukicha. Cel mai puternic efect alcalinizant dintre toate ceaiurile japoneze

Iata cateva dintre cele mai importante beneficiile ale ceaiului Gyokuro:

-Datorita continutului de clorofila, ceaiul verde Gyokuro are efect anti-imbatranire. In plus, acesta contine si cantitatii mari de catechine (antioxidanti), care au proprietati antiinflamatorii si imbunatatesc elasticitatea pielii.

-Tot datorita antioxidantilor, ceaiul imbunatateste circulatia sangelui, digestia si calmeaza sistemul nervos.

-Ceaiul verde Gyokuro are in compozitia sa polifenoli, ceea ce ajuta la combaterea colesterolului rau.

-Ajuta la reducerea retentiei de lichide si, prin urmare, la pierderea in greutate.

-Are un continut bogat in fluor si taninuri, ceea ce ii ofera proprietati bactericide, foarte bune pentru sanatatea orala.

-Creste nivelul de concentrare. Datorita cofeinei si concentratiei mari de L-teanina, ceaiul calmeaza centrii nervosi si mentine nivelul de concentrare.  

-Pe langa stimularea functiilor creierului si ascutirea memoriei, Gyokuro ajuta si la sanatatea creierului prin prevenirea tulburarilor neurodegenerative precum Alzheimer, boala Parkinson etc. Acest lucru se datoreaza catechinei, despre care se spune ca are un efect pozitiv asupra neuronilor.

-Ceaiul Gyokuro are o concentratie mare de EGCG care ajuta la combaterea mai multor tipuri de cancer, in special cancerul de san, pancreas, ovare, prostata si vezica urinara, asa cum se vede in studiul publicat in „Cancer Research” in 2006.

Polifenolii din ceaiul Gyokuro ajuta la controlul cresterii celulelor canceroase prin reducerea nivelurilor unei proteine ​​cunoscute sub numele de ciclina D1. De asemenea, ceaiul blocheaza enzimele care ajuta la mentinerea celulelor canceroase. Cresterea celulelor canceroase poate fi incetinita.

-Reduce riscul de aparitie a bolilor de inima. Potrivit unor studii recente, efectuate de specialistii de la Universitatea din Maryland, a reiesit ca o substanta, mai exact catechina, reduce riscurile de afectiuni ale inimii, atacuri si alte cateva boli de inima. In plus, polifenol, o alta substanta chimica, blocheaza colesterolul si ajuta la excretia acestuia din organism.

-Este foarte bun pentru piele. Vitamina C din ceaiul verde Gyokuro poate ajuta la estomparea petelor pigmentare si are un efect de intinerire asupra aspectului pielii. De asemenea, poate preveni ridurile si imbunatati elasticitatea.

Atentie!

Odata ce vei incepe sa consumi ceai Gyokuro, este posibil sa ai insomnie sau anxietate din cauza nivelurilor ridicate de cofeina, dar acest lucru se va stabili pe masura ce corpul se obisnuieste cu ceaiul. Totodata, continutul mare de cofeina poate provoca agitatie, nefiind indicat copiilor sau femeilor insarcinate.

Consumat in exces, ceaiul Gyokuro poate interactiona cu alte medicamente si poate avea efecte secundare gastrointestinale.

Vezi si: Karkade. Ce trebuie sa stii despre ceaiul din flori de hibiscus

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole