Fructul pasiunii este un fruct tropical cu seminte, originar din Brazilia, Paraguay si Argentina si care isi trage numele de la planta pe care creste (Passiflora edulis si Passiflora flavicarpa). Acest fruct are multiple beneficii pentru sanatate, ca de exemplu: ofera protectie impotriva afectiunilor inflamatorii, cum ar fi rezistenta la insulina si problemele legate de inima.
Fructul pasiunii are un gust dulce-acrisor si foarte aromat, cu un miros puternic, caracteristic si cu un aspect unic, cu o coaja exterioara tare si un centru suculent care este umplut cu seminte mici, comestibile.
Fructului pasiunii contine antioxidanti, flavonoide, vitamina A, vitamina C, riboflavina, niacina, fier, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, fibre si proteine.
Vezi si: Floarea pasiunii. O planta deosebit de frumoasa cu efecte calmante
Daca vrei sa cumperi, cauta fructe mari, cu o culoare puternica si piele incretita. Poti consuma seminte de fructul pasiunii crude, sau poti face suc sau piure din fructe. Pielea dura trebuie aruncata.
Fructul pasiunii – Beneficii pentru sanatate
1.Intareste imunitatea
Un studiu realizat de cercetatorul Dr. Stephen Talcott de la Departamentul de Stiinta Alimentara si Nutritie Umana al Universitatii din Florida arata ca fructul pasiunii are un numar semnificativ de antioxidanti care ajuta la cresterea imunitatii.
2.Bogat in antioxidanti si compusi antiinflamatori
Mai multe studii au aratat ca acest fruct ajuta la combaterea daunelor radicalilor liberi si a stresului oxidativ, datorita prezentei fitonutrientilor, cum ar fi carotenoidele si polifenolii flavonoizi. De asemenea, potrivit unor studii recente, se pare ca in semintele fructului exista polifenoli, inclusiv tipul numit piceatannol, care este asociat cu protectia impotriva rezistentei la insulina in randul adultilor supraponderali, dar si cu proprietati anticanceroase si antiinflamatorii.
2.Sprijina sanatatea pielii
Datorita continutului de antioxidanti si proprietatilor antiinflamatorii, acest fruct poate ajuta la mentinerea pielii sanatoase, inclusiv la indepartarea ridurilor si vindecarea ranilor.
Descoperirile cercetarii arata ca semintele de fructul pasiunii, care contin anumite peptide, poseda activitati antifungice si pot promova sinteza colagenului.
3.Ajuta digestia
Fructele pasiunii sunt reprezinta o sursa bogata de fibre. De exemplu, o singura cana din acest fruct ofera corpului aproximativ 98% din necesarul zilnic. Fibrele sunt o componenta esentiala a unei diete sanatoase, deoarece sunt substanta care faciliteaza digestia sanatoasa a alimentelor si reglarea miscarilor intestinale.
4.Reduce tensiunea arteriala
Daca mananci zilnic o portie de fructul pasiunii, poti satisface un sfert din necesarul de potasiu. Conform unui raport al Dr. Robert Brace, autorul cartii „Fetal and Neonatal Body Fluids”, potasiul este un mineral vital in corpul uman din mai multe motive, dintre care unul este rolul sau de vasodilatator. Acesta relaxeaza tensiunea vaselor de sange si promoveaza fluxul sanguin crescut, reducand astfel tensiunea asupra inimii si ducand la cresterea sanatatii cardiovasculare.
5.Amelioreaza sanatatea oaselor
Fructul pasiunii ajuta la cresterea densitatii minerale osoase si a rezistentei osoase. Multe dintre mineralele pe care le contine joaca un rol esential in crearea de materie osoasa suplimentara, intarirea materiei osoase existente si accelerarea repararii. Acesta poate fi un mijloc de prevenire sau atenuare a simptomelor osteoporozei si a durerii si inflamatiei asociate care apar atunci cand oasele se deterioreaza odata cu varsta si activitatea.
6.Calmeaza afectiunile respiratorii
Un studiu din revista Nutritional Research a aratat ca o combinatie de diferite extracte din coaja de fructe de pasiune creeaza un nou amestec de bioflavonoide. Acest amestec are un efect expectorant, sedativ si calmant asupra sistemului respirator. A fost conectat pozitiv cu o reducere a atacurilor de astm bronsic, a respiratiei suieratoare si a tusei convulsive.
7.Reduce insomnia
Un compus adesea trecut cu vederea in fructul pasiunii este un alcaloid medicinal, Harman, care functioneaza ca un sedativ. Acest compus are efect de reducere a nelinistii, insomniei si anxietatii nervoase, ceea ce te poate impiedica sa ai un somn linistit. Prin urmare, in loc de un pahar de lapte cald (care se si digera greu), mai bine apelezi la o felie de fructul pasiunii.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: