Gem de gutui. Reteta delicioasa de toamna

Gutuile sunt unele dintre cele mai populare si parfumate fructe ale toamnei. Consumate in stare naturala, uscate, fierte sau coapte, gutuile nu isi pierd proprietatile benefice.

Gutuile au beneficii antiinflamatorii, analgezice, emoliente, diuretice si tonice. Acestea sunt pline de vitamine si minerale, intarind organimsul si actionand ca un puternic antioxidant. Atat siropul, jeleul, cat si gemul de gutui amelioreaza diareele, hemoragiile uterine si hemoroizii.

Pentru ca ne aflam in plin sezon al gutuilor, ne-am gandit sa va prezentam in acest articol reteta simpla si gustoasa a gemului de gutui.

Gem de gutui – Reteta

Ingrediente

  • 1,6 kg gutui rase
  • 1,6 kg zahar
  • 1 l apa
  • zeama de la 2 lamai
  • 1 lingura vodca
  • 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare:

Pentru inceput, se face un sirop din apa si zahar. In timp ce siropul fierbe, se rad gutuile si se stropesc cu zeama de lamaie. Se pun gutuile cand siropul este gata (fiert timp de 15 minute la foc mediu, calculat din momentul cand incepe sa fiarba), apoi se adauga zaharul vanilat si se mai fierbe inca 30-35 minute, la foc domol. Spre final, se adauga si lingurita de alcoolul. Se pune gemul fierbinte in borcane sterile si se inchid ermetic, dupa care se intorc cu gura in jos pentru 15 minute, apoi se intorc in pozitie normala si se acopera cu un servet pana a doua zi.

Preparat in acest fel, gemul de gutui are o perioada de valabilitate de 2-3 ani.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

You may also like...