18.9 C
București
duminică, octombrie 27, 2024

Gura leului. Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina

Gura leului (Antirrhinum majus) este foarte mult raspindita in cultura noastra si este una din cele mai placute plante de gradina, deoarece infloreste abundent si aproape neintrerupt pana la inghet. Denumirea populara vine de la forma florii care, daca este presata la baza, se deschide ca gura unui leu. Totodata, pe langa frumusetea ei, aceasta emana si un un miros intens care se face usor remarcat in gradina.

Antirrhinum majus este o specie ce se poate cultiva ca planta anuala. Inaltimea plantei variaza intre 20 si 80 cm iar tulpinile se ramifica de la baza. Florile sunt diferit colorate, incepand cu alb, apoi roz, galben, rosu-rubiniu, albastru-violet si apar din iunie pana in octombrie.

Gura leului – Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina

-Semanatul. Gura leului se seamana in ianuarie-februarie pentru productia in ghiveci (talie mica) sau noiembrie pentru cultura de floare taiata. Florile acestea prefera solurile fertile, bogate in humus. La 0,5–1 g seminte se obtin 1000 de plante. Semanatul seface in ladite, sere sau in solarii si rasadnite.

-Lumina si temperatura. Trebuie sa stii ca gura leului nu are cerinte mari de cultivare, insa prefera multă lumina si umiditate pentru germinare. Inflorirea este mai rapida in conditii de zi lunga (14-16 h). Germinarea dureaza intre 6 si 10 zile la temperaturi de 18-24 grade C.

-Dupa rasarire, se incepe fertilizarea (cu CO2) si combaterea daunatorilor. Pentru a evita neplacerile cauzate de eventualele boli care pot fi contactate, se va asigura o nutritie corecta prin ingrasaminte complexe care mentin plantele sanatoase, facandu-le rezistente la boli, dar si in cazul unui atac al daunatorilor. Pe langa cresterea imunitatii, ingrasamintele ajuta si la o inflorire abundenta. Forma granulara se imprastie pe sol, apoi se uda din abundenta, fiind astfel usor de asimilat.

-La o saptamana dupa transplantare, plantele se ciupesc pentru o mai buna ramificare. Pentru a obtine tije mai lungi si mai bune, se indeparteaza cresterile laterale (copili) de pe tijele florale.

Transplantarea. Plantarea rasadurilor in camp se face la sfarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai, la distantele de 20–50 de cm, in functie de varietate si vigoarea plantelor. Se mai poate semana si direct la locul de cultura, in aceeasi perioada si la aceleasi distante.

-Florile taiate se recolteaza cand 30% din flori sunt deschise. Se indeparteaza frunzele bazale si se pun tijele in apa imediat. Acestea rezista in jur de 8-10 zile.

Vezi si: 20 de trucuri pentru a pastra mai mult timp florile in vaza

Vezi si: Garoafa de vara – Sfaturi utile pentru cultivarea ei

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole