10.8 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Dr. Streinu-Cercel: un strat de zapada ne poate salva in criza coronavirusului

Managerul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, dr. Adrian Streinu-Cercel, a anuntat luni ca vremea rece care s-a instalat in Romania ar putea sa incetineasca raspandirea coronavirusului.

Chiar daca se stie ca virusul infloreste la frig, se pare ca nu este chiar asa

„Se pare ca acestui virus nu ii place frigul”, a spus acesta pentru TVR. Doctorul a explicat ca aceasta vreme influenteaza din doua puncte de vedere:

”Primul este ca daca se depune un strat de zapada, acest strat de zapada va trebui lasat pe jos, nu va trebui adunat. Este cel care poate sa ne salveze in momentul de fata si sa decontamineze o suprafata foarte mare si sa se evite raspandirea virusului in natura. Un al doilea aspect este acela ca se pare ca acestui virus, desi ar trebui sa ii placa frigul, nu prea ii place frigul, ca atare e posibil sa avem o incetinere a raspandirii lui, ceea ce ne va permite noua, in sistemul de sanatate,  sa mai facem un pas in plus in tratarea acestor pacienti”, a declarat Streinu-Cercel la TVR intr-un interviu telefonic.

De la transmiterea locala se poate trece usor la cea comunitara

In plus, doctorul atentioneaza ca Romania este inca in faza de transmitere a bolii infectioase. De la transmiterea locala se trece usor la cea comunitara, tocmai de aceea el ii incurajeaza pe romani sa stea cat mai mult in casa.

Acesta a precizat ca este foarte important sa respectam regulile de igiena, sa nu ne adunam in grupuri, sa iesim doar pentru treburi urgente si sa respectam si celelalte reguli impuse de autoritati.

„Daca vom sta in case, vom trece cu bine peste asta. Daca nu, vom asista si noi la ceea ce este acum in Italia. Apa si sapunul vor dicta dinamica acestei pandemii. Cat sta virusul, cat nu sta virusul pe diferite suprafete este mai putin important. Important e ce facem cu mana noastra. Daca ne spalam pe maini cu apa si sapun, daca ne spalam fata cu apa si sapun, atunci decontaminam tot ce atingem si virusul nu se poate aciua in trupul nostru”, a avertizat managerul „Matei Bals”.

Primele studii arata ca virusul prefera zonele mai reci

Cu toate acestea, primele studii au aratat ca locurile cu vreme mai rece este preferata de coronavirus. „Acolo unde temperaturile au fost mai reci, numarul cazurilor a inceput sa creasca rapid”, a spus Qasim Bukhari, om de stiinta la M.I.T. care este coautor al unui studiu despre cum influenteaza vremea raspandirea virusului. „Vedeti acest lucru in Europa, chiar daca asistenta medicala exista printre cele mai bune din lume.”, a scris New York Times.

Comunitatile care traiesc in locuri mai calde par sa aiba un avantaj privind transmiterea infectarii cu coronavirus, conform unei analize facute de Massachusetts Institute of Technology.

Tarile cu clima ecuatoriala si cele din emisfera sudica, aflate in prezent la mijlocul verii, au raportat cazuri de coronavirus. Regiunile cu temperaturi medii peste 18 grade Celsius reprezinta pana in prezent mai putin de 6% din cazurile globale.

Raspandirea virusului poate fi influentata si de alti factori, precum distantarea sociala

O alta analiza a cercetatorilor din Spania si Finlanda a constatat ca virusul parea sa fi gasit o nisa in conditii uscate si temperaturi cuprinse intre minus 2 si 10 grade Celsius. Un alt grup a constatat ca, inainte ca guvernul chinez sa inceapa sa impuna masuri de izolare agresiva, orasele cu temperaturi mai ridicate si medii mai umede au raportat o rata mai lenta a transmiterii infectiilor la inceputul focarelor.

Totusi, niciunul dintre studii nu au fost revizuite de alti oameni de stiinta. Asadar, raspandirea virusului ar fi putut fi influentata de factori precum restrictii de calatorie, distantare sociala, variatii in disponibilitatea testelor, profesionalismul din spitale. Acestea ar fi putut afecta mai mult numarul de cazuri in diferite tari.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole