Da Hong Pao. Povestea celui mai scump ceai din lume

In anul 2002, o persoana a platit pentru 1 gram de ceai Da Hong Pao 1400 de dolari. Totusi, chiar daca este o suma exorbitanta, multi cunoscatori in ale ceaiului sustin ca se merita.

Ce este Da Hong Pao?

Da Hong Pao, cunsocut si ca “Marea Mantie Rosie”, este varietatea Camellia sinensis produsa in muntii Wuyi din nord-vestul provinciei chineze Fujian. Aceasta este o zonă cu un trecut bogat in cultivarea ceaiului si desemnata in 1992 parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Exista mai multe legende despre aceasta planta, dar cea mai cunoscuta este cea a unui savant care era grav bolnav si se ducea sa dea un examen. In acel moment, un calugar din Templul Tianxin l-a gasit si i-a preparat un ceai cu plante culese de pe Muntele Wuyi. Dupa ce a baut ceaiul, savantul s-a simtit mult mai bine si plin de energie, iar cateva zile mai tarziu, a aflat ca castigat primul loc la examen. Astfel, acesta s-a intors la templu pentru a-i multumi calugarului. Mai tarziu, el a folosit acest ceai pentru a vindeca boala imparatului, care l-a randul sau l-a rasplatit pe savant cu o haina rosie si i-a cerut acestuia sa puna haina pe arborele de ceai. La acea vreme, mantia rosie era considerata o mare onoare.

Prin urmare, in dinastia Qing, Da Hong Pao s-a clasat pe primul loc in competitiile locale de comert cu ceai si a castigat titlul de „Rege al ceaiului”, iar localnicii ofereau ofrande inainte de a culege frunzele de ceai.

Despre ceaiul Da Hong Pao. De ce este cel mai scump din lume

Da Hong Pao are un parfum unic de orhidee si un gust dulce de lunga durata. Dupa preparare, ceaiul este galben-portocaliu, stralucitor si limpede. Totusi, de ce este atat de scump?

Ei bine, potrivit lui Xiangning Wu, un maestu al ceaiurilor, principalele motive sunt rarietatea acestui copac, dar si proprietatile lui speciale.

Planta creste doar in muntii Wuyi, iar modul in care frunzele sunt tratate pentru a se putea obtine un ceai cu gust unic il face atat de scump. Frunzele plantei sunt culese primavara, spalate cu lapte de capra si tinute la pastrare si uscare timp indelungat. Totodata, specialistii chinezi sustin ca aceste ceaiuri reprezinta un bun medicament pentru corp si minte.

In anul 1849, botanistul britanic Robert Fortune a cumparat cateva seminte de Da Hong Pao pentru a le creste in India, dar plantele nu s-au adaptat conditiilor meteorologice, insa existenta lor si a ceaiului au facut inconjurul lumii.

Din cauza pretului piperat, pe piata au aparut multe produse contrafacute. Astfel, chiar daca nu ai parte de aceeasi calitate, pentru 100 de dolari/kg se poate cumpara ceai Da Hong Pao care nu provine dintr-un lot de copaci-mama, asa cum se intampla in cazul frunzelor de ceai autentice.

Beneficii pentru sanatate

Da Hong Pao are in compozitia sa cafeina, teofilina, polifenoli si flavonoide . Toate aceste substante ii ofera ceaiului multiple beneficii. Iata care sunt acestea:

  • te scapa de oboseala
  • ajuta la circulatia sangelui
  • poate trata edemul si retentia de apa
  • ajuta la scaderea efectelor negative ale bauturii si fumatului
  • este bun pentru piele
  • ajuta la pierderea in greutate
  • ajuta la ameliorarea tusei si la reducerea flegmei

Vezi si: Sofranul. Ce actiuni si indicatii terapeutice are cel mai scump condiment din lume

Vezi si: Cele mai scumpe flori din lume. 8 flori incredibil de frumoase si pretioase

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...