Lichior de gutui. Reteta simpla si aromata a toamnei

Cu un gust inconfundabil de dulce-astringent si cu parfumul lor minunat, gutuile reprezinta fructele minune ale toamnei. Indiferent cum alegem sa le consumam, aceste fructe isi pastreaza proprietatile benefice si au un efect de fortificare a sistemului imunitar. 

Pentru astazi, ne-am gandit sa va aratam reteta energizanta a lichiorului de gutui.

Lichiorul de gutui sau gutuiata, este o bautura de casa fina, cu arome intense, dar care necesita rabdare pentru preparare.

E bine de stiut ca un lichior de gutui excelent se prepară din gutui bine coapte, care au un parfum deosebit.

Lichior de gutui – Reteta

Pentru a prepara lichior de gutui, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 kg gutui
  • 1 kg zahar
  • 1 l de alcool de peste 80 de grade

Mod de preparare:

Se spala gutuile, se indeparteaza cotorul si se taie in felii. Se pun apoi intr-un borcan si se adauga zaharul peste ele. Se inchide borcanul si se lasa la lacerat 3 zile, agitând borcanul zilnic. Dupa cele 3 zile, se adauga alcoolul si se continua procesul de macerare pentru inca 10-12 zile. Opțional, se pot adauga batoane de scortisoara sau de vanilie, anason sau cardamon. Se strecoara si se serveste combinat cu rachiu de fructe sau votca.

Lichior de gutui – Beneficii

Lichiorul de gutui are proprietati antiinflamatorii si antiinfectioase, ideale pentru afectiunile gatului si ale aparatului respirator, fiind recomandat in caz de raceli, guturai, bronsite, raguseli si tuse.

Dupa cum se poate observa, gutuiata este un bun tratament si remediu natural, cu proprietati vindecatoare, asa ca merita tot timpul de asteptare.

Vezi si articolele:

Beneficiile nestiute ale ceaiului de gutui

Pastrarea gutuilor peste iarna. Trucuri de depozitare eficienta

Sursa foto: instructables.com

You may also like...