Epidemiolog roman: La final de august, ar putea fi 800 de noi infectii in fiecare zi

numarul-de-cazuri-de-coronavirus-poate-creste-la-800-de-cazuri

Emilian Popovici, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie, considera ca numarul cazurilor de coronavirus va creste daca nu se vor respecta cu strictete in continuare regulile sanitare.

La sfarsitul lunii august putem avea un numar de 800 de noi infectii zilnic

Specialistul este de parere ca si in aceasta perioada de relaxare, masurile preventive trebuie respectate. De la inceputul lunii iunie, s-a ajuns la cifra bazala de reproducere de peste 1, iar acest lucru inseamna o crestere a epidemiei.

“Daca mergem dupa scenariul de 1.1, facut de dl Valentin Parvu si ne gandim ca acest numar bazal se va mentine, practic, in jurul datei de 23 august vom avea in jur de 800 de infectii noi pe zi, ceea ce va insemna o corespondenta in Terapia Intensiva de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situatie pe care sistemul ar trebui sa o poata gestiona. Dar, ne putem pune intrebarea, daca aceasta situatie va persista, ce se va intampla in septembrie? Chiar daca se mentine un numar bazal de reproducere, sa zicem, relativ stabil, in timp numarul de cazuri in ATI va creste. Lucrurile trebuie reglate dupa aceste cifre, care nu pot gresi semnificativ, pentru ca, pana acum, proiectiile au fost corecte”, a avertizat acesta, informeaza europafm.ro.

Astfel, daca numarul bazal va continua sa creasca si va trece de 1.2, exista posibilitatea ca in cateva saptamani sa se ajunga la circa 2.000 de cazuri noi pe zi.

“Daca acest numar bazal de referinta ar creste la 1.2, intr-o perspectiva de cateva saptamani din momentul in care s-ar produce aceasta crestere, s-ar putea ajunge la cifre mult mai mari, in sensul ca s-ar putea ajunge la 2.000 de cazuri noi pe zi, ceea ce a insemna o corespodenta de 1.400 de cazuri in Terapie Intensiva”, a mai adaugat medicul.

Pe fondul relaxarii, Romania ar putea sa ajunga la o cifra dramatica de noi infectari, iar oamenii ar trebui sa inteleaga ca este important sa se respecte regulile de pana acum.

“Vorbim de lucruri logice pana la urma. Vorbim de un raport intre masurile care s-au relaxat si felul in care populatia a inteles sa respecte sau sa nu respecte aceste masuri, asa relaxate cum sunt. In momentul in care oamenii nu respecta masurile, nu se poate intampla decat un singur lucru, mai ales pe fondul relaxarii, anume cresterea numarului de cazuri. Practic, de la inceputul lunii iunie, am ajuns la un numar bazal de reproducere de peste 1. Reamintesc ca numarul bazal peste 1 inseamna o crestere a epidemiei”.

In Romania au fost confirmate aproximativ 30.000 de cazuri de infectii cu noul coronavirus, dintre care mai mult de 20.000 de persoane au fost declarate vindecate si 1,768 de persoane infectate au decedat.

Europa este cel mai afectat continet de coronavirus

Europa este cel mai afectat continent de virus, iar Rusia este tara cu cel mai mare numar de infectari si 8.000 de decese. Anglia a inregistrat in jur de 300.000 de infectari, din care circa 43.000 de decese, iar Italia din aproximativ 239.000 de infectari a inregistrat in jur de 35.000 de decese, informeaza digi24.ro.

Mai mult, Romania se confrunta cu cea mai abrupta crestere a curbei de infectare din toata Europa de Est. Potrivit unui raport al Centrului European pentru Controlul si Preventia Bolilor, Romania se afla pe locul 10 in lista tarilor europene la numarul total de cazuri, informeaza mediafax.ro.

In data de 3 iulie 2020, Romania a inregistrat un numar de 420 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Fata de Italia, una dintre cele mai afectate tari, Romania a avut cu circa 200 de cazuri mai mult. Iar in ceea ce priveste numarul de decese, autoritatile romane au raportat 22 de decese, fata de 15 in Italia.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...