18.3 C
București
vineri, octombrie 25, 2024

Ghindele, medicamentele naturale ale toamnei

Ghindele, fructe­le stejarului sunt considerate adevarate elixire de sanatate. In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca acestea au un continut bogat in proteine, glucide, tani­nuri, uleiuri grase si amidon. De asemenea, acestea contin si quercitina, o substanta activa cu efect antiin­fla­mator, suprimand inmultirea celulelor tumorale si mai joaca si un rol important in controlarea diabetului.

Iata mai jos cum se prepara ghindele si in ce afectiuni sunt indicate:

Ghindele se folosesc sub forma de pulbere sau de cafea.

Pulberea se prepara din ghinde foarte bine uscate si macinate cu rasnita electrica de cafea sau se piseaza in piua si se administreaza cate 3-4 lingurite pe zi. Pentru a prepara cafeaua, ghindele se coc la cuptor, timp de 15 minute, iar apoi se macina pana se obtine o pulbere maronie, numita si cafea de ghinda. La o ceasca cu apa se adauga 2-3 lingurite de pulberee, dupa care se mai lasa se fiarba 2 minute. Vezi articolul: Cafea din ghinde. Beneficiile unei minunate retete.

ghinde uscate

Dupa cum spuneam si mai sus, ghindele sunt considerate adevarate medicamente naturale ale toamnei. Iata in ce afectiuni sunt indicate:

-Ghindele previn aparitia diabetului zaharat. Acestea au rolul de a regla nivelul de zahar din organism, prevenind aparitia diabetului zaharat.

-Ghindele ajuta la sanatatea inimii. Aceste fructe au o cantitate de 5 ori mai mare de grasimi nesaturate decat cantitatea de grasimi saturate, ajutand astfel la imbunatatirea echilibrului de colesterol si prevenirea obezitatii, a ateroscleroza, precum si alte boli periculoase care afecteaza inima.

-Ghindele ajuta la o mai buna digestie. Acestea au un continut impresionant de fibre, ajutand la imbunatatirea sanatatii digestive, eliminand atat problema constipatiei, cat si a diareei. In caz de diaree, dizenterie – se iau 3-4 lingurite de pulbere de ghinda pe zi, pe stomacul gol. Se tine sub limba cateva minute, dupa care se inghite cu apa. In caz de colita de fermentatie, enterita – se beau 2-3 cani de cafea de ghinda pe zi, pe stomacul gol, inainte de masa.

-Ghindele sunt indicate in ulcer si gastrita. Acestea au efecte antiacide, calmante gastrice si cicatrizante. Se administreaza cate 1 lingurita de pulbere de ghinda de 2-3 ori pe zi, intre mese sau la nevoie, dar pe stomacul gol.

-Ghindele sunt adjuvante in hemoragii interne. Se administreaza cate 2-3 lingurite de pulbere, pe stomacul gol. In cazul in care hemoragia este puternica, se fierb 6 lingurite de pulbere de ghinda intr-o cana de apa, timp de 2 minute, dupa care se filtreaza si se consuma pe stomacul gol, in doza unica.

-Cafeaua de ghinde este indicata in cazul durerilor de cap aparute pe fond de oboseala. Se bea cate o cafea de ghinda. Aceasta are efect energizant.

Cititi si:

Bautura din ghinda care poate inlocui cafeaua, inventata de o studentă din Cluj

Cafea din ghinde. Beneficiile unei minunate retete

Motivele surprinzatoare pentru care cafeaua ar putea fi o bautura sanatoasa

Stejarul. Batranul „strajer” al padurii are beneficii nebanuite

Cafeaua verde – cum se prepara si care sunt beneficiile

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole