2.7 C
București
luni, noiembrie 18, 2024

Este laptele de mazare sanatos? Iata ce trebuie sa stii despre el

Pe piata laptelui vegetal a aparut si laptele de mazare, care are o textura groasa, o culoare alb murdar si, in general, un gust bland. Dar este laptele de mazare bun pentru sanatatea noastra? Este acesta o sursa buna de proteine si nutrienti precum calciul si fierul? Ei bine, in cele ce urmeaza vom incerca sa aflam atat avantajele, cat si dezavantajele nutritiei cu lapte de mazare.

Laptele de mazare, numit si bautura cu proteine ​​de mazare, este o alternativa de lapte fara lactoza facut din mazare galbena, mai exact din faina sa (mazare uscata si macinata), iar apoi proteina este separata de alti nutrienti gasiti in mazare, inclusiv amidon. In cele din urma, faina bogata in proteine ​​este purificata si combinata cu apa si alte ingrediente pentru a imbunatati gustul si textura.

Mazarea este bogata in proteine ​​si, prin urmare, laptele obtinut din ele este la fel. De exemplu, o cana cu lapte de mazare contine:

  • 70-100 de calorii
  • 6 pana la 15 g carbohidrati
  • 7-8 g proteine
  • 4-5 g grasime
  • 6 pana la 15 g zahar, in functie de tip
  • 465 mg calciu fortificat/adaugat
  • dar si fier, potasiu, vitamina A si vitamina D

Vezi si: Ce lapte vegetal sa consumi in functie de afectiuni

Fie ca esti vegan de ani de zile sau pur si simplu te gandesti sa-ti cresti aportul de plante, inlocuirea laptelui de vaca cu lapte vegetal nu este doar o decizie mai buna pentru tine si pentru mediu, dar are si un gust delicios.

Lapte de migdale – Beneficii

-Laptele proteic de mazare poate fi un inlocuitor grozav al produselor lactate. Cei care l-au incercat sunt de parere ca textura si gustul acestuia sunt similare cu laptele obisnuit de vaca, cu exceptia faptului ca nu provoaca aceleasi probleme digestive la care pot duce lactatele, deoarece mazarea nu contine tipul de zahar numit lactoza.

-S-a constatat ca laptele de mazare are aproximativ aceeasi cantitate de proteine ​​ca laptele de vaca 2% (aproximativ 8 g/cana). In plus, este similar cu laptele de soia in ceea ce priveste continutul de proteine, ceea ce inseamna ca este o optiune buna de proteine ​​​​pe baza de plante pentru cei care urmeaza diete vegane/vegetare.

-Este o sursa buna de nutrienti esentiali (ex: calciu, vitamina D, fier, magneziu si vitamina B6), fiind importanti pentru ca bebelusii/copiii sa aiba o dezvoltare sanatoasa.

-S-a constatat ca laptele de mazare este mai bun ca sursa de proteine decat laptele de migdale, caju, ovaz sau nuca de cocos. Acesta este aproape de laptele de soia si laptele de canepa in ceea ce priveste continutul de proteine.

-Sprijina oasele sanatoase. Adaugarea de vitamina D si calciu inseamna ca laptele de mazare ofera mai mult din acesti nutrienti decat laptele de vaca.

-Este ideal pentru persoanele cu diabet. Acesta are un continut scazut de carbohidrati, putand fi inclus cu usurinta intr-un plan de dieta cu continut scazut de carbohidrati. Asadar, daca ai diabet sau urmezi o dieta keto sau stil Atkins, laptele de mazare este o alegere ideala.

Lapte de mazare – Dezavantaje

-Trebuie avut grija ce achizitionezi. Unele produse contin o cantitate mare de zahar adaugat;

-Din nefericire, unele produse sunt fabricate adesea cu aditivi (de ex: ulei de floarea soarelui, agenti de ingrosare si fosfati) pentru a ajuta la imbunatatirea texturii si a duratei de valabilitate;

-Poate fi scump si nu este inca disponibil pe scara larga.

Cum pot folosi laptele de mazare?

Laptele de mazare poate inlocui laptele de vaca in aproape orice reteta. Atata timp cat nu necesita lapte plin de grasime, esti ideal. Incerca lapte de mazare in smoothie-uri, sosuri cremoase, deserturi, ovaz, cereale sau alte retete preferate.

Vezi si: 8 beneficii incredibile ale „laptelui de aur”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole