Ati auzit vreodata de mancarea de gutui cu miere si nuci la cuptor? Daca nu ati auzit trebuie sa o incercati neaparat. Suna delicios, arata delicios si are un gust pe masura, care nu dezamageste asteptarile.
Gustul foarte bun al retetei la cuptor e intensificat de coacere, asa cum se intampla cu toate legumele si fructele gatite in acest fel. Chiar si cele mai anoste ingrediende capata un gust dulceag si aromat cand sunt gatite in acest fel, dar in cazul gutuilor nu este gazul.
O delicatesa de sezon asemanatoare este cea cu mere coapte, simple sau umplute, insa daca vreti sa incercati ceva nou si mai rar intalnit, diversificati reteta si folositi gutui si nuci la cuptor in loc de mere.
Chiar daca sunt astrigente, teioase si greu de consumat ca atare, gutuile gatite astfel se transforma intr-un desert delicat si foarte aromat. Caldura si mirosul lor vor da nastere unei atmosfere de poveste in toata casa.
Desertul e unul simplu care poate fi servit si copiilor mai mari de un an, insa evitati sa folositi ca umplutura fructe uscate care pot provoca alergii, precum alunele sau arahidele.
In cazul in care doriti, mierea poate fi inlocuita cu sirop de artar la copiii mai mici de un anisor
Gutui cu miere si nuci la cuptor – reteta propriu zisa, ingrediente
Pentru a face reteta, aveti nevoie de doua gutui, sau mai multe in functie de portii, nuci sau migdale, alune, merisoare sau stafide, miere de albine, dupa cum ii spune si numele retetei, dar si bete de scortisoara, stelute de anason, busuioc, menta sau alte mirodenii.
Modul de preparare al retetei de gutui cu miere si nuci la cuptor este urmatorul: mai intai se incinge cuptorul bine de tot pana cand pregatiti gutuile. Acestea trebuie spalate bine si indepartat puful dar si partile viermanoase. Le taiati in jumatate si scoateti si cotoarele cu tot cu seminte.
Puteti indeparta inclusiv partile tari care nu se pot consuma si scobiti putin mijlocul pentru a pune in centru bucati mici de nuci, stafide sau alte fructe preferate.
Asezati astfel bucatile de gutuie in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt, presarati peste ele scortisoara si introduceti tava in cuptorul incins. Gutuile trebuie lasate sa se coaca aproximativ jumatate de ora sau pana cand furculita patrunde usor in carnea lor. Gutuile se servesc atat reci cat si calde, simple sau cu miere de albine pe deasupra. Vezi si: Gem de gutui. Reteta delicioasa de toamna
Gutui cu miere si nuci la cuptor – Alta varianta a retetei
Daca va atrage mai mult, puteti incerca sa umpleti gutuile cu magiun sau orice fel de gem, de caise, nuci, cirese, visine, cu bucati de banane, prune sau alte fructe. De asemenea, le puteti orna cu frisca sau cu sos de ciocolata.
O alta varianta interesanta ar fi sa taiati gutuile in sferturi sau feliute mai groase si sa asezati ca atare in tava. Printre ele puteti sa presarati miez de nuca si stafide.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: