9.4 C
București
vineri, martie 1, 2024

Gingivita. Remedii si sfaturi care te ajuta sa scapi de sangerarea gingiilor

Sangerarea gingiilor sau gingivita, cum mai este cunoscuta, este o afectiune in care indepartarea inadecvata a placii bacteriene determina acumularea germenilor si atacul gingiilor. Acest lucru duce la gingii inflamate si iritate, care sangereaza in timpul periajului sau folosirii atei dentare.

Daca si tie iti sangereaza gingiile cand te speli pe dinti, probabil ca suferi de un caz usor de gingivita. Aceasta sangerare este foarte frecventa, iar cea mai buna recomandare este sa vizitezi regulat medicul dentist care te va sfatui cu privire la cel mai bun tratament. Totodata, trebuie sa stii ca exista si cateva remedii naturiste care pot ajuta la prevenirea sangerarii si inflamatiei gingiilor.

Sangerarea Gingiilor – Remedii naturiste pentru gingivita

-Clatire cu solutie salina

Poti face gargara dupa ce te speli pe dinti cu apa calduta in care ai adaugat putina sare. Acest remediu ajuta la tratarea gingiilor sangeroase. De asemenea, trebuie sa stii ca un studiu recent sustine acest remediu pentru promovarea gingiile sanatoase. Prin urmare, nu uita sa faci gargara cu aceasta solutie de doua-trei ori pe zi.

-Tehnica oil pulling (mestecatul uleiului)

Oil Pulling este o tehnica folosita de secole in medicina ayurvedica si reprezinta o procedura de detoxifiere orala foarte simpla, ce implica folosirea uleiurilor pure ca agenti pentru extragerea si indepartare a bacteriilor, fungilor si altor microorganisme daunatoare din cavitatea bucala.

Practic, tot ce ai de facut este ca in fiecare dimineata, pe stomacul gol, se iei cate o lingurita de ulei presat la rece (exemplu: ulei de susan, floarea soarelui sau cocos) si sa-l mesteci timp de 15 minute, apoi sa-l scuipi (nu se inghite) si sa clatesti gura cu apa calduta. Procedura se incheie prin spalarea dintilor in mod obisnuit.

Cel mai important beneficiu al acestei proceduri este acela ca distruge si indeparteaza bacteriile nocive din cavitatea bucala, care produc carii si inflamatii gingivale.

-Bicarbonat de sodiu

Mai multe studii au aratat ca bicarbonatul de sodiu are o importanta ridicata in stomatologie, datorita utilizarii sale tot mai mari in pasta de dinti si apa de gura. Acesta  poseda proprietati antibacteriene si neutralizeaza mediile acide ale cavitatii bucale. De asemenea, un studiu al lui KleberCJ et. al., a declarat ca guma de mestecat care contine 5% bicarbonat de sodiu a fost eficienta in reducerea placii dentare atunci cand este utilizata ca supliment la periajul obisnuit al dintilor de catre copii, imbunatatind astfel sanatatea gingiilor.

-Cuisoare

Mai multe cercetari de specialitate au concluzionat ca acest condiment are un potential clar de a fi utilizat ca agent anti-placa si antiinflamator pentru tratamentul bolilor gingiilor. Totodata, potrivit unei lucrari de recenzie, uleiul de cuisoare este cunoscut ca fiind activ impotriva bacteriilor orale responsabile de carii si probleme ale gingiilor.

Cuisoarele pot fi fie tinute in gura, mestecate incet sau folosit uleiul lor, printr-un masaj usor pe gingii unde actioneaza ca antiseptic si analgezic.

-Ulei de salvie si menta

Un studiu a constatat ca apa de gura cu salvie a redus semnificativ numarul de bacterii responsabile de placa dentara. De asemenea, periajul dintilor cu pasta de dinti care contine ulei de menta mentine gura proaspata si curata si, in plus, are si un bun efect antiseptic si antibacterian.

-Aloe vera

Aloe vera ajuta la reducerea inflamatiei gingiilor. Ia o cantitate mica de pulpa de aloe vera si maseaza gingiile. Lasa pulpa sa actioneze putin inainte de clatire.

-Ceai verde si ceai de musetel

Se stie deja ca ceaiul verde contine cea mai mare concentratie de antioxidanti, iar studiile in vitro au aratat ca substantele din ceaiul verde inhiba cresterea organismelor precum P. gingivalis si astfel au efecte benefice asupra agentilor patogeni ai gingiilor. De asemenea, o recenzie publicata in 2018 recunoaste proprietatea antiinflamatoare a musetelului, ajutand astfel la controlul sangerarii si inflamatiei gingiilor.

Gingivita – Sfaturi utile

-Periajul si folosirea atei dentare trebuie efectuate regulat pentru a preveni depunerea placii. De asemenea, controalele regulate si indepartarea placii trebuie efectuate la fiecare 6 luni de catre stomatolog.

-Trebuie acordata o atentie deosebita mentinerii igienei bucale, daca urmezi un tratament ortodontic cu aparat dentar, deoarece alimentele tind sa se acumuleze mai mult in jurul aparatelor si pot duce la probleme gingivale.

-Urmeaza o alimentatie sanatoasa. Alimentatia joaca un rol important in sanatatea orala. De exemplu, conform unui studiu din 2016, exista o legatura puternica intre obezitate si bolile parodontale. Continutul mai mare de grasime corporala a fost asociat cu cresterea sangerarii gingivale la pacientii in varsta. Totodata, legumele si fructele proaspete sunt bune pentru gingii. Mestecarea lor ajuta la masarea gingiilor si la imbunatatirea circulatiei sangelui, contribuind astfel la reducerea sangerarii.

-Consumul de citrice (portocale, lamai). Unul dintre motivele sangerarii gingiilor poate fi atribuit deficientei de vitamina C. Citricele contin o varietate de fitonutrienti care sunt necesari pentru promovarea sanatatii si prevenirea bolilor si sunt o sursa buna de vitamina C. Citricele pot preveni sangerarea gingiilor, oferind cantitati adecvate de vitamina C.

-Evita fumatul. Institutul National de Cercetari Stomatologice si Craniofaciale mentioneaza fumatul drept unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru dezvoltarea bolilor gingivale. Potrivit Centers of Disease Control and Prevention, motivul pentru care un fumator este predispus la bolile gingiilor consta in faptul ca fumatul afecteaza capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor si de a repara tesutul.

Vezi si: 10 beneficii ale uleiului de cimbru. Remediul care ucide bacteriile si infectiile

Vezi si: Ce trebuie să știi despre albirea dinților

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole