Genmaicha, cunoscut si sub denumirea de ceai de orez brun sau popcorn, este un tip de ceai japonez care combina frunzele de ceai verde cu boabele de orez brun prajite. Acesta este foarte apreciat de bautorii de ceai din Japonia, datorita gustului de nuca, dar si a multiplelor beneficii pe care le ofera sanatatii.
Pe vremuri, Genmaicha era considerat un ceai pentru saraci. Pentru ca frunzele de ceai verde erau mult prea scumpe in acea perioada, taranii amestecau boabe de orez prajite cu frunze de ceai sencha (ceai obtinut din prima recolta, ceai verde de grad mediu), fie cu frunze de bancha (un ceai verde de calitate inferioara, din ultimele runde de recolta) pentru a-si permite si ei sa bea. In plus, pentru ca ceaiul era foarte satios, se spune ca era adesea consumat si de catre calugarii care posteau, de soldati si de cei care nu puteau sa consume mancarea solida in timpul recuperarii dupa o boala.
Ce proprietati are ceaiul Genmaicha
Datorita orezului brun prajit, ceaiul Genmaicha capata o aroma placuta de prajit, caramel si nuci. In plus, trebuie sa stii despre acest ceai ca are mai putina cofeina decat un ceai verde simplu, deoarece cantitatea de frunze de ceai este mai redusa. Asadar, in sine, orezul brun nu contine deloc cofeina, dar fiind combinat cu frunze de ceai, genmaicha este usor cofeinizat. Pentru a face o comparatie mai exacta, iata cantitatea de cofeină din genmaicha versus cafea/100 g.
CAFEA GENMAICHA
60g 10 g
Asadar, pentru ca este parfumat si gustos, genmaicha este o alegere perfecta de ceai de savurat in timpul relaxarii. Totodata, nu trebuie sa uitam nici de beneficiile sale uluitoare.
Acest ceai este bogat in vitamina B, fibre, proteine, calciu, polifenoli, minerale (seleniu, magneziu, mangan, fier) si multi alti nutrienti care stimuleaza sanatatea.
Cercetarile arata ca beneficiile ceaiului de orez brun genmaicha ajuta la prevenirea bolilor, datorita polifenolilor benefici din ceai.
Vezi si: Secretele japonezilor. Iata de ce niponii nu se ingrasa si traiesc mai mult decat oricare alt popor
Genmaicha. Ce beneficii are ceaiul de orez brun
-Ajuta la prevnirea cancerului
Acest ceai ofera o gama larga de antioxidanti, cum ar fi caronteide si acid ascorbic. Daca este baut in mod regulat, poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si, de asemenea, ajuta la evacuarea toxinelor din organism. Totodata, potrivit unui studiu, s-a observat ca Epigallocatechin Gallate (EGCG), un tip de antioxidanti, este cel mai eficient polifenol pentru prevenirea cancerului in toate tipurile de ceai verde, inclusiv genmaicha. Dintre toti polifenolii de ceai testati, EGCG prezinta cele mai puternice activitati anticancerigene.
-Scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare
Se stie deja faptul ca ceaiul verde este un bun remediu impotriva hipertensiunii arteriale. Ca atare, consumul obisnuit de ceai genmaicha poate avea efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare datorita concentratiei mari de catechine. Aceste molecule pot avea un efect bun asupra metabolismului lipidelor, relateaza Jurnalul American de Nutritie Clinica.
3. Relaxare
Ceaiul Genmaicha contine L-teanina, o substanta activa care comunica cu creierul, oferind o stare de relaxare. In plus, s-a dovedit ca aceasta substanta reduce simptomele legate de stres si imbunatateste calitatea somnului.
4.Elimina toxinele din organism
Acest ceai contine polifenoli care au rolul de a sustine ficatul in procesul de detoxifiere si ii ofera antioxidantii de care are nevoie pentru a lupta impotriva radicalilor liberi.
5.Imbunatateste digestia
Exista cateva studii care arata ca acest ceai te poate scapa de balonare, imbunatateste sanatatea intestinului si reduce boala inflamatorie intestinala, asociate cu boala Crohn si colita ulceroasa.
Cum se prepara ceaiul Genmaicha
Genmaicha poate fi savurat pe tot parcursul anului, deoarece este un ceai versatil de baut atat cald, cat si rece.
La o cana cu apa fierbinte (70-90℃), se adauga o lingurita cu planta. Se lasa la infuzat 1-2 minute, apoi se strecoara
!Este indicat sa nu se depaseasca timpul de infuzare, deorece va deveni amar.
Ceaiul poate fi consumat atat cald, cat si rece – in timpul sezonului calduros.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: