Primavara, gutuiul ne incanta cu florile sale mari si parfumate, iar toamna ne incanta papilele gustative cu fructele galbene. Grecii antici le numeau „fructe de aur” si le aduceau ca ofranda zeitei iubirii, Afrodita, fiind puse la loc de cinste in templele inchinate ei.
In scop terapeutic, de la gutui se folosesc toate părţile componente, dar cele mai importante sunt fructele, care conţin cantităţi impresionante de vitamine (C, A, B1, B2, B6, B9, B17 E, PP), minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, sodiu, sulf, seleniu etc.), oligoelemente, enzime, fibre alimentare, taninuri.
Atentie! Semintele de gutui, consumate in cantitate mare, sunt otravitoare. Acestea pot cauza insuficienta respiratorie si chiar moartea.
Gutuile se recolteaza toamna tarziu, inaintea ingheturilor, iar frunzele se recolteaza cand au ajuns aproape de sfarsitul ciclului vegetativ, cu cateva zile inainte de caderea lor din pom, cand culoarea devine aramie.
Gutuiul – Ce indicatii terapeutice au frunzele si fructele
Gutuile sunt astringente, antiinflamatoare, stomahice, aperitive, analgezice, antispastice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante, tonice, fortifiante ale ficatului si trateaza numeroase afectiuni.
- Indicata in afectiunile pulmonare, chiar si tuberculoza;
- Pectina ajuta la coagularea sangelui;
- Indicata in afectiunile pulmonare, chiar in tuberculoza;
- Recomandata in afectiunile intestinale cu diaree sau chiar dizenterie;
- Amelioreaza secretiile gastrice, au actiune asupra functiilor hepatice;
- Ajuta la scaderea tensiunii arteriale;
- Medicina tibetana considera ca sucul de gutuie este cel mai bun medicament pentru bolile de urechi; Vezi si: Sucul de gutui, un adevarat panaceu pentru sanatate
- Extern, fructele si frunzele au actiune astringenta, semintele sunt emoliente, mucilaginoase, iar pulpa fructului este tonica;
- Gutuile stimuleaza ficatul si pancreasul, incetinesc procesele de imbatranire si combat cancerul.
- Si hepatita poate fi ameliorata si in unele cazuri chiar vindecata cu nectar de gutui.
- Remediile din gutui reduc dispepsia si stimuleaza functiile ficatului.
- Au si proprietatea de a reduce iritatiile, inflamatiile si sangerarile, fiind un bun remediu pielii sanatoase.
- Fructele si frunzele sunt recomandate in combaterea maladiilor cailor respiratorii.
Gutui – Preparare si administrare:
Intern:
Se consuma fructul crud sau sub forma de suc, compot, jeleu, sirop, lichior.
- Se taie o gutuie in felii subtiri si se fierbe intr-un litru de apa, pana se reduce apa la jumatate. Se strecoara prin presare. Se adauga 50 g de zahar. Se foloseste contra enteritelor acute, a digestiilor anevoioase, in tuberculoza pulmonara (tanin).
- Sucul de gutuie obtinut cu storcatorul de fructe este recomandat in anemii, boli cardiace, astmatici, afectiunile digestive sau ale cailor respiratorii. Se bea cate 100 ml de 3 ori pe zi, cu 30 minute inaintea meselor principale. Se poate folosi si cu alte sucuri de legume sau fructe in combinatie si chiar perioade lungi.
- Lichior de gutui – Se foloseste contra indigestiilor, a flatulentei (gaze la intestine) si a hiperaciditatii gastrice.
Extern:
- Contra degeraturilor, a hemoroizilor, a crapaturilor sanilor, pielii, contra arsurilor, a iritatiilor diverse – se prepara o emulsie mucilaginoasa calmanta: o mana de samburi de gutui pisati, macerati la 1- 2 pahar de apa calda.
- Contra ridurilor – se lasa la macerat, timp de 15 zile, cojile de gutui, in putin rachiu, pentru lotiuni cosmetice.
Vezi si: Lichior de gutui. Reteta simpla si aromata a toamnei
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: