14.5 C
București
duminică, martie 31, 2024

Floarea pasiunii. O planta deosebit de frumoasa cu efecte calmante

Exista aproximativ 500 de specii cunoscute de floarea pasiunii. Aceasta familie de plante este cunoscuta si sub numele de Passiflora. Unele studii sugereaza ca anumite specii pot avea beneficii medicinale. De exemplu, Passiflora incarnata poate ajuta la tratarea anxietatii si a insomniei.

Nativii americani au folosit floarea pasiunii pentru a trata o varietate de afectiuni. Acestea includ febra, rani, dureri de urechi si probleme hepatice.

Exploratorii spanioli au aflat despre floarea pasiunii de la peruanii autohtoni. Au numit aceste plante pentru asemanarea lor cu un crucifix, de aceea se mai numeste si Floarea Patimilor. In traditiile crestine, „Patimile” este un termen folosit pentru a descrie perioada finala a vietii lui Isus Hristos, inclusiv rastignirea lui.

In Europa, oamenii au folosit P. incarnata pentru a trata nelinistea si agitatia. Si unii oameni o folosesc pentru a trata anxietatea. Fructul este folosit si pentru aromatizarea anumitor bauturi.

Floarea pasiunii creste in toata America de Sud si in unele parti din sudul Statelor Unite. Face parte din familia Passiflora, care include si fructul pasiunii.

Floarea pasiunii creste nivelul de acid gamma-amniobutiric (GABA)

Unii cercetatori considera ca suplimentele din florile pasiunii pot ajuta la tratarea anxietatii, insomniei si a anumitor forme de durere, deoarece poate creste nivelul de acid gamma-aminobutiric (GABA), un produs chimic pe care creierul il face sa ajute la reglarea starii de spirit. Acest compus scade activitatea creierului, ceea ce va poate ajuta sa va relaxati si sa dormiti mai bine.

GABA este un neurotransmitator inhibitor – combate neurotransmitatorii care provoaca excitatie, deci poate avea un efect calmant. Floarea pasiunii contine GABA. Cu toate acestea, consumul de GABA in acest mod nu inseamna neaparat ca acidul va ajunge la creier.

In mod traditional, oamenii de stiinta credeau ca GABA nu poate traversa bariera sange-creier, dar unele studii au avut rezultate contradictorii.

Intr-un studiu, participantii au baut o doza zilnica de ceai din plante cu florile pasiunii violete. Dupa sapte zile, au raportat imbunatatiri ale calitatii somnului. Cercetatorii sugereaza ca aceasta specie de floare a pasiunii poate ajuta adultii sa gestioneze neregulile usoare ale somnului.

Un alt studiu a examinat efectele asupra pacientilor programati pentru operatie. Pacientii care au consumat-o au raportat mai putina anxietate decat cei care au primit un placebo.

In general, exista dovezi bune care sugereaza ca P. incarnata ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate.

Are efecte calmante impotriva starilor de anxietate

Mai multe studii clinice arata ca floarea de pasiune are efecte calmante impotriva anxietatii (anxiolitice). Intr-un studiu clinic, cercetatorii au descoperit ca P. incarnata a avut rezultate similare cu medicatia antianxietate la soareci. Alte doua studii clinice efectuate pe modele animale au constatat ca acesta are efecte sedative.

Un studiu clinic din 2016 a constatat ca floarea pasiunii a scazut anxietatea si a imbunatatit memoria la sobolani. Aceste efecte s-ar putea datora faptului ca planta afecteaza nivelurile GABA.

O recenzie a considerat ca are un efect sedativ si calmant semnificativ. Alti cercetatori il recomanda ca un supliment la tratamentele traditionale de anxietate.

Unele dovezi indica faptul ca floarea pasiunii ajuta oamenii sa doarma mai bine. Cercetarile din 2017 la soareci sugereaza ca P. incarnata poate avea un efect pozitiv asupra modelelor de somn.

Un studiu efectuat la sobolani a descoperit ca P. incarnata a crescut semnificativ somnul cu unda lenta (profunda), a redus somnul miscarii rapide a ochilor si a ajutat sobolanii sa adoarma mai repede.

Un alt studiu realizat pe animale a descoperit ca floarea de pasiune a redus timpul necesar pentru a adormi si a crescut durata somnului. Determinarea eficacitatii si identificarea efectelor secundare la om va necesita cercetari suplimentare.

Este, de asemenea deosebit de populara la menopauza, deoarece contine anumiti fitohormoni care amelioreaza simptomele menopauzei. Din moment ce menopauza este adesea insotita de insomnie si neliniste, floarea pasiunii se potriveste aici foarte bine. In acest scop, este, de obicei combinata cu plante asemanatoare, cum ar fi valeriana, roinita sau hameiul.

Cum se ia in tratamente floarea pasiunii

Nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sustine utilizarea florii pasiunii la copii. In plus, este important sa subliniem ca aceste doze nu sunt retete, ci doar orientari sugerate.

  • Infuzii: 2,5 grame, de 3 pana la 4 ori pe zi
  • Ceaiuri: ceai din 4 – 8 grame de plante uscate, zilnic 2
  • Extract lichid: 10 – 30 picaturi, de 3 ori pe zi
  • Tinctura: 10 pana la 60 picaturi, de 3 ori pe zi

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole