17.2 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Garoafa de vara – Sfaturi utile pentru cultivarea ei

Garoafa este una dintre cele mai populare flori de gradina, este originara din Europa de Sud si Africa de Nord. Apartine speciei Dianthus caryophyllus, care cuprinde mai multe tipuri de garoafe, cum sunt: garoafa de sera (se inmulteste prin butasi si se cultiva doar in spatii protejate) si garoafa de vara – Chabaud (se inmulteste prin seminte, se cultiva afara si infloreste toata vara si toamna).

Garoafa de vara are o inaltime cuprinsa intre 30-50 cm, cu tulpina noduroasa si multi lastari, frunze inguste si lineare, iar florile sunt simple sau batute, de culori diferite, cu un miros placut si puternic parfumat.

Garoafa de vara infloreste la 4-5 luni de la semanare si este continua pana toamna tarziu, cand apare inghetul.

Garoafa de vara – Ce trebuie sa stii daca vrei sa o plantezi

Garoafele prefera temperaturile moderate, dar ea are nevoie doar de 14-15°C pentru o crestere viguroasa a rasadului. De asemenea, dupa plantarea rasadului in camp, este nevoie ca temperatura sa fie mai scazuta pentru a se favoriza o buna crestere a plantei si a-i spori capacitatea de a dezvolta flori de maxima calitate.

Garoafa de vara face fata cu brio iernilor blande, singura ei cerinta este lumina, de aceea se recomanda ca plantarea ei sa fie facuta pe terenuri deschise, insorite.

Garoafa de vara nu este pretentioasa nici la capitolul apa. Aceasta se uda rar, dar profund, iar cel mai indicat sol este cel luto-nisipos, pentru a nu lasa apa sa balteasca.

Vezi si: Cum se inmulteste liliacul. Pomul care ne parfumeaza gradina

Cum se fac rasadurile:

Pentru o cultura reusita, trebuie sa ai in vedere: calitatea semintelor, data semanatului, spatiile folosite la obtinerea rasadului si ingrijirea lor.

Spatiul in care se seamana florile (rasadnita, solar, sere) trebuie sa asigure caldura necesara, lumina si o buna aerisire. De exemplu, pentru producerea rasadului, rasadnita are cateva avantaje in comparatie cu solariile si chiar sere in ceea ce priveste aerisirea, umiditatea relativa, nivelul condensului.

In rasadnita, aerisirea se face in conditii mult mai bune decat in solarii. Efectele condensului in solarii sunt negative. Caderea picaturilor de apa dezradacineaza rasadul, umiditatea relativa ridicata favorizeaza dezvoltarea bolilor si provoaca ingenuncherea si putrezirea rasadurilor.

Data de semanare – aceasta poate fi stabilita in intervalul ianuarie-martie. Cele mai bune rezultate s-au obtinut atunci cand semanatul s-a realizat in luna februarie.

Grosimea stratului de pamant in care se seamana in rasadnita si solariu este undeva la 15 cm. Pamantul trebuie sa fie foarte bine maruntit si nivelat. Semanarea se face in santulete deschise, la adancimea de 2-3 mm si la 5-7 cm distanta. Semintele se asaza la 1-2 mm distanta pe rand, revenind aproximativ 10-15 g/m². Apoi, se acopera cu un strat de 0,5 cm din acelasi pamant sau mranita. Urmeaza tasarea pamantului si udarea cu o sita foarte fina a nu deplasa semintele.

In sera, semanatul se face in ladite, la o distanta mai mica intre randuri (2-3 cm), iar rasarirea are loc in 6-7 zile, daca temperatura se mentine la 18-20°C.

Atentie! Imediat dupa rasarire, este recomandat sa se scada temperatura la 14-15°C si sa se asigure cat mai multa lumina pentru a se obtine un rasad viguros.

Repicarea. Aceasta nu este obligatorie. Atunci cand se impune executarea repicarii, faza optima de crestere a rasadului este la 2 frunze, pe care o atinge dupa 10-12 zile de la rasarire. La 1 m² se pot repica 1000-1200 rasaduri, iar la o ladita obisnuita (50/35 cm) revin 160-180 fire. Dupa repicare, caldura se creste cu 3-4°C, timp de 1 saptamana, pentru a se reface mai usor sistemul radicular pe o perioada de aproximativ 3 saptamani.

Fertilizarea rasadurilor nu este necesara, dar daca este cazul, prima fertilizare se executa la 3 saptamani dupa repicare, iar urmatoarea cu 1-2 saptamani inainte de scoaterea rasadului in vederea plantarii in camp.

Calirea rasadului. Aceasta operatiune incepe cu 2-3 saptamani inainte de data programata pentru plantarea in camp. Astfel, rasadul trebuie obisnuit cu conditiile din mediul exterior (racoarea noptii, insolatia zilei, vantul
etc.): ridicarea geamurilor rasadnitei, ridicarea foliei de polietilena in cazul solariului, scoaterea rasadurilor din sera afara sau deschiderea puternica a ferestrelor de aerisire.

Infiintarea culturii propriu zice

Toamna se incepe pregatirea terenului, cu inlaturarea resturilor vegetale si efectuarea araturii la 28-30 cm si tot acum se presara si mranita 30-40 t/ha, superfosfat 300-400 kg/ha si sulfat de potasiu 200-250 kg/ha.

Primavara, indata ce pamantul s-a zvantat, se executa maruntirea. Cu cateva zile inainte de plantare, se repeta lucrarea si se fac brazdele. Latimea stratului se apreciaza la circa 120 cm, iar a brazdei inaltate la 70-90 cm. Distantele de plantare pot fi de 30/30 cm; 30/25 cm; 30/40 cm; 25/25 cm. Plantarea in camp se executa cand temperatura aerului este de 10-12°C si a trecut pericolul ingheturilor.

Rasadul se uda bine cu o zi inainte, iar pentru infiintarea culturii se aleg zile noroase, de obicei dupa o ploaie, cand terenul este reavan si se lucreaza usor. Nu se planteaza in pamant uscat!
Plantarea se face cu plantatorul, avand grija sa se fixeze bine pamantul in jurul radacinilor. Dupa plantare, se uda cu furtunul, cu presiune joasa.

Ingrijirea i recoltarea sculturii de garoafe de vara

Udarea se face ori de cate ori este nevoie, dar numai pana la inflorire. De regula, 1-2 ori pe saptamana.

Completarea golurilor se aplica dupa aproximativ 1 saptamana, cu rasad din acelasi lot, rezervat special in acest scop. De asemenea, nu trebuie uitat nici plivirea buruienilor si afanarea solului.

Mulcirea cu mranita (gunoi bine descompus) in strat de 1-2 cm este benefica, dar nu absolut necesara.

Fertilizarea suplimentara cu ingrasaminte minerale pe parcursul cresterii si infloririi plantelor se incepe dupa 3-4 saptamani de la plantare si se continua cu o frecventa de 1-2 ori pe luna. Totodata, trebuie avuta in vedere si combaterea bolilor si daunatorilor.

Recoltarea florilor se face prin rupere la deschiderea aproape completa a lor.

Vezi si: Inmultirea magnoliei prin butasi – ghid complet cu toate instructiunile

Sursa: Flori cultivate in gradina, Elena Selaru

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole