11.9 C
București
luni, martie 25, 2024

Ceremonia ceaiului, o traditie japoneza cu o mare atentie la detalii. 7 pasi esentiali de care sa tii cont

Dupa apa, ceaiul este cea mai consumata bautura din lume. Totusi, se pare ca nicaieri in lume ceremonia ceaiului nu contribuie atat de mult la mediul cultural ca in Japonia, deoarece, aici, modul de a prepara ceaiul si de a-l bea a capatat semnificatii distincte.

Cu totii bem ceai. Culegem plante medicinale, le uscam, le infuzam si apoi le savuram intr-un ceai minunat. Insa, se pare ca in Japonia, ceaiul este mai mult decat o simpla bautura, este un adevarat ritual transformat in arta.

Vezi si: 25 de imagini care demonstreaza ca Japonia este diferita de restul lumii

Japonezii numesc ceremonia ceaiului chanoyu, sado, sau chado si, potrivit ro.wikipedia.org, aceasta reprezinta un ritual traditional influentat de budismul Zen prin care ceaiul verde matcha este preparat intr-o maniera ceremonioasa de catre o persoana initiata si servit unui grup mic de oaspeti intr-o atmosfera linistita, in cautarea echilibrului si pacii interioare.

Vezi si: Ce spun studiile despre beneficiile ceaiului

Acest eveniment are rolul de a transmite puritate, respect, armonie, calm, dar presupune si o mare atentie la detalii. De exemplu, ceremonia se aseamana cu o coregrafie eleganta, din miscariblande si executate intr-o anumita ordine. Prin urmare, ceremonia ceaiului in Japonia reprezinta un proces extrem de complex, care poate dura si patru ore, iar pe parcursul ei se serveste ceaiul si se ia masa.

In cele ce urmeaza, va vom arata cele mai importante aspecte ale ceremoniei, astfel incat sa va faceti o mica parere despre ce presupune aceasta.

La un astfel de ritual, participantii poarta kimono (acestea trebuie sa fie simple, deoarece admirarea vestimentatiei este interzisa) si, o mare importanta are felul in care se saluta, cum se asaza, cum se toarna ceaiul, cum se tine ceasca etc.

1. Cum se pregateste gazda pentru ceremonia ceaiului

Pregatirile incep cu cateva saptamani inainte de ziua propriu-zisa a ceremoniei, cand gazda trimite invitatii oaspetilor. Apoi, urmeaza o pregatire sufleteasca, de detasare si armonie.

2. Aranjarea ustensilelor

In ziua ceremoniei, gazda se trezeste devreme pentru a incepe pregatirile.

Camera pentru ceremonie trebuie sa fie curata si armonioasa, iar accesoriile pentru ceai sa fie spalate si pregatite. De asemenea, ustensilele necesare pentru prepararea ceaiului trebuie sa fie vechi, exceptie facand vasul de bambus si servetelul de sters (care trebuie sa fie de un alb imaculat). Ustensilele se aleg in functie de anotimp si de momentul din zi in care va avea loc ceremonia. Deseori, se servesc si dulciuri sau gustari japoneze.

3. Pregatirea oaspetilor pentru ceremonia ceaiului

Atat gazda, cat si oaspetii trec prin acelasi proces spiritual de purificare, lasand gandurile si grijile.

In ziua ceremoniei, oaspetii asteapta afara semnalul gazdei pentru a intra. Inainte de acest semnal, invitatii isi spala mainile, simbolizand eliminarea incarcaturii stranse din lumea exterioara. Dupa ce acestia intra, trebuie sa se aplece si sa treaca printr-o usa joasa, simbolizand respectul fata de gazda. Totodata, la discutii trebuie sa participe toti membrii, nefiind agreate discutiile in soapta.

4. Curatarea ustensilelor

Toate ustensilele vor fi scoase si curatate in fata oaspetilor de catre gazda, folosind miscari gratioase. In acest timp, se impune o liniste deplina, fara gesturi si vorbe din partea oaspetilor.

Toata frumusetea acestei ceremonii consta in miscarile si trecerea armonioasa de la o actiune la alta, incepand de la curatarea ustensilelor si pana la comportamentul impecabil al oaspetilor.

Ustensilele folosite la ceremonie sunt: vasul pentru apa, bolul de ceai amestecatorul, lingurita pentru pudra matcha, recipientul in care se afla ceaiul, ceainicul si capacul.

5. Prepararea ceaiului

Imediat ce ustensilele au fost curatate, se vor expune intr-un mod elegant, apoi se incepe prepararea ceaiului.

Intr-un bol, gazda pune pudra de ceai pentru toti oaspetii, adauga apa si amesteca pentru a se obtine o pasta si, treptat, toarna mai multa apa.

6. Servirea ceaiului

Au loc iarasi plecaciuni in forma unui salut solemn, apoi gazda ia bolul cu ceai si i-l prezinta oaspetelui principal (Shokyaku), care il admira, il roteste, bea din el si complimenteaza gazda. Apoi, oaspetele sterge bolul si il ofera cu respect celui de langa el, iar procesul continua pana cand toata lumea bea, iar bolul ajunge iar la gazda.

7. Finalul ceremoniei

Dupa cum spuneam si mai sus, ceremonia poate dura si patru ore. Cand aceasta ceremonie si inchieie, gazda trebuie sa curete toate ustensilele foarte atent, cu ajutorul unei panze. Apoi, acestea sunt examinate cu grija si de invitati, in semn de admiratie si respect.

La final, invitatii fac o plecaciune si apoi ies, ceea ce semnifica finalul ceremoniei.

Vezi si: Greseli la infuzarea ceaiului. Iata cum sa te bucuri cu adevarat de calitatile unui ceai mai bun

Vezi si: Bucataria japoneza. Care sunt cele mai importante secrete pentru o alimentatie sanatoasa

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole