2.8 C
București
joi, decembrie 12, 2024

Ficateaua sau planta trei rai – o planta de munte ce vindeca bolile de ficat

Aceasta planta medicinala se gaseste mai ales in Europa. Alte specii de hepatica pot fi gasite in Asia de Est si America de Nord. Hepatica este o planta perena din Ranunculaceae sau din familia ciupercilor. Iata cele mai importante beneficii ale acestei plante mai putin stiute.

Frunzele verzi au trei lobi grosi si fara par. Frunzele raman verzi iarna. Planta infloreste iarna sau primavara devreme, iar florile pot fi albastre, purpurii sau albe. Frunzele si florile cresc direct din rizom. Planta a devenit o planta populara de gradina si este usor de cultivat.

O planta folosita pentru tratarea bolilor de ficat si a vezicii biliare

Planta a fost folosita pe scara larga in medicina populara, in special pentru tratamentul bolilor ficatului si vezicii biliare. Primii imigranti din America de Nord au apreciat planta ca remediu pentru hepatita si au constatat ca nativii foloseau o specie stransa, hepatica cu lobul ascutit (H. acutiloba), in mod similar.

Planta a fost folosita pentru proprietatile sale astringente, diuretice si antibiotice. Extractele sau decocturile facute din frunze au fost utilizate in medicamente pe baza de plante pentru tratamentul afectiunilor hepatice, afectiunilor vezicii biliare si afectiunilor digestive si pentru tratarea tusei si bronsitei.

Planta poate fi folosita ca gargara pentru inflamatia gingiilor si iritarea cronica a gatului. Taninele care se gasesc in frunze au efecte astringente, facand planta utila pentru sangerare interna si, din cauza efectului diuretic al plantei, a fost folosita si ca remediu pe baza de plante pentru boli de rinichi si vezica.

Iarba a fost folosita candva pentru tratarea ranilor cu vindecare lenta, rani minore, viermi, arsuri solare si pentru a scapa de pistrui. In homeopatie, este inca utilizata ca tinctura impotriva bronsitei. Este foarte rar utilizata in medicamentele din plante de astazi.

Cele mai raspandite forme ale plantei sunt derivate de la H. nobilis, foarte rezistenta care se gaseste in padurile de foioase din intreaga Europa, in Balcani, in sudul Scandinaviei si in Rusia. Apare chiar in interiorul cercului arctic, deci aceasta specie este foarte rezistenta. Florile cu sase petale vin in albastru, alb sau roz, iar formele cu o singura floare adesea se sadesc in gradinile impadurite.

De asemenea, specialistii ofera o gama larga de ficatea din alte parti ale lumii. Exista doisprezece specii si toate cresc pe versantii padurilor unde se aduna mucegaiul frunzelor. Acestea pot fi plante excelente de gradina.

Alte beneficii ale plantei

Cu mult timp in urma, hepatica a fost recomandata pentru calculi biliari. Acestia se formeaza in bila fie prin exces de colesterol sau bilirubina si pot cauza multe probleme, inclusiv dureri cronice la nivelul umerilor si abdomenului, precum si greata. Se crede ca band extract de ficatea sub forma de tinctura poate zdrobi calculii biliari .

Stimuleaza pancreasul prin consumul frecvent de hepatica sub forma de ceai sau tinctura. Hepatica este format din mai multe substante chimice ale caror functii sunt de a descompune glucide, proteine ​​si lipide, cum ar fi flavonoide. Mai mult, unii dintre compusii chimici din hepatica sunt, de asemenea, cunoscuti ca avand proprietati stimulatoare fata de multe organe interne, care sunt in mare parte legate de sistemul digestiv.

Hepatica a fost folosita de oamenii batrani ca remediu pe baza de plante pentru bolile hepatice. In principiu, exista multe plante aromatice si chiar legume despre care se spune ca imbunatatesc conditiile hepatice, cum ar fi turmericul, ghimbirul, cartofii dulci si legumele crude in general. Cu toate acestea, ceaiul de ficatea este consumat traditional pentru bolile hepatice.

Planta medicinala ajuta si la reglarea functiei intestinului. Natura astringenta a Hepatica ajuta la stimularea contractiilor in tracturile interne gastro-intestinale. Astfel, procesele de digestie sunt accelerate. Astfel, consumul de ceai hepatic ar putea fi considerat un tratament alternativ pentru problemele de digestie, cum ar fi constipatiile in care functiile zonelor intestinale nu functioneaza exact asa cum ar trebui.

Hepatica este o solutie alternativa pentru reducerea nivelului de colesterol din sange. Metodele prin care functioneaza hepatica par sa stimuleze metabolismul si curatarea sangelui de unele substante nocive. Desi nu functioneaza direct la reducerea colesterolului, prezenta hepatica ca tonic pentru ficat ajuta cu siguranta munca ficatului in reducerea colesterolului.

Amelioreaza disconfortul stomacului. Se pare ca, atunci cand vine vorba de remedii pe baza de plante, unele dintre ele pot fi remedii pentru multiple probleme de sanatate. Asa se intampla cu hepatica, in timp ce utilizarea sa principala este pentru a vindeca bolile hepatice, se dovedeste ca oamenii l-au folosit si in alte scopuri. Fiind baut ca o bautura pe baza de plante, hepatica poate oferi o senzatie usoara de astringent la stomac, care se presupune a fi relaxant si linistitor pentru acesta.

Datorita naturii sale usoare si relativ sigure, oamenii folosesc hepatica ca tonic pentru diverse scopuri. Unii il folosesc zilnic asa cum fac cu ceaiul. Se stie prea putin faptul ca multa lume foloseste hepatica pentru a stimula apetitul. Unii considera gustul ca fiind cauza, iar altii cred ca mirosul puternic al hepaticii ar putea induce pofta de mancare sporita.

Bauta ca ceai, planta are toate beneficiile relaxante si linistitoare pe care le ofera cea mai mare parte dintre ceaiurile din plante. Flavonoidele, precum si continutul de saponine din hepatica functioneaza minunat impreuna ca agenti antiinflamatori si antioxidanti. Asa cum se intampla in cazul unor ierburi si mirodenii care contin saponine, cum ar fi usturoiul si ghimbirul, hepatica poate ajuta, de asemenea, la relaxarea tensiunilor din muschi, precum si la nivelul nervilor.

Ceaiul se prepara din 1 lingura planta uscata la 250 ml apa rece, se lasa 6-10 ore, se filtreaza si se bea pe tot parcursul zilei.  Actioneaza impotriva tulburarilor hepatice si biliare. Nu se prepara cu apa calda deoarece va fi foarte amar.

Tinctura se prepara din 5 linguri cu varf de planta inflorita, uscata, la 500 ml alcool, se lasa 3-4 saptamani la macerat la temperatura camerei. Se iau 10 picaturi pe o bucatica de zahar.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole