Endometrioza e o afectiune apasatoare pentru multe femei, care poate aparea dupa 35 de ani, desi exista cazuri si la femei mai tinere. Este o afectiune ginecologica cronica si de multe ori progresiva ce se manifesta prin durere si prin prezenta stromei si a glandelor specifice endometrului in afara uterului.
Cauzele acestei boli raman inca necunoscute desi exista cateva teorii importante asupra originii bolii. Printre cele mai raspandite teorii este cea a menstruatiei retrograde conform careia fluxul menstrual determina deplasarea si depozitarea tesutului endometrial in zone mai putin obisnuite, cum ar fi trompele uterine sau cavitatea pelvina si abdominala.
O alta teorie despre aceasta boala este metaplazia ceramica ce presupune transformarea epiteliului peritoneal in tesut endometrial. Este o boala dependenta de secretia de estrogen asa ca afectiunea apare in principal in timpul perioadei fertile. Estrogenul este necesar pentru a induce sau a mentine endometrioza, astfel ca scopul terapiei medicale e de a micsora nivelul de estrogen pentru a mentine afectiunea sub control.
Cum se manifesta boala
Se pare ca endometrioza nu urmeaza un tipar clasic asa ca simptomatologia poate fi confundata si cu cea a altor afectiuni cum ar fi chisturile ovariene, sarcina extrauterina, cancerul ovarian sau cancerul de colon.
Printre cel mai des intalnite simptome se numara durerea pelvina cronica, dureri la ovulatie, infertilitate primara, urinari frecvente si dureroase asemanatoare celor din cistite dar si balonare, crampe abdominale, tranzit intestinal accelerat sau diminuat.
Printre alte simptome posibil prezente se mai numara si oboseala cronica, febra, migrenele, hipoglicemia si anxietatea.
Legatura dintre endometrioza si infertilitate
De-a lungul timpului au existat o mulțime de dovezi care au aratat conexiunea dintre endometrioza si infertilitate. Endometrioza poate fi intâlnita in randul femeilor cu infertilitate intr-un procent ce poate ajunge pana la 50%.
Cu toate astea, impactul endometriozei asupra infertilitatii nu este intotdeauna evident iar mecanismul ramane adesea ipotetic.
Principalele posibilitati de tratament
Tratamentul clasic este unul de lunga durata pentru pacientele cu dureri pelvine cronice si presupune perioade repetate de terapie medicala, dar si chirurgicala ori chiar ambele.
In multe dintre cazuri insa din pacate durerea revine la 6 pana la 12 luni de la terminarea tratamentului. In principiu, tratamentul naturopat implica asocierea mai multor extracte din plante medicinale ce au efecte antiestrogenice precum consumul de acizi grasi omega-3 si 6.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Endometrioza, boala cu multe necunoscute care poate duce la infertilitate […]
[…] Aceasta planta de munte minunata este cunoascuta pentru rezultatele sale in ceea ce priveste cresterea numarului de spermatozoizi, mobilitatea acestora si a calitatii spermei, precum si in rezolvarea problemelor de ovulatie ale femeilor. Tinctura de branca-ursului este un puternic afrodisiac si creste considerabil fluxul sangvin de la nivelul aparatului genital. Vezi si: Endometrioza, boala cu multe necunoscute care poate duce la infertilitate […]
[…] in afara uterului. Din cauza durerii abdominale intense, scoarta a fost folosita pentru a trata endometrioza la femei. In 2001,dr. Teresa Low Dog discuta in revistei „Terapii alternative in sanatate si […]